Beweegbare melkvloerput

Naam Beweegbare melkvloerput
Sector Melkveehouderij
Omschrijving werkzaamheden Bij het melken van de koeien is de melkveehouder dagelijks urenlang in de melkput werkzaam. Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden in de melkput is het aanhangen van het melkstel. Hierbij is de diepte van de put bepalend voor de werkhouding van de melkveehouder.
Arbovriendelijkheid Door een juiste instelling van de beweegbare melkputvloer kan de melkveehouder de werkhoogte zodanig instellen dat hij op een comfortabele wijze kan melken. Gezondheidsklachten van nek, schouder(s) en rug worden er door voorkomen cq. verminderd.
Opmerking(en) m.b.t. veiligheid Uit oogpunt van veiligheid mag de vloer alleen bediend worden door de melk(st)er die bekend is met de bediening. Deze dient voor en tijdens de bediening op te letten of er geen knelgevaar kan ontstaan. De vloer mag niet bediend worden als zich andere personen dan de melk(st)er op de beweegbare vloer bevinden. Indien roosters i.v.m. schoonmaak of onderhoud moeten worden verwijderd dient de vloer in de laagste stand te worden gezet en mag deze niet eerder worden bediend voor dat de vloer weer dicht gelegd is met de roosters.
Technische gegevens LIMAR is een verstelbare vloer voor in de melkput, welke de diepte van de put met ongeveer 20 cm. kan verstellen. De hoogteverstelling wordt geregeld middels 2 hydrolische cilinders, welke met, standaard een handpomp of optioneel een electropomp, bediend kan worden.
Het loopoppervlak is van kunststof antiesliproosters welke simpel uitgenomen kunnen worden om zo de onderliggende vloer te kunnen schoonmaken. De constructie onder de roosters is zwaar uitgevoerd om zo het "veren" van de vloer bij het belopen tot een minimum te beperken, en is volbad verzinkt.
  • Limar beweegbare vloer, type L-LKP-100
  • 20 cm. hoogte verstelling
  • Hand of electro-hydro pomp
  • Stroef, open loopvlak
  • Ook geschikt voor carrouselOntworpen en gebouwd in                  overeenstemming met de eisen van de machinerichtlijn - 89/392/EEG  en 93/44/EEG).
Bediening Om de vloer van de onderste naar de bovenste stand te brengen moet de pomp worden ingeschakeld. Vervolgens vullen de luchtkussens zich met lucht. Nadat de vloer tot boven ‘de pallen' is opgetild kan de pomp worden uitgeschakeld. De vloer zal nu volledig op ‘de pallen' rusten en de luchtzak zal leeglopen.
Om de vloer van de bovenste naar de onderste stand te brengen dient de pomp ingeschakeld te worden. Vervolgens vullen de luchtkussens zich met lucht en zal de vloer worden opgetild tot aan de aanslagen bovenin. Nu kunnen d.m.v. van het trekkoord ‘de pallen' onder de vloer losgetrokken worden en kan de pomp worden uitgeschakeld. De vloer zal nu naar de laagste stand zakken en de luchtzak volledig leeglopen.
Onderhoud De vloer is in principe onderhoudsvrij. Het verdient echter aanbeveling de vloer jaarlijks te laten controleren door de leverancier. Om de levensduur van de componenten te verlengen wordt aangeraden de luchtzak maandelijks schoon te maken. Verder verdient het aanbeveling om de vloer in de laagste stand te zetten als deze niet gebruikt wordt.
Kosten Circa € 11.000,-
Leverancier(s) App. Bouw & Constructiebedrijf Dedden BV
Kon Wilhelminalaan 11
8338 KA  WILLEMSOORD
Telefoon: 0521 - 588 785
mailto:info@deddenbv.nl
Website(s) http://www.deddenbv.nl/
Overige informatie De Limar verstelbare vloer valt onder de farbo regeling welke in 2006 in principe een directe subsidie van 10% van de aanschafwaarde teruggeeft.
De beweegbare melkvloer is in 2005 genomineerd voor de arbo-innovatieprijs.