Wijzigingen coronaprotocol in de maak

Vanwege de aanpassingen van de coronaregels per 1 juli, was aangekondigd dat gisteren een aanpassing zou komen op het protocol ten aanzien van vervoer. Zie link naar bericht onderaan dit artikel.

De nieuwe regels zijn echter niet duidelijk genoeg om tot verantwoorde aanpassingen te komen. In het overleg met de vakbonden gistermiddag, is geconcludeerd dat nog bij het ministerie van Binnenlandse zaken verduidelijking gevraagd moet worden. Vanmiddag, dinsdag 30 juni, staat een nieuw overleg met de vakbond gepland en gaan we er vanuit dat we duidelijkheid hebben.

Achtergrondinformatie

Op de website van de Rijsoverheid is ten aanzien van vervoer het volgende opgenomen:

  1. In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro zijn beschikbaar. Wel blijft het belangrijk de spits te mijden.
  2. Voor overig vervoer van A naar B (zoals taxi’s, personenbusjes en touringcars) geldt: een reservering en gezondheidscheck vooraf en een niet-medisch mondkapje zijn verplicht.
  3. In de auto (en ander privévervoer) geldt: een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen in één auto reizen en zij niet tot hetzelfde huishouden behoren.
  4. In overig vervoer is de regel voorlopig: houd 1,5 meter afstand.

Twee cruciale vragen die we hebben zijn de volgende:

  1. Een bedrijfsbus geregeld door de werkgever of de uitzendorganisatie, valt die onder de 2e categorie? Is dat het geval, dan is een mondkapje en een check vooraf verplicht.
  2. Valt de door werkgever of uitzendbureau ingezette auto onder de 3e categorie? Is dat het geval dan is het een advies mondkapje te dragen.

Is het geen van beiden, dan zak je door naar punt 4 en is de 1,5 meter verplicht, waarmee feitelijk het protocol ongewijzigd zou blijven.

Bekijk hier het huidige coronaprotocol.

Gerelateerd nieuws

Glastuinbouw Nederland, Aanpassing Coronaprotocol per 1 juli 2020 (26 jun 2020)