Vogelgriep

vogelgriep

U kunt alleen besmet raken met vogelgriep als u intensief contact hebt met besmet pluimvee of besmette vogels. Dit kan bij het ruimen, onderzoeken, verzorgen van pluimvee en contact met kadavers.

https://www.youtube.com/watch?v=alTucLM2fzo

Ziekteverschijnselen

Mensen die ziek worden door de vogelgriep krijgen koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest en/of rode ogen. De ziekte verloopt meestal mild bij mensen en geadviseerd wordt de huisarts te waarschuwen en aan te geven dat u met pluimvee werkt.

Hoe vogelgriep te voorkomen?

Hygiëne is van groot belang. Was de handen met zeep en daarna met ontsmettende gel na contact met vogels of pluimvee, de mest en het werken in de stal. Drink en eet nooit in de stal en draag adembescherming. Neem werkkleding niet mee naar huis, maar laat het achter in het bedrijf.

Beschermt griepvaccinatie tegen de vogelgriep?

Het jaarlijkse griepvaccin dat veel mensen gaan halen bij de huisarts, biedt geen extra bescherming tegen de volgelgriep. Toch wordt pluimveehouders aangeraden het jaarlijks vaccin te halen. Reden is dat voorkomen moet worden dat verschillende griepvirussen gaan mengen en dat er een nieuw type van het griepvirus gaat circuleren onder mensen

Hoe voorkom ik dat ik besmet raakt bij het werken met vogels?

  • Draag altijd een mondmasker met P3-filter als er flink wat stof van vogels en opgedroogde vogelpoep vrij kan komen.
  • Werkt u in een gesloten ruimte? Zorg dan voor voldoende ventilatie.
  • Was en desinfecteer huidwondjes en plak er een pleister op.
  • Was uw handen na het werk met water en zeep, of beter: met een alcoholhoudende gel.

     

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Hebt u griep of ernstige luchtwegproblemen, ga dan naar de huisarts en geef aan dat u met vogels werkt. Meld klachten ook altijd bij de bedrijfsarts.