Activiteiten die begeleiden naar ander werk

Zoals al eerder aangegeven, is de werkgever verantwoordelijk voor het vinden van geschikt werk, ook al is dit bij een andere werkgever. Dit wordt ook wel re-integratie 2e spoor genoemd. Als je van mening bent dat je werknemer niet meer gere-integreerd kan worden binnen je eigen bedrijf, dan moet je dat kunnen aantonen. Hoe groter je bedrijf, hoe belangrijker het is daar bewijzen voor te hebben. Het UWV zal deze motivatie toetsen en hanteert daarbij een eigen lijst met mogelijkheden.

Re-integratie

Als re-integratie in je eigen bedrijf echt niet mogelijk is, bent u twee jaar lang verplicht tot re-integratie bij een andere werkgever. De werknemer blijft dan bij u in dienst, terwijl hij elders werkt. Zolang de werknemer bij u in dienst is, is het niet mogelijk de arbeidsvoorwaarden eenzijdig te veranderen.

Belangrijk om te weten

Belangrijk om te weten: als uw werknemer bij een ander bedrijf aan het werk gaat, betekent dat niet automatisch dat de werknemer bij die ander in dienst treedt. De arbeidsovereenkomst met je werknemer blijft in stand totdat deze wordt beëindigd.

De arbodienst adviseert vaak de inzet van een een arbeidsdeskundige om - vast te stellen of re-integratie in je eigen bedrijf nog mogelijk is of niet. En als dat niet het geval is kan de arbeidsdeskundige je ook adviseren welk passend werk elders nog wel mogelijk is. De inzet van een arbeidsdeskundige wordt, indien dit noodzakelijk en zinvol is, veelal vergoed door je verzuimverzekeraar.