Samen naar lichter werk

In de agrarische en groene sectoren zijn klachten aan rug en ledematen verantwoordelijk voor 47 procent van het ziekteverzuim. De lichamelijke belasting tijdens het werk draagt hier voor een groot deel aan bij. Denk aan tillen en dragen en steeds dezelfde bewegingen maken.  

Ben je benieuwd hoe zwaar het werk in jouw sector wordt ervaren? Bekijk onze factsheets per deelsector
Voorbeelden uit de praktijk lezen? Lees de verhalen van TOP-teams.

Doe de test!

Wil jij weten of jouw lichaam verkeerd wordt belast tijdens jouw werk? Doe dan de test op www.hoetopwerkjij.nl en weet in 5 minuten welke risico’s jij mogelijk loopt en wat jij kunt doen om die te verminderen!

 

Naar lichter werk in de agrarische en groene sector!

Onze preventieadviseur Olaf Kuijk legt uit hoe je lichamelijke overbelasting voorkomt in jouw bedrijf door het toepassen van de zogenaamde TOP-strategie. Hij heeft ook nog een belangrijke tip voor werknemers.

 

 

Zelf aan de slag

Tilwijzer
Til op de juiste manier en voorkom zo klachten. Uitleg voor verschillende situaties. Ook in het Engels, Pools en Roemeens

Arbocatalogus agrarische en groene sectoren
In de arbocatalogus staan de meest voorkomende knelpunten en aandachtsgebieden voor jouw. De oplossingen en aanbevelingen komen van werkgevers en werknemers.

Arbeidsvriendelijke hulpmiddelen
Het werk lichter maken doe je met deze hulpmiddelen. Kijk eens of er voor jouw werk ook een goed hulpmiddel is. Een mooi voorbeeld is de buisrailstoel voor de glastuinbouw. 

Toolbox lichamelijke belasting
Deze  toolbox bevat een compacte en overzichtelijke set met enkele goede en bruikbare gratis instrumenten die helpen bij het beoordelen en verminderen van de lichamelijke belasting. Gemaakt voor werkgevers of arboprofessionals vanuit de campagne 'Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!'

Tilwijzer
Animatie campagne Hoe TOP werk jij?

Over de campagne Lichamelijke belasting

Speciaal voor agrarische en groene sectoren organiseert Stigas de komende 2 jaar de campagne Lichamelijke belasting – Samen naar lichter werk.

Stigas werkt voor deze campagne zowel samen met de landelijke campagne ‘Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!’* en met de Europese campagne 'Gezond werk: verlicht de last!'.

Door samen te werken kunnen we kennis uit andere branches delen en zo kennis vergroten, zowel op landelijke als op Europees niveau. 

* De campagne ‘Hoe TOP werk jij? Pak Lichamelijke belasting aan!', is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze campagne wordt georganiseerd in samenwerking met het Focal Point Nederland.

kist tomaten tillen