Vitaliteitsscan

Brengt inzetbaarheid in kaart

Wat is de vitaliteitsscan?

De vitaliteitsscan is een digitale vragenlijst die meet in hoeverre medewerkers lichamelijk en geestelijk in staat zijn hun werk te doen. Het is een breed medewerkersonderzoek dat op individueel niveau en op groepsniveau inzicht geeft.

De vitaliteitsscan is gebaseerd op de internationaal erkende Work Ability Index, ook wel de Werkvermogensmonitor genoemd. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer vijftien minuten.

Vitaliteitsscan

Ja, ik wil een vitaliteitsscan voor mijn bedrijf aanvragen

Wil jij een vitaliteitsscan voor jouw bedrijf? Je kan je gratis aanmelden om direct in kaart te krijgen waar jij het beste kan beginnen. 

Welke onderwerpen komen in de vitaliteitsscan aan de orde?

 • risico op vroegtijdige uitval
 • werkomstandigheden, productiviteit en werkgeluk
 • lichamelijke belasting
 • psychosociale arbeidsbelasting, emotionele belasting
 • stress, risico op burn-out
 • leefstijl: voeding, bewegen, ontspanning, alcohol, roken, body mass index (BMI)
 • ervaren ontwikkeling en ondersteuning vanuit de organisatie
 • risico op vastlopen in de loopbaan
Vitaliteitscan onderwerpen

Kosteloos

De vitaliteitsscan maakt onderdeel uit van het Stigasprogramma Werken aan morgen. In het kader van het pensioenakkoord zijn door de overheid financiele middelen beschikbaar gesteld om vanuit de sectoren te investeren in duurzame inzetbaarheid. Ook Colland Arbeidsmarkt legt een deel bij. Vandaar dat de vitaliteitsscan kosteloos kan worden aangeboden aan bedrijven die Collandpremie afdragen. Ook de begeleiding in het vervolgtraject (coaching en werkplekonderzoek) is kosteloos. De subsidie loopt tot 1 juli 2024. Er is een maximum aantal vitaliteitsscans. Heb je belangstelling, wacht dan niet te lang.

Vitaliteit

Wat meet de vitaliteitsscan?

De vitaliteitsscan brengt in kaart hoe het staat met de inzetbaarheid van je medewerkers.

 • De vitaliteitsscan voorspelt verzuim en uitval.
 • Daarnaast meet de vitaliteitsscan productieverlies door verminderde inzetbaarheid en geeft daarmee inzicht in het onbenut potentieel van je medewerkers.
 • Ook meet de vitaliteitsscan de mate van werkgeluk van je medewerkers.
Corine Witter

Meer weten over de vitaliteitsscan?

Ik vertel je graag meer over de vitaliteitsscan.

Corine Witter
Projectleider
vitaliteit

De vitaliteitsscan is onderdeel van een breed concept op het gebied van werkvermogen. Het levert een bijdrage aan de duurzame inzetbaarheid van werknemers door het werkvermogen in kaart te brengen. Blik op werk beheert namens het ministerie van SZW de licenties in Nederland. Onze provider PreventNed is licentiehouder. De vragenlijst is gevalideerd in samenwerking met Erasmus Universiteit Rotterdam.

Vertrouwelijk
Voor de medewerkers is hun privacy gewaarborgd. Stigas werkt AVG proof. Als werkgever krijg je zonder schriftelijke toestemming nooit persoonlijke informatie over een medewerker.

In meerdere talen beschikbaar
De vitaliteitsscan is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Pools. Coaching of een werkplekonderzoek vindt plaats in het Nederlands. Voor anderstalige ondersteuning kunnen wij je verwijzen naar een organisatie die daarin gespecialiseerd is.