Dit zijn de tips om jouw personeel te behouden

Personeelsbehoud

Personeelsbehoud is een van de belangrijkste issues op dit moment. Maar hoe behoud je je personeel? Hoe houd je ze happy? Hoe houd je ze gezond? Een belangrijke sleutel tot succes: sluit aan bij de levenfases van je medewerkers. Zo ondersteun je vitaliteit op elke leeftijd.

Twintigers

Twintigers zijn positief ingesteld en willen graag nieuwe dingen uitproberen. Ze zoeken uitdaging en afwisseling. Zij zijn lichamelijk vitaal en hebben thuis weinig verplichtingen. Kortom: over het algemeen bruisen zij van vitaliteit. Maar: twintigers hebben nog weinig ervaring en lijden daardoor wel eens aan zelfoverschatting.

Tip: Zorg voor een duidelijk omschreven takenpakket, regelmatige feedback en de mogelijkheid van een mentor, bijvoorbeeld een ervaren medewerker waarmee het persoonlijk klikt.

Dertigers

Dertigers zijn erop gericht op alle fronten van hun leven zoveel mogelijk eruit te halen wat erin zit. Ze willen zich graag ontwikkelen en dragen verantwoordelijkheid.

Tip: Wees bewust van de ambities en de knelpunten van de dertiger. Biedt mogelijkheden om werk en privé goed af te stemmen. Een must voor vitaal personeel in deze drukke levensfase.

Veertigers

Veel veertigers overdenken hun persoonlijke situatie. Het is dan ook belangrijk om hier aandacht aan te besteden.

Tip: Naast training en coaching kan een persoonlijk ontwikkelingsplan met de juiste vragen een belangrijke bijdrage leveren aan gezond personeel in deze levensfase. Hieruit kan bijvoorbeeld een scholingstraject voortvloeien waardoor de medewerker nieuwe uitdagingen vindt en zich kan ontwikkelen naar werk waarbij meer geestelijke en sociale vaardigheden en minder lichamelijke kracht gevraagd wordt.

Vijftigers

Vijftigers beschikken over veel werk- en levenservaring en zijn over het algemeen vitaal genoeg om veel te betekenen voor de organisatie.

Tip: Heb oog voor de expertise en praktijkervaring. Breng het aandeel lichamelijk zwaarder werk aanzienlijk terug. Zet vijftigers in op werkzaamheden waar zij goed in zijn en koppel ze als mentor aan een jongere medewerker. Blijf in hen investeren. Zorg dat hun kennis en vaardigheden up to date blijven. Zo zorg je ook in deze fase voor personeelsbehoud.

Zestigers

De zestiger kan net als de vijftiger optimaal ingezet worden als mentor. Zestigers kunnen te maken krijgen met gezondheidsproblemen waar rekening mee gehouden moet worden. Belangrijk is dat zij hun lichamelijke en geestelijke conditie en zo hun vitaliteit op peil houden.

Tip: Zorg dat het werk interessant blijft voor iemand die alle werksituaties al eens heeft gezien en meegemaakt. Op alle leeftijden je personeel vitaal, een mooie uitdaging voor 2024.

Vitaliteitsimpuls in 2024

In 2024 zijn er verschillende extra mogelijkheden om werk te maken van vitaliteit en inzetbaarheid. Een aantal daarvan zijn gesubsidieerd, dus zonder extra kosten. Klik hier om informatie aan te vragen over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.

→ Lees meer over Stigas vitaliteit
→ Ga in gesprek over vitaliteit
→ Lees meer over het werken aan morgen programma
→ Bekijk alle vitaliteit diensten van Stigas
→ Waar staat Stigas vitaliteit voor
→ Vitaliteit op de werkvloer