Weren, kleren en smeren: zo werk je veilig in de zon!

Werken in de zon

We hebben er allemaal naar uitgekeken, de zon! Maar we moeten daarbij niet vergeten dat langdurige blootstelling aan zonlicht huidbeschadiging of zelfs huidkanker kan veroorzaken.
Om huidkanker te helpen voorkomen, is het belangrijk dat de huid niet verbrandt. Maar zelfs als dit niet gebeurt, dan kan de huid schade oplopen door langdurig zonnen en kan huidkanker ontstaan. Bescherm je huid daarom altijd tegen de zon, ook als deze niet verbrandt. Ook tijdens je werk!

Weren, kleren en smeren

Hoe verleidelijk het ook is om de warmte van de zon op je rug te voelen: probeer werkzaamheden als het kan in de schaduw uit te voeren. Kijk hoe de zon staat en probeer met de schaduw mee te draaien. Zorg anders ervoor dat je huid goed beschermd is tegen de uv-straling. Hiervoor bestaat speciale kleding die steeds meer bedrijven beschikbaar stellen. Deze is uv-werend. Zet ook altijd je pet met nekflap op en zet een zonnebril op om de ogen te beschermen als je gezicht in de zon is. En verder: smeren, smeren, smeren en water drinken.  

dus: 
1. Weren: zoek de schaduw zo veel mogelijk op, zeker tussen 11:00 en 15:00 uur.
2. Kleren: bedek je huid door voldoende kleren te dragen;
3. Smeren: smeer jezelf in met zonnebrandcrème;

Spreek elkaar aan

Zorg ervoor dat je jezelf beschermt tegen het zonlicht, maar spreek ook elkaar aan. Maak er een gewoonte van om je opnieuw in te smeren na een pauze en geef de tube dan gelijk door aan je medewerker of collega.

Vreemde plekken?

Heb je vreemde plekken of moedervlekken? Laat die dan checken door de huisarts! Huidkanker komt veel voor, maar is bij vroege signalering gelukkig vaak goed te behandelen. Het is daarvoor wel belangrijk om niet te lang te wachten. Ga bij twijfel dus even langs de huisarts.

Toolboxvideo Veilig werken in de zon

Tip: bekijk ook eens deze toolboxvideo van Cumela en deel hem met je collega's.

Meer informatie

In onze arbocatalogi wordt aandacht besteed aan werken bij verschillende weersomstandigheden. Kijk voor jouw sector:
Akkerbouw en vollegrondsteelt
Bloembollenteelt en handel
Fruitteelt
Boomteelt en vaste plantenteelt
Groen, Grond en Infrastructuur (loonwerk)
Hoveniers en groenvoorziening

Vragen?

Heb je vragen over werken in de zon, of over de beschikbare hulpmiddelen en beschermende kleding? Overleg met je leidinggevende of met de preventiemedewerker. Als je werkt in de agrarische en groene sector, kun je ook contact opnemen met de bedrijfsarts van Stigas. Mail: verzuimdesk@stigas.nl of bel naar 085 - 044 07 00 (optie 2)