Verbeter de veiligheid op jouw werkplek
De RIE (Risico-Inventarisatie & Evaluatie) is een krachtig instrument om de veiligheid op jouw werkplek naar een hoger niveau te tillen. In de agrarische en groene sector kunnen de risico's soms groot zijn, zoals het werken met zware machines, chemische stoffen of op hoogte. Met een RIE brengen we deze risico's in kaart en helpen we je om de juiste maatregelen te treffen.
Samen zorgen we ervoor dat je medewerkers zich veilig voelen en dat ze de juiste kennis en middelen hebben om hun werkzaamheden op een veilige manier uit te voeren. Met een RIE van Stigas krijg je een uitgebreide analyse van jouw werkplek, praktische tips en begeleiding bij het uitvoeren van verbeteringen.

Waarom heb je een RIE nodig?

Wettelijk verplichting
RIE is verplicht en helpt je bedrijf te voldoen aan de Arbowet, waardoor je boetes en sancties voorkomt.

Preventie van ongevallen
RIE helpt bij het identificeren en aanpakken van risico's, wat leidt tot een veiligere werkomgeving.

Verhogen van productiviteit
Een veilige werkplek draagt bij aan werktevredenheid, productiviteit en het succes van jouw bedrijf.
Veelgestelde vragen over de RIE
Wanneer moet ik een RIE uitvoeren?
Wanneer moet ik een RIE uitvoeren?
Ieder bedrijf met personeel moet een RIE hebben. Heb je meer dan 25 medewerkers (dat kunnen ook uitzendkrachten, stagiairs, vrijwilligers of inhuurkrachten zijn)? Dan moet Stigas of een kerndeskundige de RIE uitvoeren of toetsen.
Wat heb je aan een risico-inventarisatie en -evaluatie?
Wat heb je aan een risico-inventarisatie en -evaluatie?
- Je hebt in kaart welke risico’s je loopt.
- Minder kans op ongevallen en verzuim
- Zicht op de maatregelen die je het best als eerste kunt nemen
- Je voldoet aan de wettelijke verplichting en voorkomt boetes.
- Met de RIE van Stigas heb je een RIE die is afgestemd op je sector.
- Je kunt gebruik maken van onze ervaren agrarische adviseurs.
Voor wie is de risico-inventarisatie en -evaluatie?
Voor wie is de risico-inventarisatie en -evaluatie?
Voor agrarische en groene bedrijven met personeel
Ieder bedrijf met personeel in dienst moet sowieso een RIE hebben. Maar ook als je uitzendkrachten, stagiairs, vrijwilligers en inhuurkrachten voor je hebt werken, tellen zij mee als personeel. Heb je meer dan 25 medewerkers? Dan moet je de RIE door een deskundige laten toetsen.
Voor de agrarische en groene zelfstandige zonder personeel
Je hebt geen personeel, maar waarschijnlijk wel regelmatig bezoekers op je bedrijf. Denk aan leveranciers, de dierenarts of gasten. Neem dan het zekere voor het onzekere en breng dan ook je risico’s in kaart. Als er iets gebeurt, ben je namelijk wel aansprakelijk en kun je met de RIE verantwoorden dat je aandacht hebt voor veiligheid. Speciaal voor de zelfstandige ondernemer is er het zelfstandigenpakket, waar de digitale RIE voor gezinsbedrijven deel van uitmaakt.
Wat als ik geen RIE heb?
Wat als ik geen RIE heb?
Als je geen actuele RIE hebt, kun je een boete krijgen van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Maar: je stelt uiteindelijk geen RIE op voor de Arbeidsinspectie. Je doet het om je risico’s in kaart te brengen. En daarna te werken aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Heb je geen RIE? Dan betekent dat vaak dat je de arbeidsomstandigheden in je bedrijf niet serieus genoeg neemt.
Wat als ik te laat ben met het vernieuwen van de RIE?
Wat als ik te laat ben met het vernieuwen van de RIE?
De wet schrijft niet voor hoe oud een RIE mag zijn. In de wet staat dat een bedrijf een actuele RIE moet hebben. Bij wijzigingen, zoals een verbouwing, nieuwbouw of nieuwe machines moet je de RIE bijwerken. Je bepaalt dus zelf of je RIE nog actueel is. Als je RIE niet actueel is kun je een boete van de Inspectie SZW krijgen. Vuistregel is dat een RIE minstens eenmaal per 4 jaar geactualiseerd wordt. Soms geldt zelfs eenmaal per 3 jaar. Bijvoorbeeld voor zorgboerderijen en VCA-gecertificeerde bedrijven.
Geen vragen en antwoorden gevonden.

“Veilig werken zorgt voor een professionele uitstraling van mijn bedrijf.”
Veilig werken straalt professionaliteit uit en geeft ons een serieuze status in de branche. Je geeft hiermee je visitekaartje af en bent een partner waarmee bedrijven en mensen graag mee willen samenwerken.
Lees meerAlle tips om veiliger te werken
Ga aan de slag met de RIE
Met een RIE van Stigas krijg je een uitgebreide analyse van jouw werkplek, praktische tips en begeleiding bij het uitvoeren van verbeteringen.