Risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) voor de agrarische en groene sector

Met de RIE van Stigas breng je de veiligheids- en gezondheidsrisico’s op je bedrijf in kaart. En je geeft aan wat je gaat doen om ze onder controle te krijgen. Een goed opgestelde RIE helpt ongelukken te voorkomen.

Wat is een RIE?

Met een risico-inventarisatie en -evaluatie zet je de veiligheidsrisico’s in je bedrijf op een rij. Zo kun je op een overzichtelijke manier maatregelen nemen die zorgen voor een veiligere en betere werkplek.

De RIE van Stigas is gratis voor bedrijven die zijn aangesloten bij Colland en de RIE zelf uitvoeren. Je betaalt alleen als je begeleiding wilt of als je je RIE laat toetsen. Het tarief is dan sterk gereduceerd.

Wat heb je aan een risico-inventarisatie en -evaluatie?

 • Je voldoet aan de wettelijke verplichting en voorkomt boetes.
 • Je hebt in kaart welke risico’s je loopt.
 • Minder kans op ongevallen en verzuim
 • Zicht op de maatregelen die je het best als eerste kunt nemen
 • Met de RIE van Stigas heb je een RIE die is afgestemd op je sector.
 • Je kunt gebruik maken van onze ervaren agrarische adviseurs.

"Omdat ik bij Colland ben aangesloten is de RIE van Stigas voor mij gratis. En ik krijg korting als ik de RIE laat toetsen door specialisten uit de agrarische branche."

Praktische info

Wat heb je nodig? Laptop of tablet
Is toetsing verplicht? Bij meer dan 25 medewerkers
Hoeveel tijd kost het? Gemiddeld 3 tot 6 uur
Hoe lang is hij geldig?
De RIE is gemiddeld 4 jaar geldig.
Wat krijg je? Een inventarisatie van de risico’s en een plan van aanpak voor verbeteringen
Wat kost het? Als je bent aangesloten bij Colland kun je gratis gebruik maken van de RIE. Je betaalt alleen als je de RIE laat toetsen door een deskundige.
Wanneer? Je bepaalt zelf wanneer je eraan werkt.

Voor wie is de risico-inventarisatie en -evaluatie

Voor agrarische en groene bedrijven met personeel

Ieder bedrijf met personeel moet een RI&E hebben. Heb je meer dan 25 medewerkers (inclusief uitzendkrachten en/of zzp’ers)? Dan moet je de RI&E door een deskundige laten toetsen.

Voor de agrarische en groene zelfstandige zonder personeel

Je hebt geen personeel. Maar waarschijnlijk wel regelmatig bezoekers op je bedrijf. Denk aan leveranciers, de dierenarts of gasten. Neem het zekere voor het onzekere en breng je risico’s in kaart. Speciaal voor de zelfstandige ondernemer is er
het zelfstandigenpakket.

"Het maakt je actiever"

Monique Alsemgeest, office manager van tomatenkwekerij Jami. Lees verder

Kosten bedrijfsbezoek

In sommige gevallen is het handig of zelfs verplicht om je RIE te laten toetsen. Onze adviseurs hebben veel ervaring en helpen je om de RIE nog beter uit te voeren. De kosten voor een bedrijfsbezoek van een adviseur hangen af van hoeveel personeel je in dienst hebt.

Prijs Aantal medewerkers
€ 217,- Tot en met 9 medewerkers
€ 278,- Van 10 tot 25 medewerkers
€ 384,- Van 25 tot 50 medewerkers
€ 496,- Van 50 tot 100 medewerkers
€ 613,- Van 100 tot 250 medewerkers
€ 762,- Van 250 tot 500 medewerkers
€ 928,- Meer dan 500 medewerkers

Inhoud van de risico-inventarisatie en -evaluatie

1. Wat zijn de risico’s? (inventarisatie)
Stap 1 bij het uitvoeren van RIE is het in kaart brengen van de risico’s in je bedrijf. Dit is de evaluatie.

2. Hoe groot zijn de risico’s? (evaluatie)
Als je de risico’s in kaart hebt, ga je deze evalueren. De grootste risico’s staan bovenaan de lijst. De kleinste risico’s onderaan.

3. Hoe ga je de risico’s aanpakken? (plan van aanpak)
Je hebt nu een lijst met risico’s. In het plan van aanpak geef je aan welke maatregelen je gaat nemen om de risico’s onder controle te krijgen.

4. Toetsing van je RIE
De wet verplicht je in de meeste gevallen om je RIE door een gecertificeerde arbodienst/deskundige te toetsen. Ook als je niet wettelijk verplicht bent dit te doen raden wij je dit aan.

5. Aan de slag
Je bent nu klaar om de risico’s op ongelukken in jouw organisatie te verkleinen. In het plan van aanpak staat duidelijk wie wat en wanneer gaat doen. Zo’n plan maak je niet voor neits dus aan de slag ermee!

Meer informatie

De digitale RIE van Stigas is gemaakt voor en door ondernemers en medewerkers uit de agrarische en groene sector. Dat helpt om de risico’s in jouw organisatie beter in kaart te brengen en aan te pakken. Kom je er toch nog niet helemaal uit? Dan staan we klaar om je verder te helpen. Dat kan telefonisch of met een bedrijfsbezoek van een van onze adviseurs.

Met onze kennis van de sector helpen we je verder. Je komt niet meer voor verrassingen te staan. Wist je trouwens dat je elke vier jaar een melding krijgt om de RIE bij te werken? Hoe handig is dat? Zo weet je zeker dat je altijd gezond en veilig aan het werk bent.

Waarom kies je voor de RIE van Stigas?

 • Makkelijk te gebruiken
 • Je bepaalt zelf wanneer je eraan werkt.
 • Gereduceerd tarief, dankzij de collectieve regeling.
 • We zijn van en voor de agrarische en groene sector.
 • Wij zijn je partner en geen controlerende instantie.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik een RIE uitvoeren?
Ieder bedrijf met personeel moet een RI&E hebben. Heb je meer dan 25 medewerkers (dat kunnen ook uitzendkrachten of ZZP'ers zijn)? Dan moet Stigas of een kerndeskundige de RI&E uitvoeren of toetsen.

Ik heb meerdere vestigingen
Je kunt er voor kiezen om de risico’s in één RI&E op te nemen. Maar het is beter om in de digitale RI&E onder de hoofdvestiging meerdere vestigen aan te maken. Dan zet je bepaalde modules of thema’s die onder de hoofdvestiging vallen bij de vestigingen uit. Dat kan omdat je ze bij de hoofdvestiging al in kaart hebt gebracht. Denk hierbij aan arbo- en verzuimbeleid.

Wat als ik te laat ben met het vernieuwen van de RIE?
De wet schrijft niet voor hoe oud een RI&E mag zijn. In de wet staat dat een bedrijf een actuele RI&E moet hebben. Bij wijzigingen, zoals een verbouwing, nieuwbouw of nieuwe machines moet je de RI&E bijwerken. Je bepaalt dus zelf of je RI&E nog actueel is. Als je RIE niet actueel is kun je een boete van de Inspectie SZW krijgen.

Wat als ik geen RIE heb?
Als je geen actuele RI&E hebt, kun je een boete van de Inspectie SZW (Arbeidsinspectie) krijgen. Maar: je stelt geen RI&E op voor de Inspectie SZW. Je doet het om je risico’s in kaart te brengen. En daarna te werken aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Heb je geen RI&E? Dan betekent dat vaak dat je de arbeidsomstandigehden in je bedrijf niet serieus neemt.

Heb je eerder de RIE ingevuld?

Heb je in het verleden een digitale RIE volgens de oude methodiek ingevuld? Via deze link kun je de RIE terugvinden. Is je RIE drie jaar of ouder? Dan adviseren wij je om een RIE op te stellen met bovenstaande nieuwe methodiek. Heb je vragen hierover? Dan kun je contact opnemen met onze Servicedesk. Telefoon 085 - 044 07 00 (optie 1). Of mail: info@stigas.nl.

Risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) voor de agrarische en groene sector

Direct aanmelden

Waarom Stigas

 • Sectorspecifiek
 • Gewaardeerd met een 8+
 • 7500 bedrijven gingen je voor

Ontvang nu de voorbeeldrapportage

Zo weet je precies wat je kunt verwachten

Onze RI&E is volledig gericht op de agrarische en groene markt. Heb je nog niet eerder een RI&E uitgevoerd, of wil je graag weten hoe onze RI&E eruit ziet? Vraag dan hiernaast de voorbeeldrapportage aan. Dan krijg je direct een mail met daarin de voorbeeldrapportage.

RIE Voorbeeld Rapportage