Veelgestelde vragen coronavirus - test
Dit is een test opzet met veelgestelde vragen over het coronavirus
Veelgestelde vragen
Coronavirus - Algemeen
Voor werkgevers
1. Wat is goede Handhygiëne?
Handhygiëne doe je goed en niet een beetje! Minimaal 20 seconden.
Was regelmatig je handen met water en zeep.
Wrijf de zeep over je hele hand, ook tussen je vingers en nagels.
Doe dit altijd na hoesten en niezen, voor het eten in de kantine, voor en na het toilet bezoek,
Droog je handen goed af met een papieren wegwerphanddoekjes
Verzorg je handen ook goed. Ze worden schraal door het vele wassen.
a. Maak veelgebruikte oppervlakten in de kantine regelmatig schoon
b. Maak het toilet regelmatig schoon denk ook aan toiletbediening, de kraan, deurklinken en lichtknopjes.
Gebruik handdesinfectiegel als water en zeep niet beschikbaar zijn.
Raak je gezicht niet aan.
Rijden er meerdere mensen in de trekker werk met handschoenen.
Moeten meerdere mensen knoppen bedienen draag handschoenen.
Trek ze op een goede manier uit gooi ze aan het einde van de dag weg.
Werkgever zorg voor meer handschoenen.
2. Is het dragen van een mondkapje verplicht op de werkvloer?
Nu de mondkapjesplicht op 1 december ingaat voor openbare ruimte, krijgen onze preventieadviseurs vaak de vraag: in hoeverre valt daar een bedrijfsruimte onder?
Een bedrijfsruimte is een ruimte die niet toegankelijk is voor publiek. Er is dus geen verplichting om mondkapjes te dragen op of tijdens het werk. De basisregel is dat 1,5 meter afstand houden van elkaar voldoende wordt geacht om besmettingen te voorkomen.
Als het niet mogelijk is om op de werkplek 1,5 meter afstand te houden, moeten tussenschotten van plastic of plexiglas worden geplaatst. Alleen als het plaatsen van tussenschotten echt niet mogelijk is en de afstand tussen collega’s is kleiner dan 1,5 meter, dan pas mogen niet-medische mondkapjes worden gedragen. De Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) kan hier op controleren. De mondkapjes moeten elke 3 uur worden gewisseld. Als een medewerker vanwege medische redenen geen mondkapje kan dragen, dan moet hij/zij worden vrijgesteld van werkzaamheden die het dragen van mondkapjes noodzakelijk maken.
Bezoekers kunnen wel verplicht worden een mondkapje te dragen.
3. Kan ik besmet worden door dieren?
De kans dat dieren in huishoudens besmet raken met het virus en een rol spelen in de verspreiding van het virus is heel klein. En op dit moment veel kleiner dan de kans dat mensen elkaar besmetten.
In Nederland zijn enkele gevallen van mogelijke dier-op-mensbesmettingen. Deze besmettingen hebben plaatsgevonden op nertsenbedrijven waar nertsen besmet waren met het virus. Medewerkers van de bedrijven hebben de nertsen verzorgd toen nog niet bekend was dat de dieren besmet waren. Mogelijk hebben enkele medewerkers via de nertsen het virus opgelopen.
Op 3 juni 2020 heeft de overheid besloten dat bedrijven waar nertsen positief getest zijn op het nieuwe coronavirus, geruimd zullen worden. Het is mogelijk dat het virus langere tijd op nertsenbedrijven kan circuleren waardoor mensen besmet kunnen raken.
4. Ik ben besmet met het coronavirus. Kan ik mijn vee of huisdieren besmetten?
Personen die besmet zijn met het coronavirus, doen er goed aan om gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren te mijden. Dat meldt Wageningen Bioveterinary Research (WBVR).
De rol van gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren in de epidemiologie van het coronavirus is op dit moment onbekend. Zo is er geen bewijs dat landbouwhuisdieren geïnfecteerd kunnen worden. Omdat het bij landbouwhuisdieren om voedselproducerende dieren gaat, geldt volgens WBVR het voorzorgsprincipe, totdat er meer bekend is over de risico's.
Daarom adviseert WBVR aan veehouders met het coronavirus om contact met hun dieren te vermijden, niet in de stal te komen en anderen voor de dieren te laten zorgen.
5. Wanneer wordt iemand getest?
Kijk voor de meest actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.
6. Hoe snel kun je genezen na een corona-besmetting?
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Hierover is nog niet veel bekend. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) (verkoudheids)klachten blijven houden. Als je 24 uur geen klachten (koorts, hoesten, verkoudheid) meer hebt, en het is een week nadat je ziek bent geworden, kun je in elk geval geen andere mensen meer besmetten. Mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, hebben over het algemeen meer tijd nodig om te herstellen. Dit is onder andere afhankelijk van of zij verder gezond zijn.
7. Hoe houd ik mijn bedrijf draaiende? Stel een noodplan op!
Het is belangrijk te voorkomen dat essentiële werkzaamheden op jouw bedrijf stil komen te liggen als gevolg van ziekte van jou of je werknemers. Stel daarom een continuïteitsplan op! Breng in kaart welk werk echt door moet gaan, zoals oogsten, voeren, melken en welke mensen hierbij betrokken zijn. Zijn er voldoende mensen die elkaar kunnen vervangen? Kun je zelf worden vervangen? Is het mogelijk om gescheiden te werken om zo het risico van besmetting te verkleinen? Welk werk kan worden doorgeschoven naar de lange termijn? Is het mogelijk om bepaalde werkzaamheden thuis uit te voeren? Tref daarnaast voldoende hygiënische maatregelen.
Download het continuïteitsplan om maatregelen tegen op te schrijven en te communiceren met je medewerkers. Ook de overheid geeft meer informatie: Meer informatie voor ondernemers vanuit de Rijksoverheid
8. Hoeveel mensen mogen in een ruimte aanwezig zijn?
Het aantal personen per ruimte is op dit moment door de overheidsmaatregelen beperkt tot 30 mits 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Daarnaast moet iedereen een vaste zitplaats hebben. Beter is nog om bijeenkomsten uit te stellen als dat mogelijk is. Of bekijk mogelijkheden om deze online door te laten gaan. Als het toch noodzakelijk is om fysiek bij elkaar te komen dan zullen sommige bedrijven de bijeenkomsten over meerdere sessies moeten verdelen. Zet dan tussen de bijeenkomsten minimaal 15 minuten ramen en deuren open. Denk ook aan looproutes voor in- en uitgang, koffiedrinken en toiletbezoek.
9. Mogen werkgevers werknemers preventief testen op corona, bijvoorbeeld op temperatuur?
Als werkgever heb je de plicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Tijdens de coronacrisis wil je natuurlijk voorkomen dat je werknemer met het coronavirus zijn of haar collega's besmet.
Temperaturen is niet zomaar toegestaan. Meestal verwerkt u hiermee namelijk medische gegevens. En dat valt onder de privacywet, de AVG.
De AVG geldt niet als alleen de temperatuur wordt afgelezen en daar verder niets mee gebeurt. Dus als de temperatuur niet wordt geregistreerd en ook niet in een geautomatiseerd systeem terechtkomt.
Naast de privacybezwaren zijn er twijfels over de effectiviteit van temperaturen. Het RIVM geeft aan dat bij slechts een klein deel van de besmettingen sprake is van verhoging. Dat betekent dat bij temperaturen het merendeel van de besmettingen niet in beeld komt.
10. Mag ik bij mijn werknemer de temperatuur meten?
Temperaturen is niet zomaar toegestaan. Meestal verwerkt u hiermee namelijk medische gegevens. En dat valt onder de privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).
De AVG geldt niet als alleen de temperatuur wordt afgelezen en daar verder niets mee gebeurt. Dus als de temperatuur niet wordt geregistreerd en ook niet in een geautomatiseerd systeem terechtkomt.
Naast de privacybezwaren zijn er twijfels over de effectiviteit van temperaturen. Niet iedereen die besmettelijk is met corona heeft klachten en niet iedereen met corona-klachten heeft koorts. Dat betekent dat bij alleen temperaturen veel besmettingen niet in beeld komen. Het is dus vooral belangrijk om de basismaatregelen goed na te leven.
Voor meer informatie bekijk de website van Autoriteit Persoonsgegevens.
11. Ik wil graag jongeren inzetten, zijn daar nog speciale regels voor?
Gouden regel is dat je kinderen alleen werk moet laten doen dat ze aankunnen en dat past bij hun ontwikkeling. Bovendien moet er altijd voldoende toezicht en begeleiding zijn van iemand met autoriteit. Lees meer over jongeren en werk.
12. Mijn medewerker is heel onzeker en labiel. Ze wil niet naar haar werk uit angst voor besmetting.
Je werknemer heeft geen klachten en is dus niet arbeidsongeschikt ten gevolge van ziekte. Ga samen in gesprek, zorg voor een veilige werkomgeving, waar de hygiënemaatregelen worden nageleefd. Overweeg om je medewerker, als het emotioneel echt niet lukt om te komen, vakantiedagen te laten opnemen.
13. Mijn medewerker heeft een chronische aandoening. Hij krijgt van zijn huisarts en specialist het advies om niet te werken. Ik wil dat hij komt werken.
Je werknemer heeft geen klachten en is niet ziek, maar moet uit voorzorg thuisblijven. Maak samen met je medewerker afspraken over welke taken hij vanuit huis kan doen, of over andere, aangepaste taken. Hier is geen sprake van arbeidsongeschiktheid ten gevolge van ziekte. Als er geen taken zijn die vanuit huis gedaan kunnen worden, moet je als werkgever wel het loon doorbetalen.
14. Mijn medewerker heeft diabetes. Mag hij komen werken? Wat moet ik doen?
Als hij verder niet ziek is, kan hij gewoon komen werken.
Adviseer hem om bij een kwetsbare gezondheid het openbaar vervoer te vermijden. Zorg voor een veilige werkplek, waar de hygiënemaatregelen kunnen worden nageleefd.
15. Werktijdverkorting bij minder werk
Een werkgever die als gevolg van het coronavirus tijdelijk minder werk heeft voor zijn werknemers, kan een aanvraag doen voor werktijdverkorting. De bestaande regeling werktijdverkorting is vervallen. Daarvoor in de plaats kunt u een aanvraag doen bij het Noodfonds overbrugging werkgelegenheid (NOW). Op maandag 6 juli is de tweede aanvraagperiode NOW ingegaan. U kunt tot en met 31 augustus 2020 opnieuw een tegemoetkoming NOW aanvragen. Het doel van de tweede aanvraagperiode NOW is dat zo veel mogelijk banen behouden blijven. En ook dat werknemers en werkgevers zich kunnen aanpassen aan de veranderde samenleving en economie.
Zie de website van het UWV voor meer informatie.
Voor werknemers
1. Wat is goede Handhygiëne?
Handhygiëne doe je goed en niet een beetje! Minimaal 20 seconden.
Was regelmatig je handen met water en zeep.
Wrijf de zeep over je hele hand, ook tussen je vingers en nagels.
Doe dit altijd na hoesten en niezen, voor het eten in de kantine, voor en na het toilet bezoek,
Droog je handen goed af met een papieren wegwerphanddoekjes
Verzorg je handen ook goed. Ze worden schraal door het vele wassen.
a. Maak veelgebruikte oppervlakten in de kantine regelmatig schoon
b. Maak het toilet regelmatig schoon denk ook aan toiletbediening, de kraan, deurklinken en lichtknopjes.
Gebruik handdesinfectiegel als water en zeep niet beschikbaar zijn.
Raak je gezicht niet aan.
Rijden er meerdere mensen in de trekker werk met handschoenen.
Moeten meerdere mensen knoppen bedienen draag handschoenen.
Trek ze op een goede manier uit gooi ze aan het einde van de dag weg.
Werkgever zorg voor meer handschoenen.
2. Moet ik een mondkapje op de werkvloer dragen?
Nu de mondkapjesplicht op 1 december ingaat voor openbare ruimte, krijgen onze preventieadviseurs vaak de vraag: in hoeverre valt daar een bedrijfsruimte onder?
Een bedrijfsruimte is een ruimte die niet toegankelijk is voor publiek. Er is dus geen verplichting om mondkapjes te dragen op of tijdens het werk. De basisregel is dat 1,5 meter afstand houden van elkaar voldoende wordt geacht om besmettingen te voorkomen.
Als het niet mogelijk is om op de werkplek 1,5 meter afstand te houden, moeten tussenschotten van plastic of plexiglas worden geplaatst. Alleen als het plaatsen van tussenschotten echt niet mogelijk is en de afstand tussen collega’s is kleiner dan 1,5 meter, dan pas mogen niet-medische mondkapjes worden gedragen. De Inspectie SZW (voorheen de Arbeidsinspectie) kan hier op controleren. De mondkapjes moeten elke 3 uur worden gewisseld. Als een medewerker vanwege medische redenen geen mondkapje kan dragen, dan moet hij/zij worden vrijgesteld van werkzaamheden die het dragen van mondkapjes noodzakelijk maken.
Bezoekers kunnen wel verplicht worden een mondkapje te dragen.
3. Wat kan ik doen om verspreiding van het nieuw coronavirus te voorkomen?
- Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts (38 graden of hoger) en laat je testen.
- Was je handen regelmatig met water en zeep
- Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes
- Geen handen schudden
- Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar
- Raak je gezicht zo min mogelijk aan met je handen, op die manier is de kans kleiner dat je besmet raakt als je het virus op je handen hebt en besmet je anderen minder snel.
- Vermijd drukte en mijd de spits.
5. Kan ik me aanmelden voor een test?
Kijk voor de meest actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.
6. Welke soorten testen zijn er?
Er is een test om vast te stellen of iemand het nieuwe coronavirus op dat moment heeft en één om te onderzoeken of iemand het nieuwe coronavirus heeft gehad.
PCR-test: test of je nu besmet bent.
Dit is de meest gebruikte test. Met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel. Deze test gebruikt de GGD. Het duurt ongeveer 24 tot 48 uur voordat een uitslag bekend is. Er zijn inmiddels ook snelle PCR-testen in gebruik die binnen een uur uitslag geven. Deze testen zijn alleen bedoeld voor situaties waarin een snelle diagnose van levensbelang is.
Serologische test: test of je besmet bent geweest:
Deze test toont aan of er antistoffen tegen het nieuwe coronavirus in je bloed zitten. Hiervoor wordt wat bloed afgenomen. Deze test wordt op dit moment alleen afgenomen voor onderzoek om te kijken of mensen antistoffen aanmaken tegen het nieuwe coronavirus. Ze worden gebruikt om op bevolkingsniveau te onderzoeken of mensen in Nederland afweer opbouwen tegen het virus.
Sneltesten zijn niet betrouwbaar!
Een serologische sneltest kopen om te kijken of je het virus al gehad hebt? Dat is geen goed idee. Er zijn veel van deze zogenaamde sneltesten in omloop. Uit onderzoek blijkt dat deze testen niet betrouwbaar zijn en je moet ze zelf betalen.
7. Ik ben zwanger, moet ik me extra zorgen maken?
Nee. We zien dat infectie met het virus hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. Met de gegevens die nu bekend zijn, lijken de gevolgen van een infectie met COVID-19 bij een zwangere vrouw niet anders voor het kind en de moeder dan bij andere infectieziekten die koorts veroorzaken.
Coronavirus - Veilig werken
Voor werkgevers
1. Wie is verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek?
De werkgever is verantwoordelijk voor gezonde en veilige werkomstandigheden. Voor alle agrarische sectoren is veilig werken, veilig reizen en veilig wonen daarnaast van levensbelang. Tijdens de coronacrisis meer dan ooit. Omdat deze situatie langere tijd gaat duren, hebben de Taskforce Arbeid van LTO Nederland, FNV Agrarisch Groen en CNV Vakmensen samen met Stigas het Coronaprotocol Veilig werken, reizen en wonen opgesteld voor de agrarische sectoren. Het protocol geeft werkgevers en werknemers duidelijke richtlijnen voor gezonde werknemers en een gezond bedrijf. Daarnaast dient het als basis voor maatwerkoplossingen per agrarische deelsector. Als de actualiteit daarom vraagt, wordt het aangepast.
2. Hoe kan ik als werkgever zorgen voor een gezonde en veilige omgeving?
- Communiceer de hygiënemaatregelen naar uw medewerkers;
- Let er ook op dat mensen zich hieraan houden en elkaar daarop aanspreken;
- Zorg voor voldoende handzeep, desinfecterende gel en tissues op de werkplek en in toiletten;
- Maak regelmatig schoon (onder meer deurklinken, lichtknoppen, trapleuningen, toetsenborden en computermuizen);
- Zorg ervoor dat uw werknemers voldoende afstand tot elkaar kunnen houden (minimaal 1,5 meter)
- Hang de Stigas-poster met regels op.
3. Mijn werknemer is bang dat het coronavirus zich verspreiden kan via materialen. Klopt dat?
Het coronavirus verspreidt zich via mensen. Buiten het lichaam kan het virus niet goed overleven. Inmiddels blijkt uit onderzoek dat het nieuwe coronavirus wel enige tijd kan overleven op verschillende materialen, maar de belangrijkste besmettingsroutes blijven overdracht via druppels door niezen/hoesten en via de handen. Kijk voor meer informatie op de website van RIVM.
4. Coronavirus in rioolwater
Uit eerder onderzoek is gebleken dat de beschermingsmaatregelen voor mensen die met afvalwater werken niet alleen beschermend werken tegen de bekende ziekteverwekkers. Deze maatregelen werken ook tegen het nieuwe coronavirus. Mensen die met afvalwater werken, moeten direct contact met en het inslikken en/of inademen van nevel van afvalwater vermijden. Dit betekent dat zij persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen die bij de werkzaamheden passen. Denk aan beschermende buitenkleding, handschoenen, laarzen, veiligheidsbril, masker en/of gezichtsbescherming-FFP3. Al deze maatregelen om veilig met afvalwater te werken, staan in de Arbocatalogus van de waterschappen. Bovendien moeten afvalwatermedewerkers de handhygiëne in acht nemen en ogen, neus en mond niet aanraken met ongewassen handen. En net als iedereen de handen wassen voor het eten en na elk toiletgebruik, en niezen of hoesten in de elleboog.
5. Mijn medewerker is in contact geweest met iemand die positief getest is op corona. Ik wil niet dat hij naar het werk komt.
Als je medewerker geen klachten heeft, is hij niet arbeidsongeschikt ten gevolge van ziekte. Het advies is om samen in gesprek gaan. Je moet zorgen voor een veilige werkomgeving, waar de hygiënemaatregelen worden nageleefd.
6. Kan een werknemer verplicht worden om thuis te blijven?
Vanwege het advies van de overheid moeten werkgevers thuiswerken waar mogelijk faciliteren. En werknemers moeten daar dan aan meewerken. Mocht een werknemer toch per sé naar het werk willen komen, dan kan dat niet zonder meer worden verboden.
Dat ligt anders bij werknemers die last hebben van verkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts. Zij kunnen sowieso zich laten testen en moeten thuisblijven tot de uitslag bekend is. U bent namelijk als werkgever verantwoordelijk voor het bieden van een gezonde en veilige werkomgeving. U kunt uw werknemer zo nodig de toegang tot de werklocatie ontzeggen.
Voor werknemers
1. Moeten werknemers ook anderhalve meter afstand houden van elkaar?
Ja, ten allen tijde. Dus zowel op de werkvloer, als in eventuele transportmiddelen, als in de eventuele woon- en slaapverblijven. Mensen mogen alleen dichter op elkaar zijn als er bijvoorbeeld een (doorzichtige) wand tussen hen staat. Dit leidt tot zeer lastige situaties op de werkvloer en soms is het nodig om bijvoorbeeld de capaciteit van machines te beperken als mensen anders te dicht op elkaar zouden moeten staan om het werk bij te houden. Ook in bijvoorbeeld acht-personenbusjes kunnen op dit moment geen acht mensen mee. ‘Stelletjes’ mogen wel in elkaars onmiddellijke nabijheid werken, zich verplaatsen en wonen. De gemeente Horst aan de Maas heeft een mooie infographic gemaakt in meerdere talen waarin de regels uitgelegd zijn.
2. Kan ik besmet worden door dieren?
Of dieren nog een rol spelen in de overdracht van het coronavirus in China is nog in onderzoek, de bron is immers niet gevonden. De voornaamste overdracht vindt op dit moment plaats van mens op mens; wij gaan ervanuit dat er in Nederland geen verspreiding plaats kan vinden van dier op mens omdat de hierbij betrokken diersoorten in Nederland zeer waarschijnlijk niet voorkomen.
3. Wie is verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek?
De werkgever is verantwoordelijk voor gezonde en veilige werkomstandigheden. De werkgever kan samen met de arbodienst zelf maatregelen op de werkplek nemen. De risico’s en maatregelen zijn zeer werkplekspecifiek. Twijfel je over de te nemen maatregelen, neem dan contact op met de Servicedesk van Stigas. Momenteel geldt voor alle werknemers en werkgevers het advies de (hygiëne)maatregelen die voor iedereen in Nederland gelden strikt op te volgen.
4. Welk protocol geldt er op mijn werkplek?
De werkgever is verantwoordelijk voor gezonde en veilige werkomstandigheden en stelt een protocol op. Omdat deze situatie langere tijd gaat duren, hebben de Taskforce Arbeid van LTO Nederland, FNV Agrarisch Groen en CNV Vakmensen samen met Stigas het Coronaprotocol Veilig werken, reizen en wonen opgesteld voor de agrarische sectoren. Het protocol geeft werkgevers en werknemers duidelijke richtlijnen voor gezonde werknemers en een gezond bedrijf. Daarnaast dient het als basis voor maatwerkoplossingen per agrarische deelsector. Als de actualiteit daarom vraagt, wordt het aangepast.
5. Is er informatie over de maatregelen tegen het coronavirus in andere talen?
Zeker! Maatregelen in meerdere talen kun je hier vinden.
6. Coronavirus in rioolwater
Uit eerder onderzoek is gebleken dat de beschermingsmaatregelen voor mensen die met afvalwater werken niet alleen beschermend werken tegen de bekende ziekteverwekkers. Deze maatregelen werken ook tegen het nieuwe coronavirus. Mensen die met afvalwater werken, moeten direct contact met en het inslikken en/of inademen van nevel van afvalwater vermijden. Dit betekent dat zij persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen die bij de werkzaamheden passen. Denk aan beschermende buitenkleding, handschoenen, laarzen, veiligheidsbril, masker en/of gezichtsbescherming-FFP3. Al deze maatregelen om veilig met afvalwater te werken, staan in de Arbocatalogus van de waterschappen. Bovendien moeten afvalwatermedewerkers de handhygiëne in acht nemen en ogen, neus en mond niet aanraken met ongewassen handen. En net als iedereen de handen wassen voor het eten en na elk toiletgebruik, en niezen of hoesten in de elleboog.
7. Wat kan ik doen als mijn werkgever niet voor een veilige werkplek zorgt?
Je werkgever moet ervoor zorgen dat je veilig kunt werken in een veilige omgeving. Zo moet hij ervoor zorgen dat de RIVM maatregelen ook op het werk opgevolgd worden. Welke extra maatregelen moet mijn werkgever nemen?
- De hygiënemaatregelen moeten naar alle medewerkers gecommuniceerd worden
- Hij moet erop letten dat iedereen zich hieraan houdt en elkaar daarop aanspreekt
- Er moet voldoende handzeep, desinfecterende gel en tissues op de werkplek en in de toiletten aanwezig zijn;
- Er moet regelmatig schoongemaakt worden (onder meer deurklinken, lichtknoppen, (trap)leuningen, toetsenborden en computermuizen);
- Alle werknemers moeten voldoende afstand tot elkaar kunnen houden (minimaal 1,5 meter)
Heb je het idee dat je werkplek niet veilig is? Dan kun je de volgende stappen nemen:
- Inventariseer welke werkzaamheden niet conform de richtlijnen van het RIVM uitgevoerd kunnen worden.
- Bedenk eventueel oplossingen om het werk wel veilig uit te kunnen voeren.
- Wat heb je daarvoor nodig?
- Ga in gesprek met de je teamleider, de preventiemedewerker of je werkgever om je zorgen te bespreken. Geef hierbij aan welke werkzaamheden niet voldoen aan de RIVM richtlijnen en bespreek mogelijke oplossingen.
- Neem contact op met de vertrouwenspersoon indien je meer behoefte heeft aan ondersteuning. De vertrouwenspersoon kan je begeleiden bij het zoeken naar oplossingen en het nogmaals aanspreken van je werkgever.
- Hebben bovenstaande stappen geen gewenste oplossing opgeleverd, dan kun je een melding doen bij de vakbond.
8. Ik ben BHV’er, wat kan ik doen en waar moet ik rekening mee houden?
Gezien het almaar stijgende aantal besmettingen met het coronavirus is besloten voorlopig alle slachtoffers met een circulatiestilstand te reanimeren volgens de COVID-19 richtlijnen, zoals beschreven in het advies “Reanimatie buiten het ziekenhuis tijdens de COVID-19 pandemie” van 19 juni 2020.
COVID-19 richtlijn
De Nederlandse Reanimatie Raad (NRR), Ambulancezorg Nederland (AZN), de Nederlandse Vereniging Medische Managers Ambulancediensten (NVMMA) en HartslagNu hebben dit na uitgebreid overleg besloten. Het is op dit moment voor de meldkamer ambulancezorg niet meer mogelijk om door middel van uitvragen een goede afweging te kunnen maken of het slachtoffer besmettelijk is door het coronavirus. Daarom is ter bescherming van burgerhulpverleners, first responders en ambulancezorgverleners besloten alle slachtoffers te reanimeren volgens de COVID-19 richtlijn (Volgorde van handelen bij de basale reanimatie van volwassenen MET COVID-19).
Voor de BLS (Basic Life Support) betekent dit onder andere:
- beoordeel de ademhaling door alleen naar de borstkas te kijken, open de luchtweg niet,
- bedek losjes de mond en neus met een doek of shawl en geef GEEN beademingen, WEL borstcompressies,
- sluit de AED aan zo gauw deze beschikbaar is.
Behalve bovenstaande wijziging blijft het advies zoals gepubliceerd op 19 juni van kracht. Ook het daarin opgenomen advies voor de reanimatie van kinderen blijft ongewijzigd. Dus voor kinderen tot de puberteit gelden de normale richtlijnen inclusief beademen. Alleen indien het kind bewezen positief is getest op COVID-19 en nog besmettelijk is, geldt het advies niet te beademen. Uiteraard geldt ook hier dat het een ieder vrij staat toch beademingen te geven. Voor kinderen vanaf de puberteit geldt dezelfde richtlijn als voor volwassenen als het gaat om de aangepaste COVID-19 richtlijn (ook hier geldt dat het een ieder vrij staat toch te beademen)
In het advies is ook nadrukkelijk de mogelijkheid opgenomen om wel volledige BLS toe te passen inclusief beademen, bijvoorbeeld als omstanders dit willen omdat er sprake is van de reanimatie van een direct familielid.
Burgerhulpverleners
Burgerhulpverleners die behoren tot één van de COVID-19 risicogroepen of huisgenoot zijn van iemand die behoort tot risicogroepen worden, omwille van de eigen gezondheid, nogmaals dringend geadviseerd niet op een reanimatieoproep te reageren. Zet uw account even op pauze. Dit geldt ook voor burgerhulpverleners die gezien de huidige situatie voorlopig niet willen reageren op een oproep. Burgerhulpverleners van 70 jaar en ouder worden per 9 oktober voorlopig niet voor een reanimatie gealarmeerd. Het risico op een ziekenhuisopname of overlijden als gevolg van besmetting met het coronavirus is voor deze doelgroep te groot om het risico bij oproepen nog te rechtvaardigen. Wanneer de situatie in Nederland zich weer ten goede keert, hopen wij dat u weer actief kunt aansluiten als reanimant.
Mondneusmasker
Voor alle reanimaties dient men op dit moment het aantal BLS-hulpverleners dat zich daadwerkelijk met de reanimatie bezighoudt tot het minimum te beperken. Dit betekent maximaal twee BLS-hulpverleners bij het slachtoffer, andere BLS-hulpverleners staan op meer dan 1,5 meter afstand. Daarnaast geldt ook hier het dringende advies om een mondneusmasker te dragen tijdens de gehele hulpverlening. Dit in lijn met het landelijke overheidsadvies voor alle burgers. Ambulancezorgverleners doen dit al bij alle reanimatie-inzetten. Nu wordt ook nadrukkelijk gevraagd aan de first responders en burgerhulpverleners een mondneusmasker te dragen tijdens de inzet.
Coronavirus - Veilig vervoer
Werkgever/werknemer
Is het mogelijk om met meerdere mensen in één auto of bus naar de werklocatie te reizen?
Als u met auto, taxi, personenbusje of touringcar reist, gelden de richtlijnen van het RIVM. Sinds 1 juli geldt: draag een mondkapje als u met mensen uit een ander huishouden in een auto of bus zit. Door minder te reizen, komen mensen op minder plekken en is er minder contact met anderen. Zo kan het virus zich minder snel verspreiden. Reis daarom minder vaak, vermijd drukke plekken, reis buiten de spits. Dit geldt voor alle vormen van vervoer. Het beperken van reizen geldt voor heel Nederland. Er zijn geen extra beperkingen voor regio’s waar het aantal besmettingen hoger is.
Coronavirus - Veilig wonen
Voor werkgevers
1. Ik verzorg huisvesting voor mijn werknemers. Zijn dan nog extra regels rond corona van toepassing?
We adviseren u dringend om minimaal alle preventiemaatregelen te nemen die door het RIVM (www.rivm.nl) geadviseerd worden. Onderdeel daarvan is de minimale afstand van anderhalve meter onder alle omstandigheden, ook in de slaapverblijven. Mensen die in één ruimte wonen lopen immers extra risico op besmetting. In geval van gezamenlijke huisvesting waarbij meerdere personen besmet lijken te zijn, is het aan de GGD (of burgemeester en wethouders bij zeer grote locaties) om nadere maatregelen te treffen, zoals thuisquarantaine. U kunt met hen ook de mogelijkheid tot een quarantainelocatie bespreken.
2. Wat kan ik doen als arbeidsmigranten die samenwonen op een huisvestingslocatie ziek worden?
In geval van gezamenlijke huisvesting, zoals bij studenten of arbeidsmigranten is het aan de GGD (of burgemeester en wethouders als het een zeer uitgebreide locatie betreft) om nadere maatregelen te treffen, zoals thuisquarantaine.
3. Kan de Rijksoverheid arbeidsmigranten, uitzenders en werkgevers helpen aan tijdelijke huisvestingslocaties voor gevallen van ziekte/nood?
Denk bijvoorbeeld aan mensen bij wie coronasymptomen zijn vastgesteld en die niet de mogelijkheid hebben om, conform de richtlijnen, in quarantaine te verblijven. Gemeenten zullen samen met aanbieders van opvanglocaties kijken wat een passende locatie is om een arbeidsmigrant die besmet is in quarantaine te brengen. Neem contact op met de desbetreffende centrumgemeente om de mogelijkheden te bespreken.
Het kabinet roept werkgevers op om zich coulant op te stellen en te zorgen voor de gezondheid van hun werknemers, door hen bijvoorbeeld niet op straat te zetten als het werk stopt of de arbeidsmigrant ziek wordt.
4. Mijn werknemer heeft corona en verblijft in een door mij beschikbaar gestelde accommodatie. Ben ik verplicht om de quarantaine in mijn accommodatie te laten plaatsvinden?
Je kunt contact opnemen met de gemeente of GGD om de mogelijkheid tot een quarantaine- opvanglocatie te bespreken.
Voor werknemers
1. Ik slaap met een zieke huisgenoot op één kamer. Wat kan ik doen?
Zorg allereerst voor zoveel mogelijk goede hygiënemaatregelen en hou gepaste afstand (1,5 meter) tot je zieke huisgenoot. Bij gezamenlijke huisvesting, zoals bij studenten of arbeidsmigranten, waarbij meerdere personen besmet lijken te zijn, is het aan de GGD (of burgemeester en wethouders) om verdere maatregelen te treffen, zoals thuisquarantaine.
Coronavirus - Arbeidsvoorwaardelijk/ (Calamiteiten) verlof
Voor werkgevers
1. Mijn gezonde werknemer kan niet naar het werk komen vanwege de overheidsmaatregelen. Moet ik hem doorbetalen?
U kunt hem niet ziekmelden, immers hij is niet arbeidsongeschikt. U moet hem wel doorbetalen. Maar mogelijk kunt u een beroep doen op de tijdelijke maatregel Noodfonds Overbrugging Werkbehoud (NOW).
2. Mijn medewerker met een vast dienstverband zit in Polen. Hij zegt dat hij niet kan komen in verband met corona. Hij wil dat ik hem doorbetaal. Moet dat?
Er is (nog) geen duidelijke richtlijn. Misschien is dit een optie: laat je werknemer weten dat er sprake is van een calamiteit en dat zijn loon dus kort wordt doorbetaald. Alleen: calamiteitenverlof duurt per definitie kort (bijvoorbeeld twee dagen). Als een calamiteit langer duurt moet de werknemer ook iets doen. Hij zal er alles aan moeten doen om wel op het werk te verschijnen. Op dit moment is de grens tussen Duitsland en Nederland open en er komen volgens sommige werkgevers nog steeds mensen uit Polen naar Nederland. Wij verwachten dat er de komende tijd meer duidelijkheid over dit vraagstuk komt. Met het korte calamiteitenverlof houd je ruimte om binnen een te overziene periode opnieuw in gesprek te gaan met je medewerker over de situatie.
Voor werknemers
1. De school of kinderopvang van mijn kind is gesloten. Heb ik dan recht op calamiteitenverlof?
Calamiteitenverlof kun je gebruiken om de opvang van je kind te regelen. Overleg met je werkgever over de mogelijkheden.
2. Kan mijn werkgever mijn werktijden aanpassen?
Ja, uw werkgever is opgeroepen om zo lang de overheidsmaatregelen van kracht zijn waar mogelijk de werktijden van werknemers te spreiden. Dit kan betekenen dat je werktijden worden aangepast.
3. Kan ik kortdurend zorgverlof opnemen?
In bepaalde gevallen kan kortdurend zorgverlof worden opgenomen. Je hebt hier recht op als het gaat om een zieke naaste in je omgeving, zoals ouders, broers of zussen, partners en kinderen, de zieke verzorging nodig heeft en je gezien de omstandigheden de enige bent die de zieke zorg kan geven. Kan iemand anders de verzorging op zich nemen? Dan heb je geen recht op kortdurend zorgverlof. Voor iemand die bijvoorbeeld in het ziekenhuis ligt, kan je meestal geen kortdurend zorgverlof opnemen. De zieke krijgt dan immers al verzorging. Kortdurend zorgverlof bedraagt in elke periode van 12 achtereenvolgende maanden maximaal tweemaal de arbeidsduur per week. Werk je 20 uur per week, dan heb je over de periode van 12 maanden dus recht op 40 uur zorgverlof. Deze 12 maanden gaan in op de eerste dag waarop het verlof wordt genoten. Over de uren dat je kortlopend zorgverlof geniet wordt het salaris voor 70% betaald, waarbij het voor jou geldende wettelijk minimumloon als ondergrens geldt.
4. Mag ik mijn geplande vakantie intrekken?
Veel geplande vakanties gaan door het coronavirus niet door. Dit kan een reden zijn om de aangevraagde vakantie weer in te trekken. Mag dat? Ja, tenzij jouw werkgever zwaarwegende redenen heeft om niet in te stemmen met de intrekking. In de huidige situatie kunnen er dus redenen zijn voor jouw werkgever die als zwaarwegend gelden, zoals:
- Juist tijdens de coronacrisis is het belangrijk om een goede gezondheid te houden en is het van groot belang dat ook de werknemer rust neemt
- Er is onvoldoende werk omdat de bezetting is afgestemd op jouw vakantie
- Intrekking leidt tot overbezetting van het personeel ten tijde van de geplande vakantie
- Gegeven de economische situatie en/of bedrijfseconomische gevolgen is het onredelijk/ financieel onhaalbaar dat de verlofaanspraken worden vergroot
- Vergrote verlofaanspraken zijn qua personeelsbezetting op overzienbare tijd niet in te plannen Ga in overleg met jouw werkgever om te zoeken naar een passende oplossing.
5. Kan ik worden verplicht om vakantiedagen op te nemen?
Je kunt niet worden verplicht om vakantie op te nemen. Het zijn namelijk jouw vakantiedagen. Het kan je wel worden gevraagd. Als je er mee akkoord gaat, heb je ook écht vrij en ben je de vakantiedag natuurlijk wel kwijt.
6. Mijn werkgever heeft minder werk en ik vrees voor mijn baan. Zijn er regelingen waar hij aanspraak op kan maken?
Je werkgever kan een beroep doen op de nieuwe regeling Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Zodra deze regeling klaar is, dient hij een aanvraag in bij het UWV. Mocht jouw werkgever al werktijdverkorting hebben aangevraagd, dan valt deze onder de nieuwe regeling. Het is goed om te weten dat, zolang jouw werkgever geld krijgt uit deze regeling, jij niet ontslagen kunt worden en je je volledige loon krijgt doorbetaald. Daarnaast snoep je niks af van je WW-rechten. Dit geldt ook als je een flexibel contract hebt of werkt voor een uitzendbureau werk.
7. Hoe zit het met mijn WW als ik in die tijdelijke noodmaatregel (NOW) kom te zitten?
Je WW-rechten worden niet gekort als jouw werkgever zich heeft aangemeld voor de NOW. Dat wil zeggen dat als je toch nog ná deze regeling ontslagen wordt en voor een WW-uitkering in aanmerking komt, je recht hebt op WW op basis van 1 maand per gewerkt dienstjaar met een maximum van 38 maanden.
8. Moet ik blijven werken als er NOW is aangevraagd?
De NOW is anders dan de werktijdverkorting. Met andere woorden: de werkgever wordt gecompenseerd voor omzetverlies, jij komt dus niet (deels) in de WW. Volg dus de opdracht van je werkgever of leidinggevende op als je gevraagd wordt om te komen werken.
9. Geldt het nieuwe noodpakket ook voor werknemers met een flexibel contract, zoals oproepkrachten?
Ja, de nieuwe tegemoetkomingsregeling is ook van toepassing op de loonkosten voor werknemers waarvoor de werkgever geen loondoorbetalingsplicht heeft. Denk bijvoorbeeld aan werknemers met een oproepcontract. Ook uitzendbedrijven kunnen van de regeling gebruik maken.
Geen vragen en antwoorden gevonden.