Let op voor gevaarlijke silo’s door hamsteren veevoer

voersilo

Nederlandse boeren hamsteren veevoer uit vrees dat veevoerfabrikanten door de oorlog in Oekraïne minder kunnen leveren, meldt Het Financieele Dagblad (FD). Oekraïne en Rusland zijn belangrijke leveranciers van grondstoffen, maar exporteren als gevolg van de gewelddadigheden minder.

Dat betekent niet alleen een stijging van de prijzen, maar zorgt ook voor onrust over mogelijke tekorten bij Nederlandse ondernemers. Zij leggen daarom massaal voorraden aan, schrijft het FD. Het gaat bijvoorbeeld om graan, tarwe, mais, zonnebloemzaden en kool- en raapzaad.
Brancheorganisatie Nevedi roept ondernemers op om gewoon de gebruikelijke hoeveelheden veevoer te bestellen. Hamsteren geeft een enorme verstoring op de markt. 

Overvolle en onveilige silo’s 

Hamsteren van veevoer leidt niet alleen tot verstoring in de keten, ook de opslag ervan kan tot problemen leiden. Stigas waarschuwt ervoor dat het hamsteren overvolle silo’s tot gevolg kan hebben met alle risico’s van dien. Ook de opslag in oude silo’s of het gebruik van andere opslagplaatsen is niet wenselijk.

Checklist veilige silo’s

Heb je als ondernemer al meer veevoer op je bedrijf dan normaal? Houd het veilig voor jezelf en voor omstanders en gebruik onze checklist Veiligheid silo’s