Aan het werk met de bladblazer of takkenversnipperaar? Check de arbocatalogus!

Aan het werk met de bladblazer of takkenversnipperaar? Check de arbocatalogus!

De Arbocatalogus hoveniers en groenvoorziening staat vol met aanbevelingen, uitleg en praktisch advies. Heel nuttig om daar regelmatig in te kijken. We lichten er twee items uit die in dit jaargetijde van belang zijn: gezond bladblazen en veilig werken met de takkenversnipperaar.

Bladblazen doe je met twee handen

Veel werknemers zijn momenteel aan de slag met de bladblazer. Soms leidt dit tot schouderklachten aan een arm. Het herstel ervan kan gemiddeld langer dan zes weken duren. Om dit te voorkomen is het raadzaam een bladblazer te gebruiken met een tweehandige bediening. Bijna iedere bladblazer kan eenvoudig worden voorzien van een tweehandige bediening. Verder is het advies om niet iedere werkdag de bladblazer te gebruiken, maar af te wisselen met ander werk.

Veilig werken met de takkenversnipperaar

Werken met een takkenversnipperaar kan gevaarlijk zijn. Takken kunnen wegslaan bij de invoertrechter en de draaiende delen van de versnipperaar kunnen ongelukken veroorzaken. Die ongelukken kunt u voorkomen. Bijvoorbeeld door te werken met een veilige takkenversnipperaar die voldoet aan de CE-kenmerken. En medewerkers moeten aantoonbaar zijn geïnstrueerd. De leiding moet toezicht houden op de gemaakte werkafspraken.