Mannen bedwelmd door mestgassen

Mannen bedwelmd door mestgassen

2 mensen vielen in een mestput nadat ze bedwelmd raakten door giftige mestgassen.

2 mensen zijn dit weekend op een bedrijf in Groningen in de mestkelder terechtgekomen. Volgens RTV Noord gaat het om een vader en zoon, beiden werkzaam op het bedrijf. De politie vermoedt dat de tienerjongen in de put viel en zijn vader hem eruit probeerde te redden. Beide raakten buiten bewustzijn door de vrijgekomen giftige mestgassen. Ze zijn in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.

Regelmatig ongevallen

Dergelijke ongevallen gebeuren regelmatig. Vorig weekend nog meldde het Brabants Dagblad dat koeien omkwamen tijden het oppompen van mest uit de gierput in Aalburg. Hierbij vielen geen gewonden. Eind vorig jaar rapporteerde de Limburger dat een man in een mestopslag viel in Siebengewald. Vorig jaar mei 2 mannen onwel in Deurne, volgens het Eindhovens Dagblad. Een van de meest bekende mestongevallen is het zogenaamde ’mestsilodrama’ in het Friese Makkinga in 2013. 3 mensen kwamen daarbij om, een vierde raakte ernstig gewond. 3 van de slachtoffers gingen onbeschermd de mestsilo in, een poging om hun voorgangers te redden. Allen raakten bedwelmd door de vrijgekomen gassen.

Mestgas groot arbeidsrisico

Stigas heeft mestgassen op nummer 2 staan in hun lijstje met grootste arbeidsrisico’s op het boerenbedrijf. Bij het mixen of pompen van mest kan het gevaarlijke Waterstofsulfide (H2S) vrijkomen. In lage concentraties ruikt het naar rotte eieren. In sterke concentraties zorgt H2S ervoor dat het lichaam geen zuurstof opneemt, wie het inademt kan binnen een mum van tijd buitenbewustzijn raken. Sterker geconcentreerd kan het gas de reukzenuwen blokkeren en ruik je dus niets meer. “Dubbel gevaarlijk, want daardoor kan iemand denken dat het gevaar dus geweken is”, weet Peter Tamsma, preventieadviseur bij Stigas. Daarnaast kan ook waterstofcianide, beter bekend als blauwzuurgas, vrijkomen. Ook dit gas is niet te ruiken en heeft hetzelfde effect als H2S.

Aantal slachtoffers

Hoe vaak er menselijke slachtoffers vallen is niet bekend, er is geen centraal meldpunt dat bijhoudt hoeveel mensen jaarlijks onwel worden door gassen die vrijkomen uit mest. Stigas houdt alleen de dodelijke slachtoffers bij. Volgens Tamsma was het laatste dodelijke geval in Makkinga. De Onderzoeksraad voor Veiligheid zette in 2014 het aantal slachtoffers bij mestongevallen sinds 1980 op 29.

Te weinig bewustzijn

Nog altijd is er te weinig bewustzijn over de risico’s rondom werken met mest, merkt Peter Tamsma. Het advies van Stigas rondom mestputten en silo‘s: ga nooit zonder ademlucht (perslucht) een mestkelder in en ventileer goed tijdens het mixen en pompen van mest.

Aandachtspunten bij het mixen en overpompen van mest

Bij het mixen en overpompen van mest is oplettendheid geboden. Een aantal tips en aandachtspunten van Stigas.

  • Minimaal tweemaal per maand mest mixen voorkomt de ophoping van gassen.
  • Voeg geen stoffen zoals spuiwater toe aan de mest.
  • Mix en pomp geen mest over op momenten dat er kinderen op het erf of in de stal zijn. Zorg ook dat mensen uit de stal blijven totdat de werkzaamheden achter de rug zijn (dus niet even door de roosters kijken of het mixen of leegpompen goed verloopt!).
  • Mixen en overpompen vindt alleen plaats bij voldoende wind (minimaal windkracht 3), uit de juiste windrichting, met alle deuren en het windbreekgaas geopend. Zo wordt de stal maximaal geventileerd. Zet alles open voordat je begint met mixen. De meeste gassen komen vrij wanneer het mixen wordt gestart. Ga door met ventileren totdat de werkzaamheden zijn afgerond.
  • Ga alleen mixen als de dieren vaststaan aan het voerhek, of wanneer ze buiten lopen.
  • Zorg tijdens het mixen en overpompen voor voldoende ventilatie in de cabine van de trekker (deuren en achterraam geopend), zodat vrijkomende mestgassen zich niet kunnen ophopen in de cabine.
    Dek openingen naar de mestkelder af als er geen direct toezicht is.

    Bron: Lydia van Rooijen, Boerderij
    14 mei 2018