Pluk-o-trak

NaamPluk-o-trak
SectorFruitteelt
Omschrijving werkzaamhedenBij plukken van appels is sprake van repeterend werk, ver reiken, bukken, aannemen van scheve houding, boven schouderhoogte werken en tillen van fust. Bij plukken op een ladder is sprake van een hoge lichamelijke belasting en valgevaar.
Er zijn meerdere pluksystemen op de markt. In het kader van het arboconvenant is er een onderzoek uitgevoerd naar 4 oogstsystemen m.n. de pluktrein, plukkar met pluk emmer, snarenband en de pluk-o-trak. Hier kunt u hert eindrapport lezen van dit onderzoek dat door Wageningen UR is uigevoerd.
De pluk-o-trak komt vanuit het oogpunt van preventie van gezondheidsklachten als beste naar voren. De pluk-o-trak is een zelfrijdende oogstmachine.
Door middel van plukbandjes, een hoofdtransportband en een kistenvuller worden vruchten in de voorraadkist verzameld. Plukkers leggen de vruchten weg op in hoogte en richting verstelbare plukbandjes. Aan beide zijden van de machine is een plukplateau van ongeveer 1m hoog, voor de plukker, die de bovenste deel van de boom plukt. Het plateau is uitschuifbaar om de afstand tot de boom zo klein mogelijk te houden.
Achter de machine wordt een spoorvolgende voorraadkistenwagen gekoppeld.
De voorraadkisten wagen is over de gehele lengte van rollenbanden voorzien en kan 8 tot 12 kisten meenemen. Het vervangen van het fust is voor een groot deel geautomatiseerd.
ArbovriendelijkheidBij werken met de pluk-o-trak worden extreme werkhouding voorkomen. Tillen hoeft niet meer voor te komen. In vergelijking met de ander genoemde oogstsytemen bleek de aangenomen houding bij het werk het meest gunstig. Plukken op ladders of bovenschouderhoogte plukken hoeft niet voor te komen. Wel is regelmatig wisselen van werkplek nodig omdat er meer gebogen gewerkt wordt. Plukken met de pluk-o-trak wordt in het vergelijkingsonderzoek als meest prettig ervaren.
Opmerking(en) m.b.t. veiligheid
Technische gegevensDe aandrijving gebeurt met een 12 pk benzine motor in combinatie met een hydraulische variomatic en een 2-toerige versnellingskast. Hierdoor is de snelheid traploos regelbaar van 0-4 km/uur. Het geluidsniveau van de machine bedraagt minder dan 70 dB(A).
Opties
KostenOp aanvraag.
Leverancier(s)Machinefabriek J.M. van den Munckhof
Venrayseweg 126C
5961 AJ HORST
Telefoon: 077 - 398 10 01
Website(s)www.munckhof.org
Overige informatieDe plukkers moeten goed op elkaar zijn ingewerkt voor een goede plukprestatie.