Minder dodelijke ongevallen in 2020 in agrarisch en groen tijdens het werk

In 2020 betreurde de agrarische en groene sector, net als in 2019, acht doden. Wederom minder dan het gemiddelde over de afgelopen 10 jaar. Zij kwamen om het leven tijdens zeven ongevallen die tijdens het werk plaatsvonden.  

Opvallend is dat alle dodelijke ongevallen gebeurden in de dierhouderij, drie op een melkveehouderij; de overige op respectievelijk een dier-, rundvee-, varkens- en paardenhouderij. De meeste ongevallen gebeurden met machines (vier) en mestgassen (twee). 

In de meeste gevallen was het slachtoffer de ondernemer zelf. Daarnaast kwamen er twee kinderen om het leven. Ook overleed er een vrijwilliger. Werknemers in loondienst waren in 2020 geen slachtoffer van een dodelijk ongeval.  

Het is de derde keer in vier jaar dat het aantal dodelijke ongevallen onder de tien blijft. De afgelopen tien jaar waren er gemiddeld dertien dodelijke ongevallen per jaar. De tien jaar daarvoor gemiddeld achttien per jaar. 

Aantal dodelijke ongevallen* per jaar afgelopen 20 jaar

Dodelijke ongevallen

 
*Het betreft alle dodelijke ongevallen tijdens het werk van werkgevers/ondernemers, werknemers, gezinsleden, vrijwilligers, erfbezoekers en omstanders. 

Dodelijke ongevallen 2020

  1.  21 januari: Man overlijdt na val in gierput (rundveehouderij, ondernemer).
  2. 24 januari: Twee personen overlijden in een gierput (varkenshouderij, ondernemer en gezinslid).
  3. 23 februari 2020: Man komt om het leven door ongeval met paard (paardenhouderij, vrijwilliger)
  4. 21 maart: Kind wordt overreden door vrachtwagen (dierhouderij).
  5. 30 april: Kind komt om bij een ongeluk met een landbouwvoertuig (melkveehouderij).
  6. 27 juli: Man raakt bekneld in melkmachine (melkveehouderij).
  7. 28 november: Man overlijdt tijdens werkzaamheden in een maissilo (melkveehouderij).

“Aandacht blijft hard nodig”

Wim van den Boomen, bestuurder bij LTO Nederland en werkgeversvoorzitter Stigas: “Het is uiterst triest dat er elk jaar weer mensen overlijden tijdens het werk. Ons medeleven gaat uit naar de familie en naasten. Veiligheid moet top of mind blijven. Dat start op je eigen bedrijf: bespreek gevaarlijke situaties met elkaar, leer van wat er misging en onderschat niet wat er mis kan gaan. De afgelopen jaren hebben we ons met het platform ‘Veilig op 1’ extra ingezet om richting nul ongevallen in 2020 te gaan. We zijn er nog niet, maar het is goed om te zien dat er door de jaren heen sprake is van een daling. Ook in 2021 zetten we met het platform acties op om veilig gedrag te bevorderen.” 

Jeroen Brandenburg, bestuurder bij FNV en werknemersvoorzitter Stigas: “Goed om te constateren dat onze aandacht voor veilig en gezond werken zijn vruchten lijkt af te werken, maar elk ongeval is er een teveel. Bovendien staan we er als agrarisch en groen in vergelijking met andere sectoren nog altijd niet zo goed voor. Aandacht voor veiligheid blijft wat mij betreft dan ook de komende jaren hard nodig!”. 

In het platform ‘Veilig op 1’ werken de volgende partijen samen: LTO Nederland, Cumela, Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners, FNV, CNV Vakmensen, VBNE, AVIH, Fedecom, Nevedi, ForFarmers, Agrifirm, Nijhof-Wassink, ZuivelNL, RIVM, Inspectie SZW en Stigas.
Meer info: www.veiligop1.nl