Wat is een RIE?

Wat is een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RIE)

De RIE is een verplichte check voor bedrijven met personeel gericht op de gezondheid en veiligheid van het personeel. Ook wordt de RIE aangeraden voor bedrijven zonder personeel. Na het doen van de check krijgt de werkgever een Plan van Aanpak (PVA). Het PVA heeft als doel om de geconstateerde risico`s aan te pakken. De RIE is verplicht, hier lees je er alles over. De RIE is een terugkerende check. Hoe vaak een RIE nodig is, leest u hier.

Wilt u zich graag aanmelden voor de RIE van Stigas?
Op deze pagina vindt u:

 • Bent u nog niet bekend met de RIE?
 • Betekenis van de RIE
 • Stappenplan RIE
 • Voorbeeld van RIE
 • Aanvragen RIE van Stigas
 • Wat als ik alle risico`s heb aangepakt
 • Wat kost een RIE mij?

Hoe werkt de RIE?

Een RIE is niets om bang voor te zijn. Iedere onderneming is verplicht een RIE te doen. Door het serieus oppakken van de RIE laat u zien dat de gezondheid, veiligheid en vitaliteit van uw medewerkers ertoe doet.

Een RIE betekent de eerste stap in een veilige en gezonde werkomgeving voor u en uw personeel. Door middel van een inventarisatie die u zelf uitvoert worden uw meest grote risico`s aangereikt. Wilt u ondersteuning bij het aanpakken van de risico`s? Dat kan. Onze adviseurs met meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van gezondheid en veiligheid binnen uw sector staan voor u klaar.
Hieronder lopen we stap voor stap door de RIE.

Stappenplan RIE

Om een goed beeld te geven wat de RIE inhoudt is het handig om de stapjes in de RIE te doorlopen.

https://derievanstigas.nl/themes/custom/stigas/rie/screenshot/1.jpg

Stap 1: Inventarisatie

Tijdens de inventarisatie-fase wordt een vragenlijst doorlopen. Dit kunt u zelf doen. Stigas heeft per sector een verschillende vragenlijst. Bij ieder type bedrijf zijn namelijk weer andere risico`s.

Stap 2: Evaluatie

Tijdens de evaluatiefase sorteert u zelf de risico`s, die naar voren zijn gekomen uit de inventarisatie, op prioriteit. U houdt bij het sorteren rekening met hoe groot de kans op een risico is, hoe groot de gevolgen zijn en hoeveel medewerkers eraan blootgesteld zijn.

Stap 3: Plan van Aanpak

Na het maken van de prioritering rolt er automatisch een plan van aanpak uit het systeem. Nu is het zaak om met deze uitkomsten aan de slag te gaan. Welke kunt u relatief makkelijk aanpakken en welke zijn lastiger?

Wij zien de RIE als het startpunt in de reis naar duurzame inzetbaarheid.

https://derievanstigas.nl/themes/custom/stigas/rie/screenshot/3.jpg

Stap 4: Toetsing

Heeft uw organisatie meer dan 25 medewerkers? Dan is een toetsing verplicht. Maar ook als u minder dan 25 medewerkers hebt en u wilt met een expert overleggen dan kan dat. Wij hebben adviseurs met meer dan 20 jaar ervaring op het gebied van veiligheid binnen uw branche. Bij deze toetsing gaat de adviseur samen met u door de uitkomsten van de RIE heen. Daarnaast geeft hij u de handvatten om echt aan de slag te gaan met de veiligheid. Het begin van een partnership met als doel veiligheid en vitaliteit is begonnen.

Klik hier om uw eerste stap te zetten naar een veilige werkomgeving voor u en uw personeel

Voorbeelden RIE

Het beste voorbeeld is natuurlijk een echte RIE voor uw organisatie. De RIE van Stigas is in veel gevallen helemaal gratis. Hier vraagt u inloggegevens aan zodat u uw eigen vragenlijst kan bekijken.

Hoe werkt het

U vraagt eenvoudig inloggegevens aan via deze pagina. Bent u lid van Colland? Dan is dit helemaal gratis. Wanneer u uw inloggegevens hebt neemt u de volgende stappen:

 1. Klik rechts bovenin deze pagina op ‘Inloggen RIE’
 2. Kies de markt waarin u actief bent
 3. Scrol naar beneden en log in
 4. Start met de inventarisatie van de risico`s
 5. Neem de risico`s door en maak een plan van aanpak
 6. Neem eventueel contact met ons op voor een toetsing door een expert.

Wat als ik alle risico`s heb aangepakt

Dat is natuurlijk de situatie waar we voor gaan. Maar, bij 0 risico`s begint het pas. Wij geloven in de duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers. Wij bieden een groot aantal diensten om de inzetbaarheid van uw medewerkers verder te waarborgen en uit te breiden.
Wij adviseren u contact op te nemen met één van onze adviseurs. De adviseur komt gratis en geheel vrijblijvend bij u langs om samen volgende stappen te bepalen. Hierbij kunt u denken aan:

Wat kost de RIE mij?

De RIE is bij Stigas veel goedkoper dan bij een andere leverancier. Dit komt omdat agrarische en groene bedrijven met personeel een afdracht doen aan Colland waarmee de RIE voor een deel al wordt bekostigd.

 • Bent u bij Colland aangesloten of hebt u een preventiecontract met Stigas en vult u de RIE helemaal zelf in? Dan is deze gratis.
 • Kiest u voor begeleiding, dan zit hier ook de wettelijk verplichte toetsing bij inbegrepen. Bent u ook aangesloten bij Colland? Dan betaalt u een sterk gereduceerd tarief.
 • Bent u een gezinsbedrijf en heeft u een uitgebreid pakket? dan is de RIE met bedrijfsbezoek gratis.
 • Heeft u meer dan 25 medewerkers in dienst? Dan bent u verplicht om de RIE te laten toetsen. Stigas neemt deze toetsing gelijk mee in een bedrijfsbezoek.
 • Momenteel zijn de RIE's nog niet voor alle sectoren erkend. Nog niet erkende RIE's moeten altijd worden getoetst. De RIE´s zijn vernieuwd, daarom worden momenteel alle sectorale RIE´s opnieuw erkend. Dit proces loopt en wij hopen dat dit zo snel mogelijk is afgerond. Op rie.nl vindt u een actueel overzicht van de sectoren waarvan de RIE is erkend.

Hier leest u alles over de kosten van de RIE.

Een overzicht van onze tarieven voor Toetsing en bedrijfsbezoek RIE 2019:
Voor agrarische en groene bedrijven die zijn aangesloten bij Colland.

Aantal medewerkers:

Tot en met 9 medewerkers: € 213,-:
Van 10 tot 25 medewerkers: € 273,-
Van 25 tot 50 medewerkers: € 376,-
Van 50 tot 100 medewerkers: € 486,-
Van 100 tot 250 medewerkers: € 601,-
Van 250 tot 500 medewerkers: € 747,-
Meer dan 500 medewerkers: € 910,-

Hier kunt u de RIE aanvragen en vind u alle informatie