Tekenbeetonderzoek

Sectoren bos en natuur,  loonwerk en hoveniers en groenvoorziening doen onderzoek naar teken, tekenbeten en ziekte van Lyme

Wie in het groen werkt, kan er niet om heen: er bestaat een kans op een tekenbeet. Uit onderzoek blijkt dat tekenbeten en Lyme twee tot drie keer vaker voorkomen in de groene sectoren dan bij de algemene beroepsbevolking. De schatting is dat tot 25 procent van de werknemers jaarlijks in contact komt met tekenbeten. Bij ongeveer 2 procent van de beten treedt de ziekte van Lyme op. Dit kan voorkomen worden!

De sectoren bos en natuur,  loonwerk en hoveniers en groenvoorziening willen er alles aan doen om de vervelende gevolgen van een tekenbeet te voorkomen en de voorlichting aan werkgevers en werknemers en zelfstandig ondernemers verder te verbeteren. Daarom voert Stigas, in opdracht van FNV, CNV, Vereniging van Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE), Branchevereniging VHG en CUMELA Nederland dit jaar een onderzoek uit naar teken, tekenbeten en de ziekte van Lyme. Het is een vragenlijstonderzoek onder werkgevers én werknemers en zelfstandigen. Omdat het onderzoek voor de tweede keer wordt uitgevoerd binnen de sectoren bos en natuur en hoveniers en groenvoorziening wordt bovendien duidelijk of er de afgelopen jaren zaken veranderd zijn. Ondanks dat er veel voorlichting is gegeven, komen tekenbeten en de ziekte van Lyme nog steeds voor.

Werkt u in het groen? Doe mee!

Iedereen die in de sectoren hoveniers en groenvoorziening, bos en natuur en het loonwerk werkt, kan meedoen. Deelname is belangrijk voor de sectoren, maar ook voor uzelf. Meld u hier aan voor het onderzoek. Deelname kost ongeveer 10 minuten van uw tijd. Wij vragen u de link ook te delen met collega’s en/of uw werkgever. Zo hebben we een groter bereik. Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!

Voor vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Tanja de Jong: tanja.de.jong@stigas.nl