Weer mestgassen? Ja, weer mestgassen!
Stigas verzamelt al sinds jaar en dag informatie over ongevallen in agrarische en groene sectoren, om ook op die manier in de gaten te houden wat er kan gebeuren en waar mogelijk extra aandacht aan besteed moet worden. Bij het verzamelen vallen soms dingen op en die zetten je aan het denken.
Ik twijfelde even. Moeten we het echt wéér over mestgassen hebben? Maar ja, er is opnieuw een ernstig ongeluk gebeurd. Zeven koeien zijn overleden en drie mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Zie hier. Daarom moeten we het er toch weer over hebben.
In februari schreef ik al dat ik eind jaren tachtig onderzoek deed naar het mixen van mest. Daarna werkte ik ruim acht jaar ergens anders. Toen ik in 1999 bij Stigas begon, was ik verbaasd dat er nog steeds een folder was over de risico’s van mestgassen. Mijn eerste gedachte was: Is dat probleem dan nog steeds niet opgelost? Iedereen weet toch inmiddels dat mestgassen gevaarlijk zijn? Maar nu, 26 jaar later, blijkt dat nog steeds niet iedereen het weet. Of mensen weten het wel, maar denken dat het bij hen wel meevalt.
Daarom nog één keer de belangrijkste punten:
Wat moet je doen (en laten) bij het mixen van mest?
- Informeer iedereen dat je gaat mixen. Zorg dat niemand in de stal komt tijdens het mixen.
- Ga niet de stal in tijdens het mixen en blijf uit de buurt van de mestput.
- Zet de koeien vast in het voerhek voordat je begint. Boven de voergang is de lucht meestal het minst gevaarlijk.
- Worden koeien onwel? Ga ze niet redden. Zet de mixer uit en wacht tot de stal goed geventileerd is.
- Gaat iemand tóch koeien redden en raakt hij bewusteloos? Ga hem niet redden, anders moet jij waarschijnlijk ook gered worden. Bel 112, leg uit wat er is gebeurd, wacht op de brandweer en blijf buiten de stal. Bij ongelukken met mestgassen vallen vaak meerdere slachtoffers, omdat mensen elkaar zonder bescherming proberen te redden.
- Ben jij die eigenwijze vent die meent dat hij wel in de stal kan lopen of in de mestput of mestsilo kan gaan, bedenk dan ook dat je de mensen om jouw geven en waar jij waarschijnlijk om geeft ook in gevaar brengt. Want hun neiging zal zijn om jou te redden als je toch onwel wordt.
- Mix niet bij windstil weer. Dan is er te weinig ventilatie en kunnen gevaarlijke gassen zich ophopen.
- Zorg voor maximale ventilatie. Zet alles open wat open kan.
- Ga niet kijken of de mest goed rondloopt. Juist op plekken waar de koekt breekt kunnen giftige gassen vrijkomen. Ga dus ook niet even proberen het los te krijgen.
- Mix minimaal één keer per twee weken om ophoping van gassen te voorkomen.
En jij? Help jij mee om ervoor te zorgen dat we het over 40 jaar eindelijk over iets anders kunnen hebben?
Meer weten?
Kijk ook eens in de arbocatalogus Melkveehouderij of Groen, Grond en Infra voor meer info over mestgassen.
Vragen?
Heb je vragen of wil je tips over een ander onderwerp? Neem contact op met Peter Tamsma.