Gordel om op de trekker: altijd!

trekker op gordel om

Het dragen van de gordel op de trekker voorkomt letsel. Al bij een lage snelheid kun je uit de trekker geslingerd worden. Maak daarom, net als veel andere trekkerbestuurders, een gewoonte van het dragen van de gordel. Net als in de auto. Zo voorkom je de kans op ernstige ongevallen. Naast dat het een goede, veilige gewoonte is, is het goed om te weten dat het dragen van de gordel in veel gevallen ook wettelijk verplicht is. 

De afgelopen 10 jaar waren er 12 ongevallen met rijdende machines waarbij het dragen van een gordel vermoedelijk de dodelijke afloop had kunnen voorkomen. Het gaat hierbij vooral om de gordel op de trekker, maar ook op de heftruck, grasmaaier en graafmachine is het gebruik van een gordel of ander middel van belang.

Gevaar bij kantelen

Een gordel in combinatie met een rolbeugel of veiligheidscabine zorgt ervoor dat je op je stoel blijft en niet onder de machine belandt. Zelfs een lichte maaimachine duw je niet weg als je er onder ligt. Beland je in het water dan is er verdrinkingsgevaar. Al zit je alleen maar met je voet vast, als je hoofd niet boven water komt, zal hulp vaak te laat zijn.

Als je geen gordel draagt en de machine kantelt, ga je springen en je springt reflexmatig altijd naar de kant waar de machine naar toe kantelt, waardoor de kans dat je eronder komt vergroot wordt. Zo gaat het mis: https://www.youtube.com/watch?v=0yyCmOB7tb8 (let op: schokkende beelden)

Meer informatie

•    Meest gestelde vragen over het dragen van een gordel: www.veiligop1.nl/gordelom 
•    Campagne Trekker op. Gordel om
•    Artikel: Gordel om in trekker is levensreddend Lees het artikel (Cumela)