risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) voor de agrarische en groene sector

Met de nieuwe RIE van Stigas brengt u de veiligheids- en gezondheidsrisico’s op uw bedrijf in kaart. En u geeft aan wat u gaat doen om deze te beheersen. Een goed opgestelde RIE helpt ongevallen te voorkomen.

Wat is een RI&E?

Met een risico-inventarisatie en -evaluatie zet je veiligheidsrisico’s in je bedrijf op een rij. Zo kun je op een overzichtelijke manier maatregelen nemen die zorgen voor een veiligere en betere werkplek.

De RIE van Stigas is kosteloos voor bedrijven die zijn aangesloten bij Colland en de RIE zelf uitvoeren. Je betaalt alleen als je begeleiding wilt of als je RIE wilt laten toetsen. Het tarief is dan sterk gereduceerd.  

Wat heb je aan een Risico-inventarisatie en -evaluatie?

 • Je voldoet aan de wettelijke verplichting en voorkomt boetes.
 • Je hebt in kaart welke risico’s je loopt. 
 • Minder kans op ongevallen en verzuim 
 • Zicht op de maatregelen die je het best als eerste kunt nemen 
 • Met de RIE van Stigas heb je een RIE die is afgestemd op je sector
 • Je kunt gebruik maken van onze ervaren agrarische adviseurs

"Omdat ik bij Colland ben aangesloten is de RIE van Stigas voor mij gratis. En ik kreeg een gereduceerd tarief bij de toetsing door specialisten uit de agrarische branche."

 

Praktische info

Wat heb je nodigLaptop of tablet
Is toetsing verplichtBij meer dan 25 medewerkers
Hoeveel tijd kost hetGemiddeld 3 tot 6 uur
Hoe lang is hij geldig
De RIE is gemiddeld 4 jaar geldig
Wat krijg jeEen inventarisatie van de risico’s en een plan van aanpak voor verbeteringem
Wat kost hetAls je bent aangesloten bij Colland kun je kosteloos gebruik maken van de RIE. Je betaalt alleen als je de RIE laten toetsen door een deskundige.
WanneerJe kunt zelf bepalen wanneer je eraan werkt

 

 

Voor wie is de Risico-inventarisatie en -evaluatie

Voor agrarische en groene bedrijven met personeel
Ieder bedrijf in Nederland waar op enig moment meer dan 40 uur arbeid wordt verricht moet een RI&E hebben. Indien je meer dan 25 medewerkers (inclusief uitzendkrachten of zzp’ers) aan het werk hebt moet de RI&E door een deskundige getoetst worden

Voor agrarische en groene zelfstandige zonder personeel
Je hebt geen personeel, maar waarschijnlijk wel regelmatig bezoekers op het erf. Denk aan leveranciers, de dierenarts of gasten. Neem het zekere voor het onzekere en breng je risico’s in kaart. Speciaal voor de zelfstandige ondernemer is er het zelfstandige pakket.

"Ik had echt wat aan de adviseur van Stigas, ze komen uit de branche en hebben praktische tips"

 

Inhoud van de Risico-inventarisatie en evaluatie
 

1. Wat zijn de risico’s? (inventarisatie) 
Stap 1 bij het uitvoeren van RIE is het in kaart brengen van de risico’s in jouw bedrijf. Dit wordt de evaluatie genoemd. 

2. Hoe groot zijn die risico’s? (evaluatie) 
Als je de risico’s in kaart hebt gebracht ga je deze evalueren. De grootste risico’s staan bovenaan de lijst om aan te pakken. De kleinste risico’s onderaan.

3. Hoe ga je de risico’s aanpakken? (plan van aanpak) 
Je hebt nu een lijst met risico’s die je moet aanpakken. In het plan van aanpak geef je aan welke maatregelen je gaat nemen om de risico’s op te lossen. 

4. Toetsing van je RIE 
De wet verplicht je in de meeste gevallen om je RIE door een gecertificeerde arbodienst/ deskundige getoetst. Ook als je niet wettelijk verplicht bent dit te doen raden wij je dit toch aan.

5. Aan de slag 
Je bent nu klaar om aan de slag om de risico’s op ongevallen in jouw organisatie te verkleinen. Met het plan van aanpak is het duidelijk wie wat en wanneer gaat doen. Zo’n plan maak je niet voor niks dus aan de slag ermee! 

Meer informatie

De digitale RIE van Stigas is ontwikkeld voor en door ondernemers en medewerkers uit de agrarische sector. Dat helpt om de risico’s in jouw organisatie beter in kaart te brengen en aan te pakken. Kom je er toch nog niet helemaal uit? Dan staan we voor je klaar om je verder te helpen. Dat kan telefonisch of via een bedrijfsbezoek van een van onze adviseurs. 

Met onze kennis van de sector helpen we je verder en kom je niet meer voor verrassingen te staan. Wist je trouwens dat je elke 4 jaar automatisch een melding ontvangt om de RIE bij te werken. Hoe handig is dat! Zo ben je altijd voorbereid en weet je zeker dat je altijd gezond en veilig aan het werk bent.  

Waarom kies je voor de RIE van Stigas?

 • Makkelijk te gebruiken
 • Je bepaalt zelf wanneer je eraan werkt
 • Gereduceerd tarief, dankzij de collectieve regeling
 • We zijn van en voor de agrarische en groene sector
 • Wij zijn je partner en geen controlerende instantie

Veelgestelde vragen

Wanneer moet ik een RIE uitvoeren?
Ieder bedrijf in Nederland waar op enig moment meer dan 40 uur arbeid wordt verricht moet een RI&E hebben. Indien je meer dan 25 medewerkers (kunnen ook uitzendkrachten of ZZP ers zijn) aan het werk hebt moet de RI&E door Stigas of een Kerndeskundige uitgevoerd worden of getoetst worden.

Ik heb meerdere vestigingen
Je kan er voor kiezen om de risico’s in 1 RI&E op te nemen maar beter is het om onze digi RI&E meerdere vestigen aan te maken onder de hoofdvestiging . Je kunt er dan voor kiezen om bepaalde modules of thema’s van de vestigingen, die onder de hoofdvestiging vallen, uit te zetten omdat deze al bij de hoofdvestiging in kaart zijn gebracht, denk hierbij aan Arbo- en verzuimbeleid.

Wat als ik te laat ben met het vernieuwen van de RIE? 
De wet schrijft niet voor hoe oud een RI&E mag zijn. In de wet wordt gesteld dat een bedrijf een actuele RI&E moet hebben. Bij wijzigingen, verbouw of nieuwbouw of aanschaf nieuwe machines dient u de RI&E te actualiseren. Je bepaalt dus zelf of de RI&E nog actueel is. Ook het niet hebben van een actuele RI&E kan een boete, opgelegd door de Inspectie SZW, opleveren.

Wat als ik geen RIE heb? 
Het niet hebben van een actuele RI&E kan een boete opleveren opgelegd door de Inspectie SZW (arbeidsinspectie). Je stelt geen RI&E op voor de Inspectie SZW maar voor jezelf om de risico’s in kaart te brengen en dan te werken aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Dus het niet hebben van een RI&E is veelal ook niet werken aan een structureel Arbobeleid.

Heeft u eerder de RIE ingevuld?

Heeft u in het verleden een digitale RIE volgens de oude methodiek ingevuld? Via deze link kunt u de RIE terugvinden. Is uw RIE drie jaar of ouder? Dan adviseren wij u om een RIE op te stellen met behulp van bovenstaande nieuwe methodiek. Als u hierover vragen heeft, kunt u contact opnemen met onze Servicedesk via telefoon 085 - 044 07 00 (optie 1) of via mail: info@stigas.nl.

Wilt u zich aanmelden voor een risico-inventarisatie en –evaluatie?

Direct aanmelden