Gewasbeschermingsmiddelen met PFAS

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft onlangs een onderzoek gedaan naar het bewustzijn van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen met PFAS binnen de agrarische sector. Een aantal van de gewasbeschermingsmiddelen die in de sector worden gebruikt bevatten namelijk werkzame PFAS-stoffen. Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen heeft risico's voor werknemers. Lees hier de belangrijkste resultaten van het onderzoek.

Toelichting van Stigas:
“Omdat PFAS tegenwoordig veel in het nieuws is, dreigt de aandacht vooral uit te gaan naar de PFAS. PFAS is een groep van allerlei verschillende stoffen die schadelijk zijn in het milieu, o.a. omdat ze slecht afbreekbaar zijn en in kleine hoeveelheden gezondheidsschade bij mensen kunnen veroorzaken.”

Gerustellend

“Het geruststellende is dat het CTGB de gewasbeschermingsmiddelen met PFAS, net als andere gewasbeschermingsmiddelen, heeft beoordeeld en aangeeft dat als er niet veilig meegewerkt kan worden, dat ze niet worden toegelaten (zie nieuwsbericht CTGB). De Belgische toelatingsinstantie geeft in een bericht aan dat de PFAS in gewasbeschermingsmiddelen vooral bestaan uit de minder schadelijke varianten. Wel kunnen sommige stoffen afbreken tot gevaarlijke varianten (zie nieuwsbericht Fytoweb).

Zoals ook het RIVM concludeert, "Als je werkt volgens de gebruiksaanwijzing, werk je veilig.”

Wat is dan het verontrustende?

"Helaas blijkt uit dit onderzoek, eerdere onderzoeken en uit onze eigen ervaring, dat nog lang niet alle werkgevers weten waar ze exact mee werken en hun werknemers niet goed voorlichten. Het maakt daarbij niet uit of het middelen met of zonder PFAS zijn. Want alle gewasbeschermingsmiddelen zijn schadelijk. Als ze niet schadelijk zouden zijn, zouden ze waarschijnlijk niet werken.

Als toepassers en gewaswerkers niet goed weten waar ze mee werken en dus niet weten wat de risico’s zijn, nemen ze niet de goede maatregelen en kunnen ze uiteindelijk gezondheidsschade oplopen. De ellende is dat je niet direct ziek bent en dat het morgen over is, maar dat het jaren kan duren voor je klachten krijgt en dat ze meestal nooit meer overgaan en alleen maar erger worden.”

Onzekerheid

“Bij het beoordelen of veilig met middelen gewerkt kan worden, wordt natuurlijk niet op mensen getest of een middel veilig is. Daarom worden allerlei extra veiligheidsmarges ingebouwd. Bovendien wordt meestal met cocktails gewerkt. Deze cocktails worden niet beoordeeld. Het zou kunnen dat bepaalde middelen elkaars effect versterken en daardoor schadelijker zijn dan je op basis van de individuele middelen verwacht. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen is er dus nooit een 100% garantie dat het veilig is.”

Advies

“Dus daarom is ons advies: werk altijd zo veilig mogelijk met ALLE gewasbeschermingsmiddelen!

Werk liever een keer veiliger dan strikt noodzakelijk dan een keer onveiliger. Vervang persoonlijk beschermingsmiddelen en vervuilde kleding tijdig. Handschoenen, laarzen, spuitkleding, maar ook de kleding waarmee je in het gewas werkt, raken vervuild met gewasbeschermingsmiddelen. Omdat ze op de huid zitten, zijn ze dan een belangrijke bron van blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen.“

Meer informatie

Hier vind je meer informatie over veilig werken met gewasbeschermingsmiddelen, voor jou als ondernemer, als toepasser en als medewerker.