Werkplekonderzoek

Tijdens een werkplekonderzoek onderzoekt een preventieadviseur van Stigas of er verbeteringen mogelijk zijn in de werkomgeving. Hij bekijkt of de werktechniek kan worden aangepast aan de eventuele beperkingen van de werknemer. Ook kijkt hij of er verbeteringen mogelijk zijn waardoor een werknemer langer gezond aan het werk kan blijven.

Waarom een werkplekonderzoek?

De werkplek is de plek waar werknemers de meeste tijd doorbrengen. Juist hier kunnen beginnende gezondheidsklachten optreden. Een werkplek die niet aansluit bij de situatie van uw werknemer kan uiteindelijk leiden tot ziekteverzuim. Daarom is het verstandig na te denken over mogelijke aanpassingen waardoor werken ook voor deze werknemer gezond blijft. En dat zit soms in kleine dingen: afwisseling, voldoende rust en pauzes, even bewegen of een speciaal hulpmiddel.

Waar vindt het plaats?

Een werkplekonderzoek vindt plaats op de werkplek zelf.

Wie zijn erbij betrokken?

Het is belangrijk dat de werkgever en de werknemer hierbij betrokken zijn. En dat de mening van de werknemer en de werkgever aan bod komt.

Wanneer vraagt u een werkplekonderzoek aan?
  • Als uw gezondheid u in de steek laat of in de steek dreigt te laten en u vermoedt dat dit, geheel of gedeeltelijk, door uw werk komt.
  • Bij dreigend langdurig ziekteverzuim. Als één van uw werknemers gezondheidsproblemen heeft en u vermoedt dat het door het werk komt.
  • Bij ziekteverzuim. En werkplekonderzoek wordt dan ingezet om de (gedeeltelijke) terugkeer naar het werk te bespoedigen.
Wat kost een werkplekonderzoek?

Hebt u bij SAZAS een Verzuimmanagement Compleet of Basis afgesloten dan zijn hier voor u geen kosten aan verbonden.