“Aan Stigas heb ik een partner waarmee ik kan lezen en schrijven.”

Van der Tol Groep, specialist in het aanbieden van groene oplossingen, staat al jaren bekend als dé hovenier van Randstad en omstreken. Naast het indrukwekkende werk dat Van der Tol levert, staat de hovenier ook bekend om haar personeelsbeleid. Al jaren zet Van der Tol zich in om het beste in haar medewerkers naar boven te halen en zich als een vis in het water te laten voelen in de organisatie. En met verve! Niet voor niets heeft Van der Tol de Stigas Gezond & Vitaal Publieksprijs gewonnen in 2016.

In ‘ondernemer aan het woord’ spraken we Myra Waegemakers, al ruim 30 jaar Hoofd Personeelszaken bij Van der Tol Groep, over het geheim van het personeelsbeleid en hoe zij ervoor zorgen dat iedere medewerker dagelijks gezond en veilig te werk kan gaan.

De kracht van goed personeelsbeleid zit volgens Myra allereerst in de prettige samenwerking met professionele en deskundige partijen die passie hebben voor het vak. “In Stigas hebben we de perfecte partner gevonden waarmee ik kan lezen en schrijven. Als ik een vraag heb of ergens mee zit, kan ik altijd terecht bij mijn vaste contactpersoon van Stigas en word ik vriendelijk en adequaat geholpen. Het is een grote plus dat we dezelfde vaktaal spreken.”

“We hebben geleerd in het denken in mogelijkheden in plaats van belemmeringen.

Ook het hebben van een vaste contactpersoon heeft de nodige voordelen geeft Myra aan. “Met de vernieuwde verzuimbegeleiding heb ik tegenwoordig een vast contactpersoon en een vaste bedrijfsarts vanuit Stigas. Dit werkt enorm prettig, want ik hoef niet uit te leggen wie Van der Tol is, waar we voor staan en wat onze medewerkers allemaal doen. En dat er bij ons veel mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld fijn en snel te re-integreren. Stigas weet dit als geen ander en komt - zonder dat ik het vraag - zelf al met een passend voorstel en oplossing.”

De focus op de gezondheid van de medewerker bij Van der Tol zorgt de laatste jaren voor een daling in het verzuim. “We hebben geleerd in het denken in mogelijkheden in plaats van belemmeringen. Zo vinden we vrijwel altijd passend alternatief werk voor een medewerker die zijn huidige werk voorlopig niet kan doen. Tijdens het aangepaste werk krijgt hij de tijd en ruimte om voldoende te herstellen om op den duur zijn oude functie weer te kunnen oppakken. Tegelijkertijd is de medewerker op andere fronten nog steeds van meerwaarde voor ons.”

De samenwerking tussen Stigas en Van der Tol Groep kent al aardig wat kilometers op de teller. Door de goede band en nauwe samenwerking weet Van der Tol verzuim aan te pakken bij de bron. “Doordat we inmiddels goed door de wol zijn geverfd als het gaat om het signaleren van risico's op verzuim in de organisatie. Inmiddels zijn mijn vaste contactpersoon van Stigas en ik zo goed op elkaar ingespeeld dat we hierop proactief bij de bron op kunnen inspelen Alle zeilen worden dan bijgezet om groter uitval te voorkomen, nu én in de toekomst. Dat kan alleen maar als je een goede band met elkaar hebt en elkaar persoonlijk kent. Dan heb je aan een aantal woorden genoeg om goed en direct te kunnen acteren.”

 “In samenwerking met Stigas zorgen we voor veel handige tips en adviezen voor bijvoorbeeld thuiswerkers.”

Niet alleen Myra, maar ook andere medewerkers van Van der Tol Groep weten inmiddels proactief te reageren op het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid binnen de organisatie. “Het thema duurzame inzetbaarheid wordt breed gedragen in de organisatie. Als je naar je medewerkers toe hier serieus aandacht aan geeft, dan zijn zij ook bereid om zich extra in te zetten wat betreft initiatieven om duurzaam inzetbaar te blijven. Het is namelijk een gedeelde verantwoordelijkheid. Het is ook de taak van de werknemer om vitaal te blijven. Aan de andere kant mag de werknemer ook van ons verwachten dat we er alles aan doen om hen gezond te houden. Dit doen we door tips en adviezen te geven over een gezonde leefstijl, maar ook door hen de middelen te geven om hen fysiek te ontlasten. Vanuit Stigas krijgen we ook diverse tips en adviezen om vitaal en gezond te werken. Sjoek van der Maarl, onze preventieadviseur van Stigas, praat met diverse collega’s binnen de organisatie om adviezen te geven en hen deelgenoot te maken van de voordelen van duurzame inzetbaarheid.”

Ondanks de coronaperiode wist Van der Tol het ziekteverzuim beperkt te houden. “De coronaperiode waar we ons nu in bevinden zorgt uiteraard voor de nodige nieuwe uitdagingen. Toch heeft het ook een positieve kant, omdat onze medewerkers nog bewuster bezig zijn met gezond en vitaal blijven. In samenwerking met Stigas zorgen we voor veel handige tips en adviezen voor bijvoorbeeld thuiswerkers.”

Afsluitend geeft Myra aan nog lang niet klaar te zijn met het gezond en veilig houden van de organisatie. “Het is de kunst om dit nu vol te houden. Maar met de bevlogenheid en passie van de mensen waarmee ik samenwerk en partners als Stigas, gaat me dat geen enkele moeite kosten!”

Vernieuwde verzuimbegeleiding Stigas
Per 1 april biedt Stigas een vernieuwde verzuimbegeleiding aan, speciaal afgestemd op de agrarische en groene sector. Arbodienstverlening door professionals die jaren lang in de sector werken en weten hoe belangrijk het is om zieke medewerkers snel en goed weer op de been te krijgen. Benieuwd naar de vernieuwde verzuimbegeleiding van Stigas? Vraag dan gratis een introductie aan via deze link