Als je in de agrarische en groene sector werkt, kom je vaak in aanraking met stof. Bijvoorbeeld bij het oogsten en het verwerken van gewassen, bij contact met dieren in de stal en bij het verwerken van granen, groenten, zaden, aardappels en bloembollen.

Stof bevat bijna altijd schadelijke deeltjes die nadelig zijn voor je gezondheid. Gezondheidsklachten  beginnen vaak met onschuldige klachten zoals niesen en hoesten. Dit kan overgaan in ernstige klachten zoals astma, benauwdheid of een stoflong. Als je longen vandaag beschadigen, is dat morgen niet over. Op deze website Pak stof aan! leggen we uit hoe je jezelf het beste kunt beschermen tegen de risico’s van stof op je werk.

Meest gestelde vragen uit de praktijk

Adem ik te veel stof in?

Soms is het direct duidelijk dat er te veel stof in de lucht hangt. Wanneer er zichtbare stofwolken door het bedrijf zweven, is het zeker dat je te veel stof inademt. Niet altijd is het zo duidelijk! Sommige schadelijke deeltjes zijn niet zichtbaar met het blote oog. Ook is niet elk soort stof even schadelijk. Met deze korte test zie je direct of stof een risico vormt op jouw bedrijf en of er maatregelen nodig zijn.

Een inschatting maken op basis van blootstellingsgegevens?
Raadpleeg dan de Database stof en endotoxinen

Praktijkverhalen

In de dagelijkse praktijk komen onze preventieadviseurs regelmatig op bedrijven die oplossingen hebben. Kijk of deze oplossingen ook voor jouw bedrijf kunnen werken.

Stof aanpakken in de akkerbouw

Mansholt BV investeerde succesvol in 4 oplossingen die het stof helpen beheersen dat vrijkomt bij het verwerken van pootaardappelen. 

 

Stof op een pluimveebedrijf

Bijna moest bedrijfsleider Jan van de Zandschulp van Zonne-Ei-Farm B.V. definitief stoppen met werken omdat hij ziek werd door het aanwezige stof.

Stof aanpakken in de bloembollenkwekerij

Bloembollenkwekerij Huijg Breezand BV probeert het stof binnen het bedrijf zo veel mogelijk te beperken. Dat is niet voor niets. De familie krijgt snel klachten na het doen van stoffige klussen. Zij ontwierpen zelf een luchtwasser die het stof uit de lucht filtert.

Oplossingen voor jouw bedrijf

Op elk agrarisch en groen bedrijf kun je blootgesteld worden aan stof. Als je weet welke risico’s je loopt, kun je passende maatregelen treffen. Ga na welke oplossingen er zijn voor jouw bedrijf. Je vindt deze in onze kennisbank.

Nieuws

Meest gestelde vragen

Een verzameling van de meest gestelde vragen over stof uit de dagelijkse praktijk.

Meer informatie

Een schone werkplek is gezond voor je longen! Hier vind je meer informatie om je te helpen naar een gezond werkklimaat.

Pak stof aan!

Projectuitleg

De campagne Pak stof aan! is een initiatief van Stigas in samenwerking met partijen uit de agrarische en groene sectoren en wordt mede mogelijk gemaakt met subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.