Bedrijfsongeval? Voorkom boete door een gedegen ongevalsonderzoek

Ongevalsonderzoek na bedrijfsongeval

Begin dit jaar is de regeling ‘Gedifferentieerde aanpak ongevalsonderzoek’ van het ministerie van SZW ingegaan. Wat houdt dit in en hoe voorkom je een boete als er een ongeval plaatsvindt op jouw bedrijf?

Op 4 januari is een brief van de minister van SZW aan de kamer gepubliceerd over de zogenaamde gedifferentieerde aanpak ongevalsonderzoek (GAO). Zie https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-1068086.pdf. Vanaf 1 januari 2023 gaat de Nederlandse Arbeidsinspectie deze aanpak als standaard werkwijze toepassen.

Wat betekent dit voor bedrijven?

Uitgangspunt is dat de werkgever bij een ongeval zelf een ongevalsonderzoek uitvoert of laat uitvoeren en een verbeterplan opstelt. Als de Arbeidsinspectie daar tevreden over is volgt er in principe geen boete. 

Waar een ongevalsonderzoek volgens de Arbeidsinspectie aan moet voldoen vind je hier.  

Kan ik ondersteuning krijgen bij een ongevalsonderzoek?

Het uitvoeren van een goed ongevalsonderzoek is niet eenvoudig.

Het is goed om te weten dat veiligheidskundigen van Stigas bedrijven kunnen ondersteunen bij een dergelijk ongevalsonderzoek. Wij kunnen het ongevalsonderzoek uitvoeren en samen met de ondernemer een verbeterplan opstellen. Dit noemen we ook wel een werkplekonderzoek na een ongeval. Meer informatie >>