25– 29 april: Tekenspreekuur in Week van de teek

Week van de teek

Controle op teken blijft aandachtspunt

Het tekenseizoen is begonnen. Wie in het groen werkt, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. En daarmee een verhoogd risico op de ziekte van Lyme. Maar ook voor iedereen die graag geniet van de natuur, is voorlichting belangrijk. Controleren op teken blijft van groot belang. Dit is de boodschap in de Week van de teek (25 – 29 april). Deze week wordt georganiseerd door Stigas samen met een groot aantal organisaties.

Veel kennis over de teek

Uit eerder onderzoek van Stigas blijkt dat werkenden in de sectoren hoveniers- en groenvoorziening, bos en natuur en groen, grond en infra al veel weten over de risico’s van teken. Zij zijn zich ervan bewust dat zij beschermende maatregelen moeten nemen en zich ook regelmatig moeten controleren.

Meer aandacht voor duidelijke afspraken

Maar er is ook nog veel te winnen. Bedrijven kunnen meer aandacht hebben voor duidelijke afspraken, het inschatten van de risico’s, voorlichting geven en het verstrekken van middelen die beschermen tegen teken. Voor wie in het groen werkt, blijft regelmatige controle en het snel verwijderen van teken van cruciaal belang.

Tekenspreekuur voor vragen over risico’s en preventie

Speciaal voor iedereen die in het groen werkt is er tijdens de Week van de teek tijdelijk het Stigas Tekenspreekuur. Deskundige in het voorkomen van tekenbeten Mirjam de Groot beantwoordt telefonisch je vragen over het voorkomen van tekenbeten en de ziekte van Lyme.
Mirjam is preventieadviseur bij Stigas en als zodanig gespecialiseerd in de groene sector en bos en natuur. Daarnaast is zij voorzitter van de Landelijke Groene Lyme Werkgroep (LGLW) en mede organisator van de Week van de teek.

Het Stigas Tekenspreekuur is de hele week van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april*  van 9:00 uur tot 10:00 uur. Bel Mirjam de Groot op 06 20 09 66 79.

* Met uitzondering van Koningsdag op woensdag 27 april.