Arbocatalogus hoveniers en groenvoorziening uitgebreid met drie onderwerpen

Arbocatalogus hoveniers

De Arbocatalogus hoveniers en groenvoorziening is uitgebreid met drie nieuwe onderwerpen: Elektro- en installatietechniek in de tuin, de handcirkelzaag en de zaagtafel. 

“Voor de sector is het goed dat deze onderwerpen, waar veel ondernemers mee te maken hebben, zijn opgenomen in de Arbocatalogus. Dit praktische handboek is voor iedereen toegankelijk en draagt bij aan een veilige en gezonde sector”, vertelt preventieadviseur Paul de Vries van Stigas. 

Elektro- en installatietechniek in de tuin

Medewerkers in de hovenierssector krijgen steeds vaker te maken met de risico’s van elektriciteit; tijdens het bouwen van tuinhuisjes, overkappingen en aanleg van tuinen. In de arbocatalogus is nu opgenomen hoe je de risico’s die komen kijken bij de aanleg van elektra, minimaliseert. Zo staat onder meer beschreven dat alleen opgeleide medewerkers met een aanwijzing volgens NEN 3140 werkzaamheden aan de installatie mogen uitvoeren. 
Garandeer de veiligheid van je medewerkers en check altijd eerst de Arbocatalogus en neem maatregelen voordat iedereen aan de slag gaat. Daarmee voorkom je ernstig letsel.

Handcirkelzaag en zaagtafel

Ook nieuw in de arbocatalogus zijn specifieke richtlijnen om veiliger en gezonder te werken bij het gebruik van de handcirkelzaag en de zaagtafel. Denk aan adviezen over correct gebruik, instructies, richtlijnen van onderhoud en de inspecties van deze machines. 
Een belangrijk aspect is het voorkomen van blootstelling aan houtstof. Stigas benadrukt het belang om medewerkers te beschermen tegen stof en daarmee de risico’s op gezondheidsschade te verminderen. Hoe je dit als werkgever doet en welke maatregelen werken, kun je hierin teruglezen. 
Dus: wees zuinig op de gezondheid en veiligheid van jezelf en je medewerkers en neem de nieuwe richtlijnen in jouw arbocatalogus goed door.

Daarom de Arbocatalogus 

Ongelukken in je bedrijf of onnodig verzuim, als ondernemer zit je er niet op te wachten. Het uitzoeken van arboregels vraagt veel tijd en je hebt meer aan je hoofd. De Arbocatalogus biedt uitkomst, voor jou én voor jouw medewerkers. 
Dit praktische online handboek helpt bij het opzetten van een gezonde en veilige bedrijfsvoering. Voor de meest voorkomende knelpunten en aandachtsgebieden zijn oplossingen en aanbevelingen op een rij gezet. De inhoud wordt steeds geactualiseerd. 

De Arbocatalogus is door Stigas opgesteld in opdracht van en in samenwerking met Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG), FNV en CNV Vakmensen. Deze arbocatalogus is mede mogelijk gemaakt door Colland Arbeidsmarkt.

Naar de Arbocatalogus hoveniers en groenvoorziening >>

Vragen?

Heb je vragen over de arbocatalogus of andere vragen over veilig en gezond werken in de hoveniers en groenvoorziening? Neem contact op met één van onze sectorspecialisten Paul de Vries of Kevin van der Heijden. Zij helpen je graag verder.