Hoveniers- en groenvoorzieningsbedrijven aan de slag met pilot #Vitale Hoveniers

vitale hoveniers

De eerste 12 deelnemers aan de pilot #vitalehoveniers zijn aan de slag! De bedrijven hebben inmiddels in beeld waar ze aan gaan werken met een vernieuwende aanpak om het werk in het bedrijf gezonder en plezieriger te maken. Aandacht van zowel medewerkers als werkgevers gaat zorgen voor succes. 

Over #vitalehoveniers 

In het project #vitalehoveniers hebben Koninklijke VHG, FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen en Colland Arbeidsmarkt hun krachten gebundeld om medewerkers in de sector vitaal, vaardig en wendbaar te maken én te houden. Het project wordt mogelijk gemaakt met subsidie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en wordt voor een deel uitgevoerd door Stigas. Kijk voor meer informatie op www.vitalehoveniers.nl 

"Ik wil onderzoeken of ons werk nog interessanter kan worden en hoe ik mijn team een goede toekomst kan bieden”.  “We doen al zoveel, maar sommige zaken krijgen we maar niet voor elkaar, hoe kan ik dat doorbreken?”, “Wat doe ik om daadwerkelijk vitaal en met plezier tot aan pensioen te kunnen doorwerken?”. “Hoe krijg ik iedereen bij ons in de actiestand?” Een korte opsomming van vragen waarmee deelnemers hun bedrijf aanmelden.

Het werk op een gezonde en veilige manier doen, dat is een goed idee! Maar een goed idee betekent nog niet dat het in de praktijk ook automatisch lukt. Voorlopers in de branche investeren al jaren in goede arbeidsomstandigheden, omdat zij weten dat je dit werk op een goede manier moet doen om sterk genoeg te blijven en ziekteverzuim en ongevallen te voorkomen. En dat is harder nodig dan ooit.

Er is al veel verbeterd, er zijn betere hulpmiddelen en het is voor de meeste medewerkers gewoon dat je persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt. Maar dat geldt niet voor iedereen en ook niet voor alle situaties. Waarom gebeurt dat dan niet en hoe zetten we de volgende stappen voor verbetering? Dat is de centrale vraag in de 12 pilotbedrijven waar we nu mee onderweg zijn.

De sector is praktisch aangelegd. “Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat”. Als je dingen tegenkomt in het werk die lastig zijn, dan bekijk je hoe je dat kunt oplossen’, zodat je het werk toch gedaan krijgt. Maar het is natuurlijk niemands bedoeling dat je daardoor beschadigd raakt. Hoe combineer je nu die praktische insteek met gezond blijven? Een goed vakman kijkt naar het grotere plaatje. Die weet dat het niet gaat om het klaren van die klus, maar ook om plezier beleven aan de vele klussen die daarna nog komen. Dan weet je dat ‘voor die ene keer, even snel’ een valkuil is. Maar niets menselijks is ons vreemd, het is wel comfortabel om die gedachte te gebruiken als reden om even niet een hulpmiddel te gebruiken, je collega om hulp te vragen of naar de bus te lopen om je stofmasker op te zetten.

Prijsvraag

Ja, die praktische problemen. Hoe los je dat nou slim op? Daar is iedereen nieuwsgierig naar. Daarom gaan we daar samen naar op zoek. Hebben jullie die vernieuwende oplossing al uitgevonden, waardoor bij jullie het werk een stuk minder zwaar geworden is? Deel die dan met ons en win een leuke prijs. Zie onze prijsvraag op de website #vitalehoveniers voor de problemen waar we de oplossingen voor zoeken. Win € 1.500,-- en een hoofdrol in je eigen film.

Zowel bij medewerkers als bij werkgevers is er veel goede wil. We weten het allemaal wel, dus geen verhalen over de risico’s en hoe belangrijk het is, dat blijkt niet te helpen. Ook het materiaal is er. Maar dan ook de beste keuzes maken, dat is nog weleens lastig. Hoe doorbreek je dit?

Kartrekkers #vitalehoveniers

Op 5 oktober waren de pilotbedrijven #vitalehoveniers bij elkaar om hun ervaringen uit te wisselen en met het projectteam uit te zoeken wat er voor mogelijkheden zijn. ‘Hoe doen jullie dat en lukt het dan ook?’ We hebben ook in de spiegel gekeken naar hoe wij het doen. Je raadt het al, we hebben geklaagd en daarover gelachen. Maar vooral nieuwsgierig gezocht naar ‘maar hoe doe je dat dan?'

We keken door de bril van keuzes maken en de weerstanden die daar bij spelen:

  • Weet je het (niet)? (dat dit jou/jouw medewerkers straks in de problemen kan brengen)
  • Wil je het (niet)? (geloof je echt dat het gaat helpen, vind je het te lastig/overdreven)
  • Kun je het (niet)? (geen idee hoe het beter kan, de oplossing is echt niet haalbaar). 
  • Mag/durf je het (niet)? (wordt je voor gek verklaard?)

Deze pilotbedrijven kiezen nu zelf het vraagstuk dat ze op willen lossen en stippelen dan met begeleiding van het projectteam de route uit om de concrete doelen te bereiken. Dat gaat met de medewerkers en de leiding. 

Er is nog plek voor een aantal bedrijven om mee te doen aan de laatste pilotgroep. Wil jij ook nieuwe manieren vinden om met je medewerkers te werken aan vitaal, gezond en veilig werk, meld je dan snel aan.  https://www.vitalehoveniers.nl/in-de-praktijk/