Gastvrijheid en veiligheid hand in hand

Gastvrijheid en veiligheid hand in hand

Melkveebedrijf Hakkert ontvangt schoolklassen en bedrijven

Vijf jaar geleden bouwden ze een nieuwe stal, werd hun jongste zoon geboren en stopte Janine met werken buitenshuis. Het was het begin van nieuwe activiteiten op Melkveebedrijf Hakkert. Gerard en Janine Hakkert vertellen waarom en wat de impact is op het bedrijf. 

 

Melkveebedrijf Hakkert heeft 150 koeien en 100 stuks jongvee en kalfjes. “In 2007 hebben we het bedrijf overgenomen van Gerards ouders”, vertelt Janine. “Gerard is hier geboren en ik kom uit een fruittelersgezin. Toen ik vijf jaar geleden stopte met werken buitenshuis zijn we gaan nadenken over extra activiteiten. Wat past het beste bij ons gezin, bij ons bedrijf en wat vinden we leuk? We hadden al een ruimte boven de machinekamer met uitzicht op de stal. We besloten daar een vergaderlocatie van te maken en om te starten met boerderijeducatie aan schoolklassen.”

Je gasten verwachten veilig te zijn

Het bevalt goed. “We willen mensen de sector laten zien. Daarom verzorgen we ook voor de mensen die komen vergaderen, graag een rondleiding. Er is veel onwetendheid; mensen hebben zielige beelden in hun hoofd van tv. Hier zien ze dat de koeien het goed en naar hun zin hebben. Ze lopen rond, kunnen zichzelf borstelen, wij hebben niets te verbergen!”

“Voor het certificaat Educatiebedrijf van Boerderijeducatie Nederland moet je een risico-inventarisatie uitvoeren en een cursus bedrijfshulpverlening volgen en daarvoor elk jaar op herhaling gaan. Ook volg je de opleiding Belevend leren en je krijgt een controle op je bedrijf”, legt Janine uit. “Ik vind het goed, deze eisen. Je moet je bewust zijn van de risico’s en je gasten verwachten dat ze bij jou veilig zijn.”

 

Extra goed plannen

De komst van schoolklassen en vergaderaars brengt met zich mee dat de werkzaamheden op de boerderij nog veel meer dan voorheen goed moeten worden gepland. Hier komen de regels van veiligheid en gastvrijheid samen. Gerard: ”Als er bezoekers zijn, rijden we niet met machines op het erf; dat is een ijzeren regel. Zo kunnen er geen ongelukken gebeuren en je maakt geen lawaai waar mensen last van kunnen hebben. En mest mixen doe je ook niet als er gasten zijn. De schoolkinderen lopen nooit zonder begeleiding over het erf en alle sleutels gaan uit de machines. Zo komen ze niet in de verleiding om toch even trekker te gaan rijden. In de schuur met machines laten we sowieso niemand toe, veel te gevaarlijk. En natuurlijk zijn alle mestputten dicht. Verder besteden we veel aandacht aan hygiëne: altijd handen wassen na een bezoek aan de stal en nooit rauwe melk drinken.”

Gerard en Janine denken niet alleen aan de veiligheid van de gasten, maar ook aan die van henzelf. “In onze stal zorgen de brede looproutes in combinatie met een doordacht hekkensysteem ervoor dat je een koe waar iets mee aan de hand is, heel gemakkelijk even apart kun zetten. Je hoeft nooit ergens overheen te klimmen en je glijd niet uit omdat je achter een koe aan moet rennen”, legt Gerard uit. In de melkstal ligt een rubberen vloer. Dat trekt niet koud op en je slipt niet. Aan stieren doen ze niet bij Hakkert. “Een stier kun je nooit vertrouwen; het kan jaren goed gaan en je ineens aanvallen.”

 

ZuivelNL - logo Hoe zorgen melkveehouders anno 2019 voor een gezond en veilig bedrijf? Voor henzelf, hun familie, medewerkers en erfbetreders? U leest het in de zevendelige serie Gezond en veilig werken in de melkveehouderij, onderdeel van de gelijknamige campagne van ZuivelNL in samenwerking met Stigas.

Aflevering 3 gaat over de veiligheid op het erf.

Wat zegt de arbocatalogus over veiligheid op het erf?

In de arbocatalogus Melkvee en graasdieren wordt uitgebreid aandacht besteed aan bezoek op het bedrijf, maar ook aan de omgang met melkvee en stieren en mestgassen. Lees meer.

Rie van Stigas: alle risico’s in kaart

Stigas heeft voor melkveehouders een systematiek ontwikkeld om alle veiligheidsrisico’s op het bedrijf in kaart te brengen én te beheersen. Met deze risico- inventarisatie en –evaluatie (kortweg: RIE) inventariseert u via een digitaal systeem eenvoudig uw risico’s en plant u daarna uw verbeteracties in. Het systeem herinnert u er vervolgens aan deze acties uit te voeren. De voordelen:

  1. U hebt minder kans op ongevallen en verzuim;
  2. De RIE van Stigas is eenvoudig te doen;
  3. U bepaalt zelf wanneer u eraan werkt;
  4. U voldoet aan de wettelijke eisen en voorkomt boetes.

Ga naar www.derievanstigas.nl.