Hoe voorkom ik verzuim? Dit zijn de drie belangrijkste tips

Hoe voorkom ik verzuim?

Een laag ziekteverzuim, dat is wat je wil. Of liever nog: helemaal geen verzuim. Zodat je je personeel optimaal kunt inzetten en je geen tijd en geld kwijt bent aan verzuimbegeleiding en re-integratie. Wat kan je doen om verzuim te voorkomen?

Tip 1 - De basis: een veilige werkplek

Slimme ondernemers beginnen met het in kaart brengen van de veiligheids- en gezondheidsrisico’s op hun bedrijf met behulp van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE). Om vervolgens te bepalen wat ze gaan doen om deze risico’s onder controle te krijgen. Dat is pure verzuimpreventie. De RIE maak je heel gemakkelijk met de RIE van Stigas. Wil je verzuim voorkomen? Dan is de RIE een basisvoorwaarde.

Tip 2 - Stimuleer een gezonde werk- en leefstijl

Heb je de risico's onder controle? Dan is het zaak om een gezonde en vitale werk- en leefstijl te stimuleren. Een medewerker die gezond en vitaal is en een goede balans tussen werk en privé heeft, verzuimt aanzienlijk minder dan een werknemer waarbij dit niet het geval is. Met de bedrijfsscan duurzame inzetbaarheid breng je in kaart wat je al doet voor de vitaliteit van je medewerkers. En waar nog kansen voor verbetering liggen.

Om de gezondheid van je medewerkers te monitoren kan je een preventief medisch onderzoek inzetten. Je medewerkers krijgen dan een medisch onderzoek en ze vullen een vragenlijst in. Na afloop krijgen ze een rapport over hun gezondheid. En maatregelen die ze kunnen treffen om deze te verbeteren. Zo werk je samen met je medewerkers aan duurzame inzetbaarheid en voorkom je ziekteverzuim.

Tip 3 - Toch ziek? Besteed dan aandacht aan het verzuim

Worden je medewerkers toch ziek? Besteed dan aandacht aan het verzuim. Zorg voor een goede begeleiding bij het herstel en de terugkeer op het werk. Ook dat is verzuimpreventie!

In de agrarische en groene sector is Stigas inmiddels voor veel bedrijven de natuurlijke partner als het gaat om verzuimbegeleiding. Door onze sectorkennis spreken we de taal van de sector - praktisch en down-to-earth - en weten we welke oplossingen we kunnen bieden voorde werkgever en de medewerker die met ziekteverzuim te maken hebben. Daarbij hebben bedrijven bij Stigas een vaste contactpersoon en een vaste bedrijfsarts. Zo kan je snel schakelen. Dat werkt wel zo efficiënt.

Wat maakt Stigas anders dan andere verzuimbegeleiders?

De verzuimbegeleiding van Stigas – het pakket Grip op Verzuim - is speciaal voor de agrarische en groene sector ontwikkeld en onderscheidt zich van andere arbodienstverleners. De voordelen:

  • Je hebt contactpersonen die de taal van de sector spreken.
  • Onze professionals zijn in de sector gespecialiseerd.
  • Het meest complete pakket tegen een scherp tarief.
  • Binnen 2 dagen starten we met de begeleiding van jouw zieke medewerker. Hierdoor bespaar je op verzuimkosten.
  • Als veiligheids- en gezondheidsexpert zorgen we ook voor een goede preventieaanpak.

Grip op Verzuim van Stigas

Tot 1 december 2023 heb je de kans om over te stappen van verzuimbegeleiding. Speciaal voor de agrarische en groene sector biedt Stigas verzuimbegeleiding aan. Ben je verzekerd voor verzuim, dan is het goed te weten dat Stigas samen werkt met verzekeringspartners met jarenlange ervaring in de agrarische en groene sector zoals Cumela Verzekeringen, LTO Verzekeringen en Sazas. Ben je bij een van deze partijen verzekerd en stap je over naar Stigas, dan zorgen wij ervoor dat de overstap met je verzekeraar wordt geregeld. Wel zo makkelijk!

Klik hier om over te stappen of om meer informatie aan te vragen over onze verzuimbegeleiding.

Alles over verzuim

Aangezien het verzuim op dit moment weer hard stijgt, belichten we vanaf heden iedere week een onderwerp om verzuim te voorkomen. Benieuwd naar al onze artikelen over verzuim en de begeleiding daarvan?

→ Verzuimbegeleiding van Stigas: waarom?
→ Hoe voorkom ik dat een arbeidsconflict leidt tot verzuim?
→ De tikkende tijdbom van frequent verzuim (en 5 stappen om ermee aan de slag te gaan)
→ Onzekere tijden, tijd om te ontzorgen
→ Hoe begeleid ik mijn medewerker bij verzuim?