Mestgassen, een zwaar onderschat risico!

Mestgassen

Het bemestingsseizoen start weer. Iedereen die met drijfmest werkt, kan er niet genoeg op gewezen worden dat er levensgevaarlijke mestgassen vrij kunnen komen. Zelfs ervaren mensen onderschatten nog vaak de risico’s. Veiligheidsmaatregelen moeten een vaste routine worden. Hoe je dit praktisch aanpakt, lees je in de arbocatalogus.

Check vooraf de arbocatalogus die ondernemers en werknemers in de sector samen met Stigas hebben opgesteld voor de sectoren waar mestverwerking plaatsvindt. Zo voorkom je onnodige ongelukken. Het onderwerp mestgassen staat in de arbocatalogus mechanisch loonwerk.

Praktische tips uit de arbocatalogus melkveehouderij:

  • Mix niet bij windstil weer (minimaal windkracht 2)
  • Mix niet op woensdagmiddag of in het weekend in verband met de kinderen. Gaan ze nog niet naar school of hebben ze vakantie, houd ze dan in de woning als er wordt gemixt.
  • Zet alle deuren open en laat het windbreekgaas neer
  • Zet de koeien vast in de voergang 
  • Kom niet in de stal tijdens het mixen (en zeker niet om vastlopende mest los te wrikken)
  • Ga geen koeien redden. Als zij onwel worden, word jij het hoogstwaarschijnlijk ook.

Inspectie SZW controleert veiligheidsmaatregelen

Vanaf deze maand gaat de Inspectie SZW controleren op de aanwezigheid van veiligheidsmaatregelen bij het mixen en verwerken van mest. Ook wordt met een campagne gericht op veehouderijen aandacht gevraagd voor de risico’s van het werken met mest.

Vragen?

Heb je na het bekijken van de arbocatalogus nog vragen? Sla jouw risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) erop na of neem vrijblijvend contact op met je Stigas preventieadviseur of bel naar de Stigas Servicedesk 085 – 044 07 00 (optie 1).
Handige tip: Doe de e-learning mestgassen (een initiatief van Cumela)