Multimedia, films en apps

korte film systematische tekencontrole

Deze korte animatiefilm (4:04 min) door Stigas laat zien hoe je je hele lichaam na een dag in het groen systematisch kunt controleren op teken.In totaal duurt zo’n controle een paar minuten.

Voorlichtingsfilmpje ziekte van Lyme van VBne

Voor werkenden in bos en natuur heeft Stigas een voorlichtingsfilmpje (1:16 min) gemaakt over de ziekte van Lyme. Het filmpje is gemaakt in opdracht van de VBNE

RIVM

Het RIVM heeft een voorlichtingsfilm gemaakt over tekenbeten en Lyme. In de film 'Een teek? Pak 'm beet!' is te zien waar teken voorkomen en hoe ze op mensen overstappen. Ook is in beeld gebracht hoe mensen zichzelf kunnen controleren en hoe ze een teek moeten verwijderen.
Op basis van deze film zijn twee korte modules gemaakt: 'Controleren op tekenbeten' en 'Verwijderen van teken'.
Een teek? Pak 'm beet! (4:58 min)
Controleren op tekenbeten (1:17 min)
Verwijderen van teken (1:31 min)

RIVM-app 'Tekenbeet'

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de app Tekenbeet ontwikkeld omdat onderzoek uitwees dat er behoefte bestaat om informatie over teken en de ziekte van Lyme direct bij de hand te hebben. De app laat zien hoe je op teken kunt controleren en hoe je een teek verwijdert. Gebruikers kunnen via de website www.tekenradar.nl zien hoe actief teken zijn. Ook kunnen ze een tekendagboek aanleggen en hierin een tekenbeet registreren. Dit is vooral handig voor mensen buiten: vrijwilligers, wandelaars en bezoekers van bijvoorbeeld het bos, de heide, de duinen of een park. Daarnaast is een alarm in te stellen zodat je altijd op de hoogte bent van de actuele tekenactiviteit. Via de app worden mensen ook uitgenodigd een tekenbeet te melden op Tekenradar.nl.