Wielenwisselaar

Naam Wielenwisselaar
Sectoren Groen, grond en infra
Omschrijving werkzaamheden Tractoren, loaders, oogstmachines, vrachtwagens e.d. hebben grote wielen. Bij het verwisselen is veel kracht nodig om het wiel in de juiste nauwkeurige positie te brengen. Bij dit werk wordt piekbelasting van spieren gevraagd en er is sprake van onverwachte bewegingen wat rugklachten op kan roepen. Door de grootte van de wielen en hun gewicht is risico op pletten groot.
Arbovriendelijkheid De wielenwisselaar klemt 3 stalen klemplaten met grippennen om de band en houdt de band bij het wisselen strak vast. De machine heft hydraulisch en met een ingebouwde sleutel kunnen de wielmoeren losgedraaid of op de juiste sterkte vastgedraaid worden. De hydrauliek kan met een handpomp bediend maar ook elektrisch -hydraulisch is leverbaar.  Wielen van 1m tot 2.30m kunnen op deze wijze precies op hoogte worden geplaatst.
Tillen, duwen, trekken in een slechte houding wordt voorkomen.
Opmerking(en) m.b.t. veiligheid  
Technische gegevens  
Opties  
Kosten De prijs van de wielenwisselaar volgens de onderstaande websites en afgebeeld op de bovenstaande afbeelding is € 560,-
Leverancier(s) Ploegmakers Rips en Jacobs Metaalbewerking BV
H. Ploegmakers
Burg. v.d. Wildenberglaan 46a
5764 RE  RIPS
Telefoon: 0493 - 599 701
e-mail: pma.derips@hetnet.nl
Diverse leveranciers waaronder ook Rademakermachines en Fassaetmachines.
Website(s) De wielwisselaar kent ook leveranciers voor de eenvoudige versies van de wielenwisselaar (zoals op de bijgevoegde foto):
http://rademakermachines.nl/wpcproduct/bandenlift-wielenwisselaar/
http://www.fassaertmachines.nl/gereedschap/3/bandenlift-wielenwisselaar.html#.WD6AJmeD45s
Overige informatie 3e prijs arbo-innovatieverkiezing agrarisch arboconvenant 2004