Is een Risico Inventarisatie en Evaluatie verplicht?

Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) is een verplichting voor de werkgever. De RIE onderzoekt de veiligheidsrisico`s binnen een organisatie en resulteert in een plan van aanpak om de risico`s aan te pakken. Hier leest u alles over wat een rie is.
Op deze pagina vind je informatie over:

  • Uitzonderingssituaties
  • Verplichte toetsing
  • Hoe vaak moet ik de RIE vernieuwen?
  • Hoeveel kost een RIE?
  • Wat als ik geen RIE hebt?
  • Hebben medewerkers inspraak in de RIE?
  • Meer weten?

Uitzonderingssituaties

Er zijn drie uitzonderingssituaties voor organisaties die geen RIE hoeven te doen:

  1. Een bedrijf hoeft geen RIE te hebben als er geen personeel in dienst is en als je geen medewerkers (uitzendkrachten, ZZP ers’s) hebt die werkzaamheden onder jou gezag uitvoeren.
  2. Heeft de organisatie wel mensen in dienst, maar alleen op vrijwillige basis zonder dat er wordt gewerkt met gevaarlijke of biologische agentia, dan is de RIE ook niet verplicht.
  3. Dus samenvattend, de toetsing van de RIE is verplicht tenzij: er minder dan 40 uur arbeid wordt verricht. De ondernemer volstaat dan met een verkorte RIE, de Checklist Gezondheidsrisico's.

Deze handige plaat van het Steunpunt RI&E geeft een duidelijke weergave van de verplichting:

Verplichte toetsing

De toetsing van de RIE door gecertificeerde arbodienst of deskundige is verplicht. Er zijn twee uitzonderingssituaties:

  1. Allereerst hoeven organisaties met maximaal 40 uur aan arbeid per week geen toetsing van de RIE te doen. 
  2. Daarnaast hoeven ook bedrijven met minder dan 26 medewerkers die gebruikmaken van een door het Steunpunt RIE erkende branche RIE geen toetsing uit te voeren.

Dus samenvattend, de RIE is altijd verplicht tenzij:

  • Alle werknemers samen 40 uur of minder werken.
  • Minder dan 26 medewerkers én gebruikmaakt van een door het Steunpunt RI&E erkende branche RIE.

 

Hoe vaak moet ik de RIE vernieuwen?

In de regel ongeveer elke drie jaar. Mochten er grote wijzigingen zijn aan de bedrijfsvoering of arbeidsomstandigheden, dan moet de RIE eerder uitgevoerd worden. Hier vind je alles over hoe vaak een risico- inventarisatie en -evaluatie uitgevoerd moet worden

Hoeveel kost de RIE?

Hier vind je alles over de kosten van de risico-inventarisatie en -evaluatie.

Wat als ik geen RIE heb?

Als je geen geldige RIE hebt en een inspecteur vraagt ernaar tijdens een controle, dan kun je direct een boete krijgen. Dit geldt ook als de RIE niet actueel meer is. Hier vind je alles over hoe vaak een RIE uitgevoerd moet worden. Deze boete kan oplopen tot € 4.500,- voor bedrijven met meer dan 500 werknemers in dienst. Voor bedrijven met minder dan 5 werknemers is dit bedrag € 750,-. Wanneer alleen het plan van aanpak ontbreekt, gaat het om een boete die kan oplopen tot € 3.000,-.

Hebben medewerkers inspraak in de inhoud van de RIE?

Ja, medewerkers hebben inspraak. Dit gaat via de ondernemersraad van de organisatie.

Meer weten?

Wil je meer over de RIE te weten komen? Stigas biedt branche specifieke RIE`s aan die in de meeste gevallen helemaal gratis zijn. Meer informatie over de RIE van Stigas

Doe de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie

Met de RIE van Stigas breng je de veiligheids- en gezondheidsrisico’s op je bedrijf in kaart. En je geeft aan wat je gaat doen om ze onder controle te krijgen. Een goed opgestelde RIE helpt ongelukken te voorkomen.