Een afgeronde RIE is de basis voor een veilig bedrijf

Iris Voorbergen
Iris Voorbergen
Preventieadviseur, sectorspecialist zorgboerderijen & boom- en fruitteelt

Invullen is niet moeilijk

Bijna iedereen vindt veiligheid belangrijk en niemand wil een ongeval op zijn bedrijf. In de hectiek van de dag is dit niet altijd hoe er wordt gewerkt. De ene dag gaan dingen veiliger dan de andere dagen.  Als er een (bijna) ongeluk is gebeurd zeggen we vaak dat dit door pech komt of een samenloop van omstandigheden. 

Om een veilig bedrijf op papier én in de praktijk te krijgen is een risico-inventarisatie en – evaluatie (RIE)  een must. Invullen is niet moeilijk, we helpen je graag op weg. 

Wat is een RIE eigenlijk?

De risico-inventarisatie en –evaluatie bestaat uit:
1.    Een vragenlijst
2.    Een overzicht met risico’s op basis van de gegeven antwoorden. Dit zijn hoge, middelmatige of kleine risico’s. 
3.    Een plan/planning om de risico’s te laten verdwijnen, je plan van aanpak

Je gaat dus vragen invullen en het resultaat van de antwoorden beoordelen. Je kiest zelf wat je het eerst gaat aanpakken en wat je op een later moment doet. Op deze manier wordt je bedrijf stap voor stap veiliger.

Hoe ziet de vragenlijst eruit?

Je hoeft natuurlijk geen vragen te beantwoorden als je geen risico’s loopt. Dus, doe je niets met een bepaalde werkzaamheid, dan beantwoord je daarover geen vragen. Kies dus eerst het werk dat jullie doen. 

“Invullen is niet moeilijk. Het is een kwestie van gezond verstand en eerlijkheid"

Hoe lang bezig?

Het invullen van een RIE kost ongeveer 3-6 uur. Je hebt je eigen gezonde verstand nodig en een stevige portie eerlijkheid voor het invullen van de vragen. Heb je daarvoor geen tijd? Besteed het dan uit. Gemiddeld kan je zo’n 4 jaar met de RIE doen. Dus eerst kost het veel tijd, maar later heb je steeds meer de controle. Later ben je vooral bezig met het actueel houden.

Waarom een complete RIE?

Een complete RIE bestaat uit een 100% inventarisatie en een ingeplande actie om de onveilige zaken aan te pakken. Dit maakt het werk veiliger en daarmee voorkom je een boete van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Het afronden is niet lastig, met gezond verstand kom je een heel eind! 

Praktische hulp nodig? 

Je bent gestart met de RIE, maar komt niet echt verder. Omdat je niet weet welke acties het beste bij je bedrijf passen, hoe ver een uitvoeringstermijn in de toekomst mag liggen, of hoe je de RIE binnen je bedrijf levend kunt houden. Herkenbaar? Schrijf je dan in voor de gratis online voorlichting ‘Aan de slag met je plan van aanpak in de RIE’ die op 20 juni wordt gegeven.

Week van de RIE

Van 12 tot en met 16 juni is de 9e editie van de landelijke Week van de RIE. Ondernemers die in de maand juni bij Stigas een RIE met bedrijfsbezoek aanvragen, maken kans deze gratis te krijgen. Daarnaast geeft Stigas volop tips en is er een gratis online voorlichting om praktisch aan slag te gaan met je RIE 'Vliegend van start met je RIE'. Alles onder het motto: alle agrarische en groene bedrijven een RIE.
 

Maak kans op een gratis RIE met bedrijfsbezoek
Heb je in juni bij ons een RIE met bedrijfsbezoek aangevraagd? Dan maak je dus kans om deze gratis te krijgen. Bij iedere 50e aanmelding verloten we een RIE met bedrijfsbezoek . 

Bekijk hier de actie