Collega's: hoe kun je elkaar ondersteunen?

Merk je dat het werkplezier van je collega vergald wordt door stress? En denk je dat hij het (nog) niet met zijn leidinggevende wil bespreken? Dan kun je als collega een belangrijke rol vervullen. Grote kans overigens dat hij zijn stress eerst ontkent. Misschien vindt hij het lastig om toe te geven dat hij het alleen niet redt. Hierbij een aantal tips om je collega te ondersteunen. 

Begin het gesprek in een ontspannen omgeving: loop met je collega in de pauze door de kas, rijd met zijn tweeën naar een project of ga samen een stukje wandelen.

Vertel je collega wat je ziet gebeuren en spreek je zorgen daarover uit. Laat merken dat je echt in zijn welzijn bent geïnteresseerd. Zeg dat hij bij jou terecht kan. En dat erkennen dat het werk op een bepaald moment teveel is en hulp vragen geen zwakte is. Vraag welke eerste (kleine) stap hij kan nemen om de situatie te verbeteren en welke hulp hij daarbij nodig heeft.

Ga niet pushen. Misschien heeft je collega tijd nodig om na te denken over wat je hebt gezegd. Push daarom niet. Laat vooral weten dat je er voor hem bent en graag op het gesprek wilt terugkomen. Realiseer je dat je als collega niet iemands redder kunt zijn. Je collega zal zelf in actie moeten komen. Je kunt hem wel wijzen op mogelijkheden, zoals de bedrijfsarts, Stigascoach of eigen huisarts.

Kom erop terug. Vraag je collega na een tijdje wat er al verbeterd is en complimenteer hem met de stappen die hij heeft genomen. Dit vergroot zijn vertrouwen en zijn vermogen om problemen op te lossen. Laat hem in de tussentijd zien dat je hem waardeert en dat je er voor hem bent. Dat zit vaak in kleine dingen: een hand op zijn schouder, een kopje koffie inschenken of een (extra) complimentje.

Vragen? Neem contact op

Waarom Stigas

  • Sectorspecifiek
  • Gewaardeerd met een 8+
  • 14.000 bedrijven gingen je voor