Prikkeldraad als schrikdraad leidt tot een dodelijk ongeval

Prikkeldraad als schrikdraad leidt tot een dodelijk ongeval

De combinatie van prikkeldraad met een functie van schrikdraad heeft geleid tot een dodelijk ongeval. Een 60-jarige vrouw is begin augustus 2016 's nachts in het donker verstrikt is geraakt in prikkeldraad waar spanning op stond. De exacte toedracht is niet meer te achterhalen, maar kennelijk is ze 's avonds laat lopend op weg naar huis gedesoriënteerd geraakt, van de weg geraakt en met haar broek ter hoogte van beide kuiten verstrikt geraakt in het prikkeldraad, en daarbij ten val gekomen. De volgende ochtend werd ze gevonden door een krantenbezorger, die haar dood in het weiland zag liggen. Nog steeds verstrikt in het prikkeldraad.

 

Schrikdraad 2

 

Schrikdraad 1

Forensisch onderzoek heeft uitgewezen dat de schikdraadinstallatie aan de eisen voldeed en naar behoren functioneerde. Er is vastgesteld dat het slachtoffer nog urenlang geleefd moet hebben, en dus niet was geëlektrocuteerd. De stroomsterkte van een schrikdraadinstallatie is zo klein dat dat ook niet mogelijk is. Een schrikdraad voert een hoge spanning (2000 tot 10.000 volt), maar levert een heel lage stroomsterkte in zeer korte pulsen. Het meest waarschijnlijke voor het overlijden is een combinatie van ziekte, uitputting en langdurige stroomschokken geweest. Het wrange in het verhaal is dat er op het moment dat het slachtoffer werd gevonden er geen dieren in de wei stonden. Er was geen reden om die nacht de spanning op het draad te laten staan. Een tijdschakelaar of een handbediende schakelaar die inschakelt op het moment dat de koeien in de wei worden gelaten, zou hier mogelijk het leven van deze vrouw kunnen hebben gered.

Advies Stigas

Stigas raadt aan om GEEN gebruik te maken van prikkeldraad dat als schrikdraad dient! Schrikdraad moet bestaan uit glad draad of lint. Dit vanwege het risico dat mensen (met kleding) maar ook dieren (met hun vacht) erin verstrikt kunnen raken en langdurig blootgesteld kunnen worden aan de elektrische schokken.

Schrikdraad heeft de bedoeling dat je van de schrik (< 10.000 Volt) terugdeinst. Prikkeldraad heeft de eigenschap dat je juist verstrikt raakt. Dat is dus onverenigbaar!

Er is een norm met de veiligheidsbepalingen voor elektrische schrikdraadinstallaties: de NEN 5237:1995 nl.