Zadelsteun

Naam Zadelsteun
Sector Vooral glastuinbouw
Omschrijving werkzaamheden Geschikt om zitten en staand werk af te wisselen. Geschikt voor werkzaamheden waarbij een actieve houding vereist en de beenruimte beperkt is. Denk aan stoksteken bij potplanten, inpakwerk of sorteerwerkzaamheden. Ook geschikt voor als afwisseling voor klassieke zitwerkplekken, zoals weefselkweek en beeldschermwerkers (ter afwisseling). 
Arbovriendelijkheid Het voordeel van een zadelkruk is dat je op een zadelkruk automatisch een natuurlijk en actieve zithouding aanneemt, wat zorgt voor een betere doorbloeding. De ergonomische zadelzitting vermindert de kans op nek- en rugklachten. Idealiter bereik je met een ergonomische zadelkruk een zithoek van ca 110-130 graden. Deze open heuphoek zorgt voor een automatisch rechte houding omdat het bekken kantelt. 
Aandachtspunten Overleg met de leverancier welk type het meest geschikt is voor welke werkzaamheden. 
Technische gegevens en leveranciers

De zadelkruk is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en wordt geleverd door diverse leveranciers en merken. De Score zadelkrukken zijn beschikbaar in twee verschillende breedte maten, waarbij de smallere uitvoering vaak wordt geadviseerd voor vrouwen en werkzaamheden waarbij meer staand dan zittend wordt gewerkt. De zadelkrukken zijn in hoogte verstelbaar met een gasveer. Je kunt kiezen uit drie verschillende varianten die allemaal hun eigen hoogtebereik hebben.