Vitaal bedrijf: Hoe krijg ik meer betrokken medewerkers?

Betrokken personeel

Betrokken medewerkers zijn het goud van je bedrijf. Zij zijn gemotiveerd, voelen zich verbonden, zijn productiever en zijn minder geneigd om te vertrekken. Ze dragen bovendien ideeën en oplossingen aan en hebben een positieve invloed op hun collega’s. Wat is hierbij de sleutel tot succes? Hoe verhoog je de betrokkenheid van je medewerkers? We geven je vijf tips, plus een bonus.

1. Bied duidelijke en uitdagende doelen

Dat begint allemaal met jouw visie: waar wil je met je bedrijf naartoe en hoe kunnen jouw medewerkers daaraan bijdragen? Formuleer duidelijk waar je voor staat, waar je met je bedrijf naartoe wilt en communiceer dit met je medewerkers. Ga vervolgens in gesprek over hoe hun ambities passen bij die van je bedrijf en maak vervolgens zo concreet mogelijke afspraken. Nieuwe medewerkers? Neem voldoende tijd om hen in te werken. Informeer ze niet alleen over het werk, maar ook over de bedrijfscultuur, doelen en over hun ontwikkelingsmogelijkheden. Zorg dat alle informatie ook op schrift terug te vinden is. Een personeelshandboek kan hierbij helpen.

2. Bied opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden aan

Binnen een takenpakket - ook als het goed bij een medewerker past - zit altijd ruimte voor groei en ontwikkeling. Wanneer iemand te lang stilstaat en hetzelfde werk doet, kan dit een negatieve invloed hebben op zijn of haar vitaliteit. Bijleren, jezelf kunnen ontplooien geeft een duurzame impuls aan betrokkenheid en daarmee aan de productiviteit! Dat kan heel laagdrempelig. Ga met je mensen in gesprek over hun dromen en doelen en hoe ze deze graag willen bereiken. Workshops, lezingen, maar ook coaching door een meer ervaren medewerker kunnen heel goed werken. Kijk ook eens bij onze trainingen en cursussen vitaal en veilig werken.

3. Betrek medewerkers bij beslissingen en projecten

Geef medewerkers, voor zover mogelijk, de kans om zelf te bepalen hoe zij hun werkzaamheden uitvoeren. En dat is niet altijd de manier die jij zelf zou kiezen. Een mooi voorbeeld van hoe een tomatenkwekerij dit aanpakte, zie je op ons e-learningplatform Vitale bedrijven.

4. Ondersteunen de werk-privébalans

Werk en privé kun je niet altijd scheiden. Veel medewerkers zorgen voor een naaste. Als ze dat kunnen combineren met het werk, komt dat ook de prestaties van het bedrijf ten goede. Maak het bespreekbaar, in de meeste gevallen kom je er samen wel uit. Op ons e-learningplatform Vitale bedrijven zie je een mooi voorbeeld van hoe een hoveniersbedrijf mantelzorg bespreekbaar maakt.

5. Complimenteer!

Ieder mens heeft behoefte aan waardering en die kun je geven in de vorm van een compliment. Denk niet: “Mijn mensen weten wel dat ik tevreden ben.” Wanneer je ziet dat iemand iets goed heeft gedaan, completeer dan direct en vertel waarom hij of zij het compliment heeft verdiend. Een boost voor de betrokkenheid! 

Bonustip: vraag eens naar slaap

Slaap is nodig om het lichaam te herstellen na lichamelijke inspanning. Wie onvoldoende slaapt, wordt moe, geïrriteerd en is minder geconcentreerd. En dat heeft weer invloed op iemands productiviteit en betrokkenheid. Voldoende reden om eens naar iemands slaapkwaliteit te vragen. Zijn er zorgen die jouw medewerker uit de slaap houden waar jij iets aan kunt doen? Ligt het probleem buiten jouw invloedssfeer, maar lijdt het werk er wel onder? Denk dan eens na over het aanbieden van een (online) slaaptraining.

→ Lees meer over Stigas vitaliteit
→ Ga in gesprek over vitaliteit
→ Lees meer over het werken aan morgen programma
→ Bekijk alle vitaliteit diensten van Stigas
→ Tips voor personeelsbehoud
→ Waar staat Stigas vitaliteit voor
→ Fysieke belasting