Rugklachten? Werkplekonderzoek is aantoonbaar effectief

Werkplekonderzoek bij rugklachten

Het is verzuimoorzaak nummer 1* in de agrarische en groene sector: rugklachten. Het is heel vervelend als je er last van hebt. En het is zeker ook vervelend als je medewerkers hierdoor moeten verzuimen. Het goede nieuws is dat iemand met rugklachten of beginnende rugklachten vaak goed geholpen kan worden met een werkplekonderzoek. Bij een werkplekonderzoek, kortweg WPO, kijken we wat de belasting is door het werk en of de werkplek of werkomgeving beter kan.

Met simpele tips van rugklachten af

Bedrijfsarts Marilous Chaillet legt uit: “Het succes van het WPO ligt in de vaak heel simpele oplossingen. Als we de vele WPO’s naast elkaar leggen, zien we dat de oplossing meestal niet zit in geavanceerde technologische aanpassingen of acties die forse investeringen vereisen. Meestal zijn de adviezen/acties eenvoudig en voorspelbaar. Taakroulatie, mini-pauzes, niet boven schouderhoogte werken, tillen met twee personen, let op je werkhouding, een eenvoudig hulpmiddel enz. Bij elk advies geven we helder aan hoe je dit in jouw bedrijf kunt realiseren.
Het succes zit ook in het feit dat de oplossing in samenspraak met werkgever en werknemer tot stand komt. Dit is de beste garantie dat er iets met de oplossing gedaan wordt!”.

Onze belangrijkste tips:

  • Voorkom het tillen met een gedraaide rug (werknemer) 
  • Geef duwen zoveel mogelijk de voorkeur boven trekken (werknemer)
  • Richt het werk zo in voor medewerkers dat er voldoende afwisseling is van taken (leidinggevende)
  • Las minipauzes in. Juist belangrijk in drukke periodes (leidinggevende)
  • Herken pijn en vermoeidheid als waarschuwingssignaal (werknemer)

⇒ Bonustips:
Tilwijzer (in meerdere talen)
Toolboxvideo van Cumela in samenwerking met Stigas

Meer weten? 

De eenvoud en de betrokkenheid van werkgever en werknemer verklaren voor een belangrijk deel het succes van het WPO. Met redelijk eenvoudige oplossingen, die niets of weinig kosten, kan het verzuim worden verkort en nieuw verzuim worden voorkomen.
Wil je weten of een WPO kan helpen bij de aanpak van rug- of andere klachten aan het lijf? Kijk hier voor meer informatie over de aanpak, de kosten of als je een voorbeeldrapportage wilt ontvangen.

⇒ Dankzij een subsidie vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Colland Arbeidsmarkt is het WPO onder bepaalde voorwaarden tijdelijk kosteloos, bijvoorbeeld als de bedrijfsarts dit adviseert. Informeer naar de mogelijkheden. 

 

* 42% van het verzuim in de agrarische en groene sector bestaat uit klachten aan het bewegingsapparaat. In de top 4 van klachten aan het lijf staat rugklachten met 52% op nummer 1.

TOP 4 KLACHTEN AAN HET LIJF*

  1. Rugklachten 52% afgelopen jaar, hoveniers hoger
  2. Nekklachten 32% afgelopen jaar, glastuinbouw hoger
  3. Schouderklachten 31% afgelopen jaar, glastuinbouw en hoveniers hoger 
  4. Knieklachten 22% afgelopen jaar, hoveniers hoger

*Bron Factsheet Agrarisch en Groen 2022/PMO 2012-2020 (n=3.655). 
Wil je weten hoe dit zit in jouw sector? Kijk hier