Luistertip: Podcast Werkgeverspraat - vitaliteit op de werkvloer

Podcast Werkgeverspraat - vitaliteit op de werkvloer

In aflevering #4 van Werkgeverpraat, dé podcast voor werkgevers in de land- en tuinbouw die zich willen verdiepen in goed werkgeverschap, staat vitaliteit centraal. In deze aflevering is de Werkgeverslijn in gesprek met Marloes Beerepoot, HR adviseur bij Slijkerman Kalanchoë in Heerhugowaard over vitaliteit op de werkvloer.

Vitaliteit onderdeel van HR-beleid

Marloes organiseerde onlangs een vitaliteitsweek voor alle medewerkers van Slijkerman. Werknemers konden onder werktijd deelnemen aan allerlei activiteiten die werden georganiseerd, met name gericht op fysieke fitheid. Dit was zo’n groot succes dat er op verzoek van de medewerkers een vervolg op is gekomen. Hierover hoor je in de podcast ook medewerker Lucas Schotte, hij deelt zijn ervaringen en vertelt hoe hij het vindt dat zijn werkgever werk maakt van het thema vitaliteit. 

De podcastaflevering is te vinden op http://www.werkgeverslijn.nl/podcasts-luisteren. Hier zijn ook de eerdere afleveringen, over arbeidstijden in een werkpiek, werken met jongeren en het motiveren van medewerkers, terug te luisteren. 

Wat gebeurt er nog meer in de agrarische sector op het gebied van vitaliteit?

In de sector Glastuinbouw werken Kasgroeit en Stigas samen aan gezondheid, vitaliteit, ontwikkeling en motivatie. Gezondheid en competenties, maar ook motivatie bepalen het werkvermogen van medewerkers. 

Onlangs publiceerde Stigas factsheets over veilig, gezond en duurzaam werken in onze sector. Dit bracht een totaalbeeld van de agrarisch en groene sector met cijfers, en ook per deelsector is hier informatie uit te halen. In dit artikel hebben we een paar highlights voor je op een rij gezet en kun je ook de verschillende factsheets per agrarische deelsector downloaden.

Stigas heeft daarnaast verschillende tools en werkmethoden om je te ondersteunen. Denk hierbij aan een kosten-batenanalyse tool; de vitaliteitsscan: een online vragenlijst die binnen 10 minuten inzicht in het werkvermogen  van je medewerkers; een drijfverensessie groeikracht met je team; of gewoon een goed gesprek met een adviseur om samen een plan op te stellen.

Drie tips van collega-ondernemers:

  1. Gewoon beginnen, het hoeft niet perfect. Als je maar de goede dingen doet voor jou en voor je medewerker!
  2. Betrek je medewerkers bij het plannen maken en de uitvoering, samen gaat het beter!
  3. Kijk terug, leer wat anders kan en vier samen wat goed ging!

Wil jij met je medewerkers aan de slag? Kijk dan eens hier.  

Inspiratie voor goed werkgeverschap

In totaal worden dit jaar 6 afleveringen van Werkgeverspraat opgenomen dankzij een bijdrage van Colland Arbeidsmarkt. In alle afleveringen komen werkgevers aan het woord, uit verschillende deelsectoren. Op die manier wil de Werkgeverslijn land- en tuinbouw een kijkje te geven in de keukens van agrarisch werkgevers en hopen zij werkgevers handvatten mee te geven.