Werkschoeisel en uitglijden
Werkschoeisel en uitglijden

Waar veel gelopen wordt, zijn goed passende, stevige (werk)schoenen belangrijk. Ondeugdelijk schoeisel kan vallen, uitglijden, verwondingen en lichamelijke klachten veroorzaken. In de paardenhouderij is het gebruik van veiligheidsschoeisel van belang bij de algehele verzorging van de paarden. Denk hierbij ondermeer aan het begeleiden van een paard, hoefverzorging, uitmesten en het rijden met shovel, bobcat, heftruck.

Wat is de gewenste situatie?

Voorkomen wordt dat iemand valt, uitglijdt door gladde vloeren of lichamelijke klachten ontwikkelt door het gebruik van ondeugdelijk schoeisel. In de paardenhouderij zal men niet alleen met de mens rekening moeten houden. Het vloeroppervlak dient voldoende stroef te zijn, paarden met ijzer of veulens kunnen anders ook gemakkelijk uitglijden.

Maatregelen

Let op het CE-merk in de veiligheidsschoen. De schoen dient minimaal te zijn voorzien van een stalen neus. Bij handmatig voortbewegen van pompwagens, voerkarren en dergelijke moet het veiligheidsschoeisel voorzien zijn van enkel/achillespeesbescherming.

Pas het veiligheidsschoeisel aan op de werkzaamheden die worden uitgevoerd.

Draag tijdens het berijden rijlaarzen of jodphurs in combinatie met chaps bij voorkeur met veiligheidsneus.

Gebruik laarzen met een goede pasvorm.

Lichtgewicht schoenen zijn beter. Het 'lichte gewicht' mag echter niet ten koste gaan van andere eigenschappen.

Kies een zoolprofiel dat voldoende stroef is om uitglijden te voorkomen en waaruit het vuil gemakkelijk los laat.

Maak afspraken over vrijwillig en verplicht gebruik van werk- en veiligheidschoeisel.

Maak afspraken over wie de schoenen beschikbaar stelt (ondernemer of school bij stagiaires).

Zorg dat het schoeisel goed wordt onderhouden.

Checklist

Toelichting op de maatregelen

Organisatie en voorbereiding

  • Let bij de aanschaf op een goede hielomsluiting (niet gemakkelijk in te duwen) en voldoende versteviging van het zwevende gedeelte tussen hak en zool.
  • Stel twee paar schoenen/laarzen te beschikking, dan kan er altijd één paar drogen.

Opleiding en instructie

  • Maak bij het dragen van veiligheidsschoeisel duidelijk onderscheid tussen de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Vaak is er een combinatie van verzorging en vervolgens het berijden van het paard.
  • Gebruik tijdens verzorgen, uitmesten en intern transport goed passende werkschoenen of veiligheidsschoenen. Gebruik in zeer vochtige stallen stevige rubberen laarzen, die zijn voorzien van een veiligheidsneus.

Wat u verder moet weten.

In verband met de veiligheid zijn in het handboek "Veilig paardrijden" regels opgenomen over het gebruik van het juiste schoeisel tijdens het rijden. Ruiters zijn verplicht rijlaarzen of jodphurs te dragen, of stevige schoenen met een gladde doorlopende zool met hak en gladde bovenkant in combinatie met chaps. Schoenen moeten ruim in de stijgbeugel passen. Draag daarom geen schoenen met haakjes waarom de veters gaan. De schoen kan namelijk vast blijven zitten in de stijgbeugel. Daarnaast is het gebruik van veiligheidsstijgbeugels aan te bevelen.

Voorbeeld van een goede praktijk is deze veiligheidsschoen/jodhpur. Deze schoen is waterdicht en voorzien van een stalen neus.

jodhpur
Foto: Jodphur (Foto Ariat)

Heb je vragen of nog extra hulp nodig?

Een gezond bedrijf. Zo doe je dat!

Hebben jouw medewerkers een gezonde werkplek? Werken ze allemaal even veilig? En net zo belangrijk: zitten ze lekker in hun vel? Vragen waar wij het antwoord op weten.
Bij Stigas hebben we jarenlange ervaring met het zorgen voor gezonde medewerkers in agrarische en groene bedrijven. Gezonde medewerkers zorgen namelijk voor gezonde bedrijven. En gezonde bedrijven zorgen voor een gezonde sector.

Vrouw met mobiel