25 - 29 april: Week van de teek – controle op teken blijft belangrijk na werken of een bezoek in het groen

teek

Maandag 25 april start de landelijke Week van de teek. Wie in het groen werkt, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. En daarmee het risico op de ziekte van Lyme. Maar ook voor iedereen die graag geniet van de natuur, is voorlichting belangrijk. Controleren op teken is van belang, dat is de boodschap in de Week van de Teek. De week wordt sinds 2008 georganiseerd door Stigas samen met een groot aantal organisaties.

Veel kennis over de teek

Uit eerder onderzoek van Stigas blijkt dat werkenden in de sectoren hoveniers en groenvoorziening, bos en natuur en groen, grond en infra al veel weten over de risico’s van teken. Zij zijn zich ervan bewust dat zij beschermende maatregelen moeten nemen en zich ook regelmatig moeten controleren.

Maak duidelijke afspraken

Maar er is ook nog veel te winnen. Bedrijven kunnen meer aandacht hebben voor duidelijke afspraken, het inschatten van de risico’s, voorlichting geven en het verstrekken van middelen die beschermen tegen teken. Voor wie in het groen werkt, blijft regelmatig controleren en het snel verwijderen van teken van cruciaal belang.

Tekenspreekuur en meer activiteiten Week van de teek

In deze week is veel aandacht voor de teek op websites, intranetsites en nieuwsbrieven van de deelnemende organisaties. Ook vinden activiteiten plaats zoals een webinar en een campertour door het land door FNV. Op 25 april organiseert het RIVM een live online vragenuurtje (16:00 – 17:00) op Instagram en Facebook stories met tekenexperts Kees van den Wijngaard en Hein Sprong.  

Speciaal voor iedereen die in de agrarische en groene sector werkt en aangesloten is bij Colland organiseert Stigas het Tekenspreekuur. Mirjam de Groot, deskundige in het voorkomen van tekenbeten, beantwoordt telefonisch vragen over het voorkomen van tekenbeten en de ziekte van Lyme. Het Stigas Tekenspreekuur is van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april* van 9:00 uur tot 10:00 uur. Het telefoonnummer is: 06 20 09 66 79.

* Met uitzondering van Koningsdag op woensdag 27 april.

Meer informatie vind je op weekvandeteek.nl