Juryrapport Stigas Gezond & Vitaal Werken prijs 2017

Uitgesproken door juryvoorzitter Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement aan de Open Universiteit Nederland

Beste mensen,

Als jury maakten we via vijf filmpjes en vijf diepte-interviews kennis met vijf fantastische bedrijven, geleid door stuk voor stuk gedreven ondernemers.

Arbeidsomstandigheden, verzuimbegeleiding; deze bedrijven hebben het op orde. Ze zijn bezig met volgende stappen. De vraag die je bij alle vijf steeds weer tegenkomt is: hoe maak ik mijn mensen mede-eigenaar van wat er in mijn bedrijf gebeurt? Van taakgericht naar mensgericht werken, dat is de beweging. Het devies dat je bij al deze bedrijven tussen de regels doorleest is: je kunt het als ondernemer niet alleen, geef mensen daarom de ruimte om zich te ontwikkelen.

Alle vijf hebben een duidelijke visie: hier staan we voor, daar willen we naartoe en betrekken hun medewerkers daarbij. Zoals Goof Rijndorp van Bras Fijnaard het zo treffend verwoordt: “Alleen ga je sneller, samen kom je verder.” En kiezen voor je mensen kan ook betekenen dat je - onder werktijd - iets extra’s voor ze doet, zoals Nolina kwekerijen dat laat zien met de inzet van de chiropractor. Of dat je ze, zoals bij Vossebeld, en volwaardige opleiding aanbiedt, ook als ze al ‘op leeftijd’ zijn.

Soms komt die visie voort uit een economische noodzaak, zoals bij Aldo - Natuurlijk Tomaat, soms vanuit de persoonlijke ontwikkeling van de eigenaar, die we bijvoorbeeld zo ijzersterk zien bij Dionysos Sofranos van Aardoom Hoveniers. “Het gaat erom dat je de goede dingen doet.”

Stuk voor stuk inspirerende bedrijven waar we ontzettend veel van kunnen leren. Voor ons in feite allemaal winnaars. Maar we moesten kiezen. En daarom zijn we nu bij de prijsuitreiking aangekomen.

De derde prijs

Op nummer 3 staat het bedrijf dat haar medewerkers met een heel duidelijke en inspirerende visie meeneemt in een grote verandering. Die kwam vanuit de markt - ‘Er moest iets gebeuren, anders gingen we het niet redden’- en pakte heel goed uit. Je kunt dit als ondernemer niet alleen, maar des te beter met een hecht, enthousiast en betrokken team, waar het werkplezier vanaf spat, en dat elke dag weer actief meedenkt over hoe het werk het best kan worden aangepakt. Collectief én authentiek ondernemerschap: intern wordt doorleefd wat men extern wil vermarkten. De derde prijs gaat naar: Aldo - Natuurlijk Tomaat.

De tweede prijs

Op nummer 2 staat een bedrijf dat de medewerkers centraal stelt. Dat blijkt al uit hun lijfspreuk: men noemt eerst de mensen, en dan het product. Vanuit een sterke persoonlijke motivatie kiest het management ervoor om op verschillende manieren heel goed voor de medewerkers en hun lichamen te zorgen: niet de hele week hetzelfde werk doen, maar wisselen van activiteit zodat het lichaam niet altijd op dezelfde manier wordt belast en een chiropractor op het werk. En: het stimuleren van sportieve activiteiten naast het werk. Met als resultaat: plezier in het werk en medewerkers die de ambassadeurs zijn voor hun organisatie. De tweede prijs gaat naar: Nolina kwekerijen.

De eerste prijs

Op nummer 1 staat het bedrijf dat al langere tijd radicaal investeert in hun oudere medewerkers: allemaal een mbo-dagopleiding. Dat is ontzettend bijzonder want zo’n investering zie je niet vaak. Met een diploma op zak hebben deze mensen bovendien een betere arbeidsmarktpositie. Bij dit bedrijf wisselen oudere en jongere medewerkers hun kennis en ervaring over en weer uit. Deze aanpak zorgt er ook voor dat medewerkers elkaar beter leren kennen en gaan waarderen en dat de ouderen fysiek wat meer worden gespaard. De eerste prijs gaat daarom naar: Vossebeld - cultuur en civiele techniek.