Alles wat je wil weten over fysieke belasting

Fysieke belasting

In de agrarische en groene sectoren zijn klachten aan rug en ledematen verantwoordelijk voor 42 procent van het ziekteverzuim. De lichamelijke belasting tijdens het werk draagt hier voor een groot deel aan bij. Denk aan zwaar tillen, dragen en steeds dezelfde bewegingen maken. Wie gaat voor meer vitaliteit op de werkvloer, is zich hiervan bewust en neemt maatregelen.

In de agrarische en groene sector zien we veel fysiek werk

Denk aan het handmatig tillen van kisten en zware bakken. Maar ook repeterend werk belast het lichaam. Het sorteren van groenten en het stoksteken in de glastuinbouw bijvoorbeeld. En denk aan langdurig in een houding zitten, zoals hoveniers die tijdens het bestraten lang op hun knieën zitten. Allemaal voorbeelden van fysieke belasting. 

Belasting is niet per se slecht voor je lichaam

Elk lichaam heeft een zekere mate van belasting nodig; het wordt er sterker van. Maar op het moment dat iets te zwaar is, bijvoorbeeld bij het tillen van zware kisten, kan het lichaam het na verloop van tijd niet meer aan en ontstaan er klachten. Ook bij repeterend werk. Op het moment dat je constant dezelfde handeling verricht, ook als is het werk heel licht, kun je klachten krijgen. Het ondermijnt je vitaliteit. Het lichaam is daar niet voor gemaakt.

De gevolgen van lichamelijke overbelasting

Lichamelijke overbelasting kan klachten veroorzaken aan je rug, de schouders, de nek en de pols. Handmatig lasten tillen, buigen en draaien, en trillingen zijn de oorzaak van veel rugklachten. In het begin voel je tijdens het werk stijfheid, vermoeidheid en pijn. Als je daar geen gehoor aan geeft, zal je dat na verloop van tijd ook in de avond gaan merken. ’s Avonds herstellen van de fysieke belasting tijdens de werkdag kan zich doorontwikkelen naar het hele weekeind moeten herstellen.

Werkgevers en werknemers: breng samen de risico’s in kaart

Ga in gesprek over de risico’s die het werk met zich meebrengt. Want zelfs als je licht werk doet, zijn er risico’s. Die moet je samen inventariseren en bespreken. Vervolgens kan je passende maatregelen nemen. Een uitgelezen manier om de risico’s in kaart te brengen is de RIE van Stigas. Maak hem samen met je medewerkers, desgewenst met ondersteuning van een Stigasadviseur. Wij helpen je graag!

Handige hulpmiddelen

In de media wordt veel geschreven en gesproken over de gevaren van geestelijke belasting en stress. In de agrarische en groene sector is fysieke belasting een minstens zo grote veroorzaker van verzuim. Gelukkig kun je er iets aan doen en de vitaliteit in je bedrijf op een hoger plan brengen. Naast de RIE heeft Stigas de volgende handige hulpmiddelen voor je.

→ Lees meer over Stigas vitaliteit
→ Ga in gesprek over vitaliteit
→ Lees meer over het werken aan morgen programma
→ Bekijk alle vitaliteit diensten van Stigas
→ Tips voor personeelsbehoud
→ Waar staat Stigas vitaliteit voor