Wielen en banden verwisselen
Wielen en banden verwisselen
Goedgekeurd door Sociale Partners
Getoetst door Nederlandse Arbeidsinspectie

Het verwisselen van wielen is fysiek zwaar werk en brengt ook risico's met zich mee. Omdat de wielen zwaar en onstabiel zijn, kunnen ze op personen vallen. Bij het (te hard) oppompen van de banden bestaat ernstige gevaar dat personen getroffen kunnen worden door wegvliegende delen van velg en band.

Wat is de gewenste situatie?

De werkplek en werkomgeving zijn zo veilig en gezond mogelijk.

Er wordt niet te zwaar getild (> 25 kg.), geduwd en getrokken anders moeten hulpmiddelen gebruikt worden.

De arbeidsmiddelen (wielen en hulpmiddelen) zijn veilig en worden gebruikt en onderhouden volgens de gebruikshandleiding.

De medewerkers zijn voldoende deskundig en geïnstrueerd.

De leidinggevende houdt toezicht op de naleving van de gemaakte afspraken.

Maatregelen

Zorg ervoor dat er zich geen personen bevinden in de nabijheid van de heftruck en zeker niet tussen de heftruck en het wiel!

Maak gebruik van een hulpmiddel, bijvoorbeeld een wielheffer, wielenwisselaar of een heftruck.

Gebruik een bandenvulmeter met een verlengde slang zodat men voldoende afstand (minimaal 3 meter) kan houden bij het oppompen en bijpompen van banden.

Zet wielen vast met een ketting, plaats ze in een rek of leg ze plat op de grond.

Verzeker u ervan dat de krik is geplaatst onder een daarvoor bestemd steunpunt en steun de trekker tevens af met assteunen (extra veiligheid).

Toelichting op de maatregelen

Opleiding en instructie

Zorg dat betrokkenen op de hoogte zijn van de gevaren tijdens het bijpompen of oppompen van banden als dat buiten een bandenkooi gebeurt. Als de band klapt of van de velg springt kunnen wegvliegende delen of vrijgekomen lucht een gevaarlijke situatie veroorzaken.
Zie bijlage Veilig oppompen en bijpompen van banden.

Gereedschap en machines

Wielheffer

Tijdens het wisselen worden de wielen met een verstelbare stang gefixeerd. Het heffen en dalen van het wiel gaat erg nauwkeurig. Door de combinatie van handpomp en voetbediening en de toepassing van een dubbelwerkende cilinder kan het wiel exact op hoogte worden gebracht voor het aandraaien van de wielbouten of -moeren. Het wiel is daarbij draaibaar op de grote rollen van de wielheffer. Dankzij de grote zwenkwielen is de wielheffer compleet met wiel eenvoudig te verplaatsen. Hij is snel gedemonteerd om mee te nemen voor mobiel gebruik.

Wielenwisselaar voor tractoren en oogstmachines

 

 

 

 

Met de multi-purpose wielenwisselaar is het voor een persoon mogelijk om in tien minuten tijd volledig zelfstandig en zonder inspanning een zwaar wiel (tot 800 kg en een diameter van 1 tot 2,3 meter) te verwisselen. Het wiel wordt vastgeklemd door drie grijparmen op een open draaikrans, zodat het op een veilige en grotendeels geautomatiseerde manier kan worden vastgepakt.

Bandenhulpring

 

Bandenhulpring

 

Bandenhulpring2

Monteer een bandenhulpring. Deze is geschikt voor trekkers met wielen die met bouten worden vastgezet, zonder doorlopende naaf waar het wiel op blijft hangen na het verwijderen van de bouten.

Opgelaste naaf bij trekkers die door middel van bouten dienen te worden vastgezet en weinig naaf hebben om het wiel eerst op te hangen voordat de bouten er ingedraaid kunnen worden.

Pneumatisch gereedschap

  • Zorg voor goed pneumatisch gereedschap.

 

pneumatisch gereedschap

 

gehoorbescherming

Pneumatisch gereedschap (slagmoersleutel) verlicht de fysieke belasting bij het losdraaien en vastzetten van moeren en bouten. Let er wel op dat tijdens het werken met pneumatisch gereedschap (slagmoersleutel) schadelijk geluid ontstaat ( > 80 dB(A)). Draag tijdens het werken met pneumatisch gereedschap daarom altijd gehoorbescherming, bijvoorbeeld gehoorkappen of otoplastieken.

Meer informatie

Download LMRA Wielen wisselen als PDF

Checklist

Heb je vragen of nog extra hulp nodig?

Een gezond bedrijf. Zo doe je dat!

Hebben jouw medewerkers een gezonde werkplek? Werken ze allemaal even veilig? En net zo belangrijk: zitten ze lekker in hun vel? Vragen waar wij het antwoord op weten.
Bij Stigas hebben we jarenlange ervaring met het zorgen voor gezonde medewerkers in agrarische en groene bedrijven. Gezonde medewerkers zorgen namelijk voor gezonde bedrijven. En gezonde bedrijven zorgen voor een gezonde sector.

Vrouw met mobiel