Wat is een RIE?

Wat is een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RIE)

De RIE is een verplichte check voor bedrijven met personeel gericht op de gezondheid en veiligheid van het personeel. Deze check moet schriftelijk worden vastgelegd. Ook wordt de RIE aangeraden voor bedrijven zonder personeel.

Na het doen van de check krijgt de werkgever een Plan van Aanpak (PVA). Het PVA heeft als doel om de geconstateerde risico`s aan te pakken. De RIE is verplicht, hier lees je er alles over. De Risico-Inventarisatie en -Evaluatie is een terugkerende check. Hoe vaak een RIE nodig is, lees je hier.

Klik hier als je je wilt aanmelden voor de RIE van Stigas
Op deze pagina vind je:

 • Ben je nog niet bekend met de RIE?
 • Betekenis
 • Stappenplan
 • Voorbeeld
 • Aanvragen
 • Wat als ik alle risico`s heb aangepakt
 • Wat zijn de kosten?

Hoe werkt de RIE?

Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie is niets om bang voor te zijn. Het is een verplichting voor iedere onderneming. Door het serieus op te pakken laat je zien dat de gezondheid, veiligheid en vitaliteit van jouw medewerkers er binnen de organisatie toe doet.

Een goede RIE betekent een veilige en gezonde werkomgeving voor jou en je personeel. Door middel van een inventarisatie die je zelf uitvoert worden je meest grote risico`s aangereikt.

Wil je ondersteuning bij het aanpakken van de risico`s? Dat kan. Onze adviseurs met meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van gezondheid en veiligheid binnen uw sector staan voor je klaar.

Hieronder lopen we stap voor stap door de RIE.

Stappenplan

RIE - Risico-Inventarisatie en -Evaluatie

Stap 1: Inventarisatie

Tijdens de inventarisatie-fase wordt een vragenlijst doorlopen. Dit kun je zelf doen. Stigas heeft per sector een verschillende vragenlijst. Bij ieder type bedrijf zijn namelijk weer andere risico`s.

Stap 2: Evaluatie

Tijdens de evaluatiefase sorteer je zelf de risico`s die naar voren zijn gekomen uit de inventarisatie op prioriteit. Je houdt bij het sorteren rekening met hoe groot de kans op een risico is, hoe groot de gevolgen zijn en hoeveel medewerkers eraan blootgesteld zijn.

Stap 3: Plan van Aanpak

Na het maken van de prioritering rolt er automatisch een plan van aanpak uit het systeem. Nu is het zaak om met deze uitkomsten aan de slag te gaan. Welke kun je relatief makkelijk aanpakken en welke zijn lastiger? 

Wij zien de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie als het startpunt in de reis naar duurzame inzetbaarheid.

https://derievanstigas.nl/themes/custom/stigas/rie/screenshot/3.jpg

Stap 4: Toetsing

Heeft jouw organisatie meer dan 25 medewerkers? Dan is een toetsing verplicht. Maar ook als je minder dan 25 medewerkers hebt en je wilt met een expert overleggen dan kan dat. Wij hebben adviseurs met meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van veiligheid binnen jouw sector.

Bij deze toetsing gaat de adviseur samen met je door de uitkomsten heen. Daarnaast geeft hij je de handvatten om echt aan de slag te gaan met de veiligheid. Het begin van een partnership met als doel veiligheid en vitaliteit is begonnen.

Klik hier om jouw eerste stap te zetten naar een veilige werkomgeving voor jou en je personeel

Voorbeelden

Hier vind je een voorbeeld van de RIE. Het beste voorbeeld is natuurlijk een echte RIE voor jouw organisatie. De RIE van Stigas is in veel gevallen helemaal gratis. Hier vraag je inloggegevens aan zodat u uw eigen vragenlijst kan bekijken.

Hoe werkt het

Je vraagt eenvoudig inloggegevens aan via deze pagina. Ben je lid van Colland? Dan is dit helemaal gratis.

Wanneer je jouw inloggegevens hebt neem je de volgende stappen:

 1. Klik rechts bovenin deze pagina op ‘Inloggen RIE’
 2. Kies de markt waarin je actief bent
 3. Scrol naar beneden en log in
 4. Start met de inventarisatie van de risico`s
 5. Neem de risico`s door en maak een plan van aanpak
 6. Neem eventueel contact met ons op voor een toetsing door een expert.

 

Wat als ik alle risico`s heb aangepakt

Dat is natuurlijk de situatie waar we voor gaan. Maar, bij 0 risico`s begint het pas. Wij geloven in de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers. Wij bieden een groot aantal diensten om de inzetbaarheid van jouw medewerkers verder te waarborgen en uit te breiden. 

Wij adviseren je contact op te nemen met één van onze adviseurs. De adviseur komt gratis en geheel vrijblijvend bij je langs om samen volgende stappen te bepalen. Hierbij kun je denken aan:

Wat zijn de kosten?

De RIE is bij Stigas veel goedkoper dan bij een andere leverancier. Dit komt doordat agrarische en groene bedrijven met personeel een afdracht doen aan Colland waarmee de RIE voor een deel wordt bekostigd. 

 • Ben je bij Colland aangesloten of heb je een preventiecontract met Stigas en vul je de RIE helemaal zelf in? Dan is deze gratis.
 • Kies je voor begeleiding, dan zit hier ook de wettelijk verplichte toetsing bij inbegrepen. Ben je ook aangesloten bij Colland? Dan betaal je een sterk gereduceerd tarief.
 • Ben je een gezinsbedrijf en heb je een uitgebreid pakket? dan is de RIE met bedrijfsbezoek gratis.
 • Heb je meer dan 25 medewerkers in dienst? Dan ben je verplicht om de RIE te laten toetsen. Stigas neemt deze toetsing gelijk mee in een bedrijfsbezoek.
 • Momenteel zijn de RIE's nog niet voor alle sectoren erkend. Nog niet erkende RIE's moeten altijd worden getoetst. De RIE´s zijn vernieuwd, daarom worden momenteel alle sectorale RIE´s opnieuw erkend. Dit proces loopt en wij hopen dat dit zo snel mogelijk is afgerond. Op rie.nl vindt u een actueel overzicht van de sectoren waarvan de RIE is erkend.

Hier lees je alles over de kosten van de RIE.

Een overzicht van onze tarieven voor Toetsing en bedrijfsbezoek RIE 2022:
Voor agrarische en groene bedrijven die zijn aangesloten bij Colland. 
Aantal medewerkers:

 • Tot en met 9 medewerkers: € 229,-:
 • Van 10 tot 25 medewerkers: € 293,-
 • Van 25 tot 50 medewerkers: € 405,-
 • Van 50 tot 100 medewerkers: € 523,-
 • Van 100 tot 250 medewerkers: € 646,-
 • Van 250 tot 500 medewerkers: € 803,-
 • Meer dan 500 medewerkers: € 978,-

Hier kun je de RIE aanvragen en vind je alle informatie

Ontvang nu de voorbeeldrapportage

Zo weet je precies wat je kunt verwachten

Onze RI&E is volledig gericht op de agrarische en groene markt. Heb je nog niet eerder een RI&E uitgevoerd, of wil je graag weten hoe onze RI&E eruit ziet? Vraag dan hiernaast de voorbeeldrapportage aan. Dan krijg je direct een mail met daarin de voorbeeldrapportage.

RIE Voorbeeld Rapportage