Dit is hoe familiebedrijf Van Lint omgaat met verzuim

van Lint

Momenteel wordt het onderwerp verzuim steeds groter in Nederland. Ook bij Stigas besteden we hier steeds meer aandacht aan. Daarom zijn wij trots dat we samenwerken met Van Lint, die dit onderwerp goed weet op te pakken. We spraken met Jolanda over de voordelen van het goed regelen van verzuimbegeleiding.

“Flink geïnvesteerd om het werk lichter te maken.”

“Onze kwekerij is een echt familiebedrijf. Vertrouwen staat bij ons centraal, ook als het gaat om verzuim. We geven vertrouwen en we verwachten dat onze medewerkers in ruil daarvoor hun verantwoordelijkheid nemen.” Aan het woord is Jolanda Timmermans, HR-medewerker bij Van Lint. Communicatie is bij Van Lint heel belangrijk. “We organiseren drie keer per jaar een medewerkers-bijeenkomst, waarin we iedereen bijpraten over de ontwikkelingen in het bedrijf. Aansluitend doen we altijd iets leuks, een tennistoernooi bijvoorbeeld of straks de kerstbijeenkomst. We versturen elke maand een digitale nieuwsbrief en houden regelmatig werkoverleg en jaarlijks functionerings- en beoordelingsgesprekken.”
 

Verzuimbegeleiding

Lichter werk voorkomt verzuim

Om verzuim te voorkomen is flink geïnvesteerd in hulpmiddelen die het werk lichter maken. Het werk gebeurt zo veel mogelijk binnen én op sta-hoogte en het sorteren is zo veel mogelijk geautomatiseerd. “Verder zorgen we voor afwisseling”, vertelt Jolanda. “Je doet bij ons nooit dagen achtereen hetzelfde. We werken daarbij bewust aan een goede sfeer. In drukke tijden zorgen we voor iets lekkers bij de koffie. En als er iets is, op het werk of thuis, kun je dat bespreken met je leidinggevende of de vertrouwenspersoon.”

Communicatie

Als mensen ziek worden, zorgt Van Lint ervoor dat de communicatie doorgaat. Jolanda: “Afhankelijk van het ziektebeeld is er wekelijks contact tussen de zieke medewerker en de leidinggevende of HR. We vinden het belangrijk dat de zieke medewerker zijn of haar verhaal kwijt kan én betrokken blijft bij het bedrijf. Dat maakt de drempel om terug te keren lager.“

Korte lijnen

Stigas verzorgt voor Van Lint de verzuimbegeleiding. “Samen met Stigas proberen we het ziekteverzuim in goede banen te leiden en waar mogelijk te voorkomen. We zijn heel tevreden over de samenwerking. Stigas kent onze sector, weet van de hoed en de rand en dat praat gemakkelijk. De lijnen bij Stigas zijn kort en afspraak is afspraak. Ook met de zieke medewerkers communiceren ze op een prettige manier en ze houden ons goed op de hoogte. En ook belangrijk: hun registratiesysteem is gebruiksvriendelijk. Als iemand langere tijd ziek is, overleggen we met de bedrijfsarts en de re-integratieadviseur over terugkeer naar het eigen werk of naar ander werk binnen het bedrijf. Dat is een voordeel van ons bedrijf: we kunnen vrij gemakkelijk aangepast werk organiseren.“

Verzuim voorkomen? Regel het met Stigas.

Om jouw medewerkers zo gezond mogelijk te houden bieden we verzuimbegeleiding aan, speciaal voor de agrarische en groene sector.
Om verzuim goed te begeleiden én te voorkomen in jouw organisatie kijken we specifiek naar jouw bedrijf om in te schatten welke aanpak het beste werkt. Bekijk hier meer diensten en producten van Stigas. 

Grip op Verzuim van Stigas

Tot 1 december 2023 heb je de kans om over te stappen van verzuimbegeleiding. Speciaal voor de agrarische en groene sector biedt Stigas verzuimbegeleiding aan. Ben je verzekerd voor verzuim, dan is het goed te weten dat Stigas samenwerkt met verzekeringspartners met jarenlange ervaring in de agrarische en groene sector, zoals Cumela Verzekeringen, LTO Verzekeringen en Sazas. Ben je bij een van deze partijen verzekerd en stap je over naar Stigas, dan zorgen wij ervoor dat de overstap met je verzekeraar wordt geregeld. Wel zo makkelijk!

Klik hier om over te stappen of om meer informatie aan te vragen over onze verzuimbegeleiding.

Alles over verzuim

Aangezien het verzuim op dit moment weer hard stijgt, belichten we vanaf heden iedere week een onderwerp om verzuim te voorkomen. Benieuwd naar al onze artikelen over verzuim en de begeleiding daarvan?

→ Verzuimbegeleiding van Stigas: waarom?
→ Hoe voorkom ik dat een arbeidsconflict leidt tot verzuim?
→ De tikkende tijdbom van frequent verzuim (en 5 stappen om ermee aan de slag te gaan)
→ Onzekere tijden, tijd om te ontzorgen
→ Hoe begeleid ik mijn medewerker bij verzuim?
→ Hoe voorkom ik verzuim? Dit zijn de drie belangrijkste tips
→ Het liefst gaan we in gesprek over hoe we verzuim kunnen voorkomen.