“We luisteren naar wat medewerkers willen en passen het werk aan op de persoon en zijn ambities.”

De jong Plant BV

Taakroulatie is er structureel en heel succesvol ingevoerd. Iedereen doet mee. Dat is zeker nog geen vanzelfsprekendheid binnen de sector. Daarom is De Jong Plant B.V. genomineerd voor de Stigas Gezond en Vitaal Werken Prijs 2021.
Een gesprek met Lyda de Jong en Arno Breedijk

Lyda de Jong en Arno Breedijk

Lyda de Jong en Arno Breedijk

Als je bij De Jong Plant B.V. als heftruckchauffeur binnenkomt, kan het zomaar gebeuren dat je na een jaar al leiding geeft aan uitzendkrachten en scholieren. En ontdek je dat mensen aansturen in de praktijk toch niet bij je past en dat je het liefst vrachtwagenchauffeur wil worden, dan kan dat. “We hebben ervoor gezorgd dat die persoon zijn rijbewijs kon halen. Hij is nu helemaal in zijn element”, vertelt Arno. 

Taakroulatie is bij De Jong Plant B.V. een breed begrip. Het gaat er niet alleen om dat je gedurende de dag verschillende taken uitvoert. Het kan ook betekenen dat je door de jaren heen verschillende functies hebt, ook wel ‘taakverbreding’ genoemd. Het is niet altijd eenvoudig. Arno: “Als medewerkers iets nieuws gaan doen, zijn er altijd dingen die ze nog moeten leren. Dat komt boven op het dagelijks werk. Maar het is de investering waard. Het gaat erom dat je het hier naar je zin hebt. Dat je kunt doen wat je leuk vindt en je je kunt ontwikkelen. Hoe dat eruit ziet, verschilt per persoon. Daarom luisteren we veel naar de mensen, om erachter te komen wat voor iemand op dat moment belangrijk is ”  

De drie broers Cor, Wil en Jos startten in 1987 het familiebedrijf, dat zich in de loop der jaren heeft gespecialiseerd in exclusieve Hortensia’s. Arno kwam in het bedrijf als scholier en is nu verantwoordelijk voor onder andere de administratie, het transport en de offertes. Lyda is sinds de oprichting van het bedrijf verantwoordelijk voor de financiële administratie.

Gebeurt het vaak dat medewerkers verschillende functies uitproberen? 

Lyda: “Switchen is eerder regel dan uitzondering. Je bent op meerdere plekken inzetbaar en zo ontdek je wat je leuk vindt en wat echt bij je past. De truc is: luister naar je mensen, vraag wat ze willen en kom ze tegemoet. Dat gebeurt in de jaarlijkse functioneringsgesprekken, maar uiteraard ook tussendoor. Er zijn best veel scholieren en stagiaires die hier uiteindelijk een vaste baan vinden. Veel werken al tientallen jaren bij ons, daar ben ik best trots op.”

Hoe werkt taakroulatie gedurende de dag?  

Arno: “Taakroulatie tijdens de dag is essentieel. In deze tijd van het jaar (januari, red.) schonen we de planten, dat gebeurt aan de lopende band. Dat kan eentonig zijn, dus dan is het fijn dat je  gedurende de dag regelmatig iets anders doet. Er zijn vier blokken per dag: ’s ochtends twee en ’s middags twee. Elk blok doe je iets anders en sta je naast iemand anders.  Het is minder belastend voor je lichaam en het komt ook de kwaliteit van het werk én de productiviteit ten goede: “Als je acht uur per dag hetzelfde doet, ben je aan het eind van de dag echt minder precies. Ook merkten we dat medewerkers daarvoor, door een natuurlijke behoefte aan afwisseling,  vaak toch wat meer afgeleid waren en andere dingen gingen doen. Verder spreiden we op deze manier de fysiek zwaardere werkzaamheden, zoals het op de karren zetten van de trays met planten.”

”We doen er veel aan om lichamelijke belasting te verminderen. De bomen worden opgepakt met een heftruck en we streven ernaar om zo min mogelijk zelf te bukken. Verder hebben we een robotje dat de hortensia’s tijdens de periode dat ze steeds groter worden van de ene kant van de kas naar de andere kant verplaatst en ze dan precies op de juiste afstand van elkaar zet. Die werkt ook ’s nachts door, heel efficiënt. Het scheelt heel veel zwaar werk; iedereen vindt het leuk om hem bezig te zien.”

De drie broers Cor, Wil en Jos

De drie broers Cor, Wil en Jos

Jullie hebben het assortiment de afgelopen jaren uitgebreid: naast de grote hortensia’s die iedereen kent, verkopen jullie nu ook plantgoed in kleine potjes. Wat betekent dat voor het werk? 

Arno: “In plaats van 200.000 stuks plantgoed kweken we er nu ruim 400.000. Dat betekent meer werk. Voorheen werkten we met een kleine vaste kern en in het drukke seizoen kwam er een grote groep tijdelijke krachten bij. Nu hebben we een continu werkaanbod. Dat kan omdat het werk door de assortimentsuitbreiding nu over meer maanden is verspreid en het uitleverseizoen langer is. Dat voorkomt extreem drukke periodes, maakt de werkdruk minder hoog, er is minder stress en je hebt meer mensen die de bedrijfsprocessen kennen.”   

Wat vinden jullie belangrijk als het gaat om werkgeverschap? 

Lyda: “Open zijn, zeggen waar het op staat en met elkaar omgaan op basis van gelijkwaardigheid. We doen het samen. In december blikken we altijd in de kantine met het hele personeel terug op het afgelopen jaar. Zo wordt iedereen betrokken bij nieuwe ontwikkelingen. Het wordt heel erg op prijs gesteld en er komen dan altijd veel vragen.”


Veiligheid gezondheid en verzuim

Werken bij De Jong Plant B.V.

Een continu werkaanbod

De Jong Plant B.V. heeft een actuele risico-inventarisatie en -evaluatie. Arno: “Iedereen heeft schoenen met een stalen neus en op elke locatie is AED-apparatuur. We hebben preventiemedewerkers die een actieve rol spelen bij het opstellen van de RIE en op het gebied van de arbeidsomstandigheden.” Ook is er aandacht voor vitaliteit: “In de pauzes is er een tafeltennis- en een tafelvoetbalcompetitie.” In geval van ziekte is er de ruimte om op eigen tempo weer terug te keren op het werk. Lyda: “We kijken wat mensen wél kunnen. Als het zwaardere werk nog niet lukt, zorgen we ervoor dat je iets anders kan doen: wat meer op de vrachtwagen rijden bijvoorbeeld, of stickers plakken.”


Wat je van De Jong Plant B.V. kan leren

  • Kijk of je een verandering in je bedrijf, zoals de verkoop van een nieuw product, kunt gebruiken om extreem drukke perioden meer te spreiden, zodat er minder pieken en dalen zijn in de werkdruk.
  • Zet je angst voor structurele taakroulatie en taakverbreding opzij: het houdt mensen scherp, vermindert de lichamelijke belasting en vergroot de motivatie. Ook komt het de werksfeer ten goede én mensen zijn breder inzetbaar: iedereen kan overal bijspringen.
  • Heb oog voor het individu. Kijk en luister naar wat iemand op dat moment nodig heeft. Vraag desnoods actief door. En pas het werk, uiteraard binnen de mogelijkheden, daarop aan.

De Jong Plant B.V.
Boomkwekerij - 12 hectare gevestigd in Boskoop en Stompwijk 
33  vaste medewerkers.
Teelt met hortensia’s en andere bladverliezende heesters