Werkplekonderzoek, ook effectief bij beginnende gezondheidsklachten 

WPO

Een medewerker met fysieke klachten kan vaak goed geholpen worden met een werkplekonderzoek.  Bij een werkplekonderzoek, kortweg WPO, kijken we of de werkplek of werkomgeving beter kan. En of de medewerker zijn werktechniek kan aanpassen aan zijn eventuele beperkingen. Zijn er verbeteringen mogelijk waardoor een werknemer gezond aan het werk kan blijven?  

Waarom een werkplekonderzoek?

De werkplek is de plek waar werknemers veel tijd doorbrengen. Juist hier kunnen beginnende gezondheidsklachten optreden. Een werkplek die niet aansluit bij de situatie van jouw werknemer kan uiteindelijk leiden tot klachten en ziekteverzuim. Daarom kijken we of werkomgeving beter kan.

Simpele oplossingen verklaren het succes van het werkplekonderzoek 

Bedrijfsarts Marilous Chaillet legt uit: “Het succes van de WPO’s ligt in de vaak zo simpele oplossingen. Als we de vele WPO’s naast elkaar leggen, zien we dat de oplossing meestal niet zit in  geavanceerde technologische aanpassingen of acties die forse investeringen vereisen. Meestal zijn de adviezen/acties – zeker als je meerdere rapportages na elkaar bekijkt – eenvoudig en voorspelbaar. Taakroulatie, micro-pauzes, niet boven schouderhoogte werken, tillen met twee personen, let op je werkhouding, enz. Opvallend is ook dat de oplossing in samenspraak met werkgever en werknemer tot stand komt. Dit is de beste garantie dat er iets met de oplossing gedaan wordt!”.

De eenvoudig en de betrokkenheid van werkgever en werknemer verklaren voor een deel ook het succes van het WPO. Met redelijk eenvoudige oplossingen, die niets of weinig kosten, kan het verzuim worden verkort en nieuw verzuim worden voorkomen.”

Een voorbeeld

Deze casus laat zien dat een werkplekonderzoek niet veel hoeft te kosten, maar wel veel oplevert.  

De heer Jansen heeft al sinds enkele maanden last van zijn rechter schouder. Hij is bij de huisarts geweest die hem naar de fysiotherapeut verwees. Ondanks goede behandeling en dagelijkse oefeningen lukt het hem maar niet om van zijn klachten af te komen.
Zou er een relatie zijn met het werk dat hij doet? 

Hij bezoekt de bedrijfsarts voor een preventief spreekuur omdat hij niet voor zijn werk wil uitvallen. Op advies van de bedrijfsarts en in overleg met de werkgever komt de preventieadviseur van Stigas naar de werkplek kijken. Kan de heer Jansen zijn werk misschien op een andere manier doen? Of kan het lichter gemaakt worden?
Een oplossing zit vaak ik een klein hoekje. Samen met de heer Jansen en zijn werkgever wordt een plan van aanpak gemaakt. Zo ziet dit plan eruit. 

Meer weten? 

Kijk hier als je meer wilt weten over de aanpak, de kosten of een voorbeeldrapportage wilt ontvangen.